Témakiírások

Használhatja az összetett keresést, ha kulcsszavak, és a munkatársak / doktoranduszok listáját, ha konzulens szerint szeretne keresni. A Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport témakörei a csoport honlapján találhatók.

Napelemes rendszerek kutatási és fejlesztési (K+F) feladatai
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Napelemes (fotovoltaikus) rendszerek kutatási és fejlesztési tevékenységében való részvétel.
Valósidejű pályatervezés kollaboratív ipari robotok számára
Külső konzulens: Kovács András, MTA SZTAKI
Az kollaboratív robotok terjedése és a szenzortechnológia fejlődése nyomán egyre gyakoribb igény, hogy a robotok pályatervét dinamikusan tudjuk tervezni a környezet modelljének és a szenzorok jeleinek felhasználásával. A feladat így olyan pályatervező algoritmusok kifejlesztése és implementációja, amelyek képesek kvázi valós időben megoldani a robotok pályatervezési feladatait.
Természetes nyelvű felület Androidon
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege egy olyan Androidos alkalmazás készítése, amely valamilyen alkalmazási területen természetes nyelvű (akár hangalapú) kommunikációt valósít meg.
OkosOtthon ágensek természetes nyelvű interfésszel
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
Intelligens otthoni szolgáltatások megvalósítása mikroszámítógépeken futó, természetes nyelven kommunikálni képes szoftverágensek segítségével.
Nyomatékingadozás kompenzációja BLDC motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Külső konzulens: Virosztek Tamás, Robert Bosch Automotive Steering GmbH
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A nyomatékingadozás minimalizálása alapvető fontosságú az elektromos motorok szabályzásában. A jelölt feladata egy olyan hatékony eljárás fejlesztése, amely a lehető legkevesebb mérés segítségével megtalálja az optimális kompenzáló paramétereket.
A kar- és a kéz remegésének vizsgálata
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
A végtagok remegése természetes jelenség. Ennek mértéke azonban nagyon különböző. A kar remegésének objektív minősítése egészséges emberek esetén a precíziós kar- és kézmozgást igénylő munkára való alkalmasság felméréséhez szükséges. Segíti bizonyos betegségek (pl. Parkinson kór) korai felismerését, később a betegség progressziójának megállapítását és a helyes gyógyszerezés beállítását.
Strukturált fény alapú 3D rekonstrukciós eljárások fejlesztése orvosi betegpozícionálásra való alkalmazásban
Külső konzulens: Kiss István, Varian
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a modern orvosi kezelőrendszereket kiegészítő számítógépes látási rendszerek. Ezek lehetővé teszik a kezelések pontosabb vezérlését, biztonságos végrehajtását, és javítják a páciensek komfortérzetét.
Kamerás rendszerek hőmérséklet-változásai által okozott helymeghatározási hibák kompenzálása szoftveres módszerekkel
Külső konzulens: Bikki Balázs, Varian
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak a modern orvosi kezelőrendszereket kiegészítő számítógépes látási rendszerek. Ezek lehetővé teszik a kezelések pontosabb vezérlését, biztonságos végrehajtását, és javítják a páciensek komfortérzetét.
Stressz állapot jellemzése oszcillometriás vérnyomásmérés alatt
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Az egymást követő szívciklus hosszak változása alapján lehetőség van az aktuális stressz állapot becslésére vérnyomásmérés alatt is.
Robot autó tervezése
A feladat egy 2 önálló motorral és után forduló kerékkel rendelkező autó megtervezése, megvalósítása. Az autót különféle szenzorokkal és rádiós kapcsolattal (WiFi és/vagy Bluetooth) kell felszerelni, hogy az akadályokat akár önállóan ki tudja kerülni ill. PC-s vagy mobiltelefonos kapcsolat megvalósulhasson.
Vérnyomásmérő tervezése
A feladat egy oszcillometriás elven működő vérnyomásmérő tervezése. MSC-s jelentkező esetén kiegészítése optikai pulzusmérővel és esetéleg 1 csatornás ECG-vel. Így lehetőség van az oszcillometriás mérés pontosítására. Szakdolgozatként, diplomatervként továbbvihető.
Gázégőfej vezérlésének tervezése
Külső konzulens: Sándor Benedek
Deflagrátor. Gyúlékony technológiai gáz (125 m3/h) szabályozott elégetésére alkalmas gázégőfej vezérlésének tervezése, piezo gyujtás, lángőr, IR lángérzékelő, szelep vezérlés és kapcsolódó Modbus-os vezérlő tervezése. (Alkatrészek kereskedelmi termékek, kiválasztás és irodalomkutatás is feladat. Gépészethez illesztés, modbusz interfésszel.)
Ipari szenzorok jeleinek feldolgozása
Külső konzulens: Sándor Benedek
pH szenzor és gáz analizátor szonda jeleinek feldolgozása (koromkihordó csiga). Részleteket az ipari konzulenstől személyesen.
Marógép CNC gépészeti és vezérlés oldali integrációja
Külső konzulens: Sándor Benedek
5 tengelyes formaüreg marógép CNC gépészeti és vezérlés oldali integrációja, NCT kft termékeivel, adott gépészet mellett. Ebből van egy kisebb és nagyobb. A gépészet kész. Részleteket a konzulenstől személyesen. Külsős kiírás: Electraplan Kft
Irodakonténer energetikai viszonyainak logolása és megjelenítése, elemzése
Külső konzulens: Sándor Benedek
Levegő-víz hőszivattyúval fűtött és hűtött komfortos irodakonténer energetikai viszonyainak logolása és megjelenítése, elemzése (számítógépek, világítás, hő+, hő-, naplemek, hálózatból fogyasztott és hálózatba termelt energia, rekuperátor, külső hőmérséklet, napozottság).
MÁVKFV Kft. témakiírásai
Külső konzulens: Szabó Zoltán
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
Több, egymáshoz kapcsolódó, téma, a pontos feladatkiírás egyeztetés után történhet.
Full LCDs jármű műszerfal fejlesztése
Külső konzulens: Rück József Silex Zrt.
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
Mind személyautókban, mind haszonjárművekben jelenleg adott a lehetősége annak (a megfelelő fényerejű, megbízhatóságú és áru kijelzőkkel és a kellően nagy számítási kapacitású processzorokkal), hogy a jelenlegi, egyébként digitális alapú, de mutatós műszerekre, LED-ekre és LCD kijelzőkre épített műszerfalak helyett csak LCD-s kijelzőket használjanak
Újrakonfigurálható vezérlő áramkör programozása gyártási tesztrendszerekben
Külső konzulens: Farkas Máté, NOFFZ Technologies
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
Autóipari elektronikai termékek teszteléséhez nagyszámú jel kezelésére, különböző csatornák kiválasztására és műterhelések kapcsolására van szükség. A rengeteg vezeték és kábel alkalmazását kiváltja, ha erre a célra nyomtatott áramköri kártyákon megfelelő vezérlő interfészt biztosító megoldásokat alkalmazunk.
Mikrokontroller modul továbbfejlesztése egyedi teszt eszközhöz (TESRA)
Külső konzulens: Czigány Dániel
Tanszéki konzulens: Naszály Gábor
A TESRA egy teszteszköz család, ami elektronikus fékvezérlés tesztelésére szolgál. Minden teszteszközt egy mikrokontroller modul vezérel, amire jelenleg egy Cortex-M4 mikrokontrollerrel felszerelt modult használunk. A feladat célja ennek a modulnak a továbbfejlesztése, ami minimum az ARM Cortex-M7-as alapú mikrokontroller családot jelenti.
Autóipari prototípus platform fejlesztése
Külső konzulens: Faragó Dániel, IP Camp Budapest
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A vezérlőegységek magas szintű funkcióit megvalósító AUTOSAR szoftverkomponensek valódi hardveren történő teszteléséhez elengedhetetlen egy AUTOSAR kompatibilis beágyazott platform megléte. Az előfejlesztési fázisban nem kifizetődő egy teljes AUTOSAR kompatibilis platform alkalmazása. A feladat egy leegyszerűsített beágyazott szoftverplatform kiválasztott funkcionális blokkjának implementálása.
Modellalapú szoftverkomponens-tesztkörnyezet fejlesztése
Külső konzulens: Faragó Dániel, IP Camp, Budapest
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A vezérlőegységek magas szintű funkcióit megvalósító AUTOSAR szoftverkomponensek a fizikai szolgáltatásokat a futtató környezeten keresztül érik el, megvalósításuk hardverfüggetlen, így a modultesztek megvalósítása lehetségessé válik szimulációval PC-n is. A feladat egy olyan modulteszt környezet megvalósítása, mely teljes egészében generálható a komponensek AUTOSAR modellje alapján.
Jelfeldolgozó algoritmusok hatékonyságának vizsgálata ARM Cortex processzorokon
A hallgató feladata, hogy a digitális jelfeldolgozásban gyakran használt algoritmusokat minél kisebb futási idő elérésével valósítson meg ARM Cortex M3 és M4 típusú processzorokon.
IEEE-1588 Precise-Time-Protocol vizsgálata Zynq SoC platformon (ProDSP)
Külső konzulens: Monostori Balázs (ProDSP)
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Az IEEE-1588 Precise-Time-Protocol szabvány a szinkronizáció ethernet alapú megoldására született. A szabvány vizsgálata és implementálása Zynq SoC FPGA eszközök esetén érdekes lehet, hiszen az FPGA eszköz rugalmas konfigurálhatósága miatt sok esetben ideális választás (nagysebességű AD-k, beágyazott jelfeldolgozási feladatok).
High-Level Synthesis technológia használata beágyazott valósidejű képfeldolgozásban (ProDSP)
Külső konzulens: Monostori Balázs
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Az FPGA eszközökre történő fejlesztés általában hagyományos hardverleíró nyelveken történik. A gyorsabb fejlesztés és tesztelés érdekében egyre inkább előtérbe kerülnek a magasszintű szintézis módszerek. A hallgató feladata, hogy HLS technológia használatával egy valósidejű képfeldolgozási pipeline struktúra egyes egységeinek implementálása.
Beágyazott adatgyűjtő rendszer távoli webserver user interfész fejlesztése Zynq platformon (ProDSP)
Külső konzulens: Monostori Balázs
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Az SoC típusú FPGA eszközök lehetővé teszik az alacsony szintű erőforrások és magasszintű szoftver rétegek együttes használatát. Így lehetőségünk van az alacsony szintű erőforrások és adatgyűjtés magasszintű elérésére. A feladat egy Zynq alapú adatgyűjtő kártya ethernet alapú webserver, Qt felhasználói interfész fejlesztése.
Autóipari LVDS videó interfész fejlesztése FPGA eszközön (ProDSP)
Külső konzulens: Monostori Balázs
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A kamerák felbontásának és sebességének növekedése különböző LVDS jelvezetésű protokollok megjelenését eredményezte. A hallgató feladata a választott technológia megismerése és az ehhez illeszkedő FPGA interfész megvalósítása, tesztelése.
Általános méréstechnikai vagy jelfeldolgozási feladat megoldása mikrokontroller segítségével
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A feladatban egy tetszőleges, de a képzési szintnek megfelelő bonyolultságú feladat megoldása a cél. A feladat során lehetőség van a mikrokontrollerre történő fejlesztés megismerésére, perifériák illesztésére, az elkészült rendszer tesztelésére. A megoldandó feladat bonyolultsága függ a képzés szintjétől (BSc/MSc).
Mobil kamera interfész megvalósítása FPGA áramkörön
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
MIPI CSI-2 szabványú kamera szenzor interfész megvalósítása Kintex-7 FPGA-n.
Hunify: LoRa tesztkörnyezet ipari IoT rendszerhez
Külső konzulens: Fazekas Sándor, Hunify kft.
A hallgató feladata a LoRa kommunikáció megismerése, teszteszközök kiválasztása és a cég IoT rendszerébe illesztése.
Hunify: "Nagyiszenzor"
Külső konzulens: Fazekas Sándor, Hunify Kft.
A cég egyik kísérleti projektje egy egyszerű karkötő fejlesztése, amely képes riasztást adni, ha a viselőjével baj történik (elesik, időn túl mozdulatlan stb.) Feladat: a meglévő megoldások tanulmányozása és egy saját rendszer fejlesztése.
Hunify: Automatizálási feladatok Beckhoff ipari számítógép segítségével
Külső konzulens: Fazekas Sándor, Hunify Kft.
A hallgató választása szerint (pl. otthonautomatizálás, épületfelügyelet, mérő-beavatkozó gép) elkészíti egy automatizálási feladat rendszertervét, és TwinCAT3-ban (The Windows Control and Automation Technology) elkészíti a szoftvert, és a tesztkörnyezetben szimulálja.
Hunify: Bluetooth interfész
Külső konzulens: Fazekas Sándor, Hunify Kft.
Bluetooth interfész (BLE 4.1 és 4.2) és kommunikáció megvalósítása hordozható inhalátor készülékben A hallgató feladata a megfelelő céláramkörök kiválasztása, kapcsolás és áramkör fejlesztése, szoftverfejlesztés a kapcsolat demonstrálására és a végleges kommunikáció implementálása.
HDL szintű hardverabsztrakciós réteg Chisel nyelven
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
Az UC Berkeley fejlesztette ki a Scala programozási nyelv fölött megvalósított HDL-t, a Chisel-t. Ebben egy hardverleíró osztálykönyvtár segítségével írunk le áramköröket, melyből futási időben Verilog forrás készül. Nagy előnye, hogy a Scala nyelv összes nyelvi elemét és ökoszisztémáját használhatjuk a fejlesztéshez, így könnyű paraméterezhető hardvert létrehozni. Bővebben l. bentebb!
OmniBus: busz absztrakció Chisel hardverleírásokhoz
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
A Chisel HDL - egy SystemC-hez hasonló filozófiájú hardverleíró nyelv. Lényege, hogy a digitális áramkört nem Verilog, hanem egy magasabb szintű, OOP nyelven írjuk le. A feladatod: rendet tenni és osztályhierarchiát tervezni a digitális áramkörökben használt kommunikációs buszok közt, hogy egy szép, buszfüggetlen API-nk legyen.
Rotorpozíció-szenzor kompenzálása BLDC motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Külső konzulens: Virosztek Tamás (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A forgórész szögpozíciója az elektromos motorok mezőorientált szabályzásának egyik kulcsparamétere. A jelölt feladata a rotorpozíció mérésének nemideális tulajdonságait kompenzálni, ezáltal a szabályzás tulajdonságait javítani.
Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszer késleltetésének vizsgálata és mérése (Commsignia Kft.)
Külső konzulens: Váradi András
A hallgatók feladata a Commsignia Kft által fejlesztette valós idejű járműkommunikációs rendszerek késleltetésének és más biztonságkritikus tulajdonságának a mérése. A hallgatók lehetőséget kapnak valós idejű kommunikációs szoftverek mérőrendszereinek megismerésére.
Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszerek: szenzorinformáció kooperatív disztribúciója (Commsignia Kft.)
Külső konzulens: Váradi András
A hallgató feladata napjaink vezetéstámogató rendszerei számára rendelkezésére álló információ források (szenzorok) vizsgálata és ezen adatok kooperatív megosztásának koncepcionális vizsgálata.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció Linux alatt
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során Linux alatt.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció beágyazott rendszerekben (mikrokontrolleren)
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során.
Nagypontoságú óraszinkronizáció vezeték nélküli szenzorhálózatokban
Külső konzulens: Kovács Krisztián, Silicon Labs
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A vezeték-nélküli szenzorhálózatokban sok alkalmazásban szükséges a nagy pontosságú óraszinkronizáció, biztosítva például az egyidejű mintavétel és beavatkozást egy elosztott rendszerben. óA Silicon Laboratories mikrovezérlőivel és rádiós megoldásaival egy ilyen szoftver komponens kifejlesztése és ahhoz teszt alkalmazás elkészítése a feladat.
Secure OS és secure storage technológiák vizsgálata és implementációja ARM processzoron (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül meghatározásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Trustzone és Open-TEE funkciók felélesztése Freescale i.MX6 processzoron
Secure boot technológiák vizsgálata, és szoftverintegritás biztosítása embedded Linux rendszereken (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül meghatározásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az evopro Innovation által használt processzorok egy részében olyan szoftverláncot alkalmazunk, amelyek képesek lehetnek a következő komponens (ROM loader -> u-boot, u-boot->linux, linux->linux), vagy akár önmaguk ellenőrzésére (dm-verity). Ezen technológiák megismerése és gyakorlati alkalmazása a termékeinkben a feladat.
Környezeti monitorozó rendszer géptermekbe
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Minden gépnek, legyen az egy szerver számítógép vagy egy szivattyú, megadott környezeti feltételek mellett biztosítható a megbízható, hosszú távú üzeme. A feladat egy ilyen géptermi környezeti paraméter vizsgáló Ethernet és TCP/IP alapú mikrokontrolleres rendszer prototípusának a megvalósítása.
Járműdiagnosztikai átjáró modul szoftverének tervezése és implementálása (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül meghatározásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A diplomaterv keretében a jelölt feladata egy olyan diagnosztikai átjáró modul szoftver-rendszerének megtervezése és implementálása, amely egy városi busz irányítási rendszere és egy távoli diagnosztikai központ között biztonságos adatátvitelt valósít meg.
Internode kommunikáció osztott memóriás APU+MCU AMP rendszerekben (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül kiválasztásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Léteznek olyan modern ARM Cortex alapú rendszerek, melyek több különböző típusú CPU-t is tartalmaznak egyetlen szilíciumon (pl. Freescale/NXP Vybrid VF6xx, i.MX6SX, i.MX7, TI OMAP4, TI Sitara 35xx, 45xx). A feladat ezek Linux szintű támogatásának a vizsgálata és megvalósítása/adaptálása/kipróbálása.
Dinamikus vasúti mérleg off-line adatfeldolgozási feladatainak hatékony implementálása (evopro Innovation)
Külső konzulens: Pechan Imre (evopro Innovation Kft.)
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az evopro Innovation Kft. által kifejlesztett dinamikus vasúti mérőrendszer jelenleg Magyarország számos pontján van letelepítve és üzemeltetve. Az adatfeldolgozási feladatok végrehajtásának a gyorsítása érdekében szükséges az eljárások alacsonyszintű programnyelven (C/C++) történő hatékony implementálása, esetleges párhuzamosítása multicore architektúra segítségével.
Mandelbrot-halmaz rajzoló digitális áramkör Chisel HDL nyelven
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
A Mandelbrot-halmaz fraktál jól néz ki. A Chisel HDL nyelv szintén. Vajon a kettő együtt?
VGA játék megvalósítása Chisel HDL nyelven
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
A feladatod a Chisel HDL megismerése, és annak segítségével egy VGA játék megvalósítása.
Linux driver verifikáló környezet
Nagyon sok online tanfolyam lehetővé teszi önálló munkák leadását és ellenőrzését-pontozását. Jó lenne egy olyan is, amit Linux driverfejlesztéshez használhatnánk.
Számítógépes tomográfia (CT) és sugárterápiás (RT) légzéskapuzási kamerarendszer fejlesztése.
Külső konzulens: Álmosdi Péter
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Számítógépes tomográfia (CT) és sugárterápiás (RT) légzéskapuzási kamerarendszer fejlesztése. A hallgató feladata különböző technikai megoldások tervezése, prototipizálása, kipróbálása. Alkatrészek választása, tesztelése, dokumentálása.
3D szkenner termikus stabilizálódása következtében létrejövő optikai torzulások kompenzálása
Külső konzulens: Álmosdi Péter, Varlan
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Strukturált fény alapú 3D szkenner termikus stabilizálódása következtében létrejövő optikai torzulások kompenzálása szoftveres eszközökkel. A hallgató feladata a geometriai módszerek áttekintése, a korrekciós algoritmusok megtervezése és a szoftver implementálása. Esetleges 3D gyorsítókártyák alkalmazása a számítás gyorsításának érdekében.
Jelfeldolgozás pythonban
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata a python programozási nyelv jelfeldolgozási lehetőségeinek vizsgálata. Mivel a python egy ingyenesen használható magasszintű script nyelv, így alkalmas jelfelolgozó algoritmusok gyors fejlesztésére, tesztelésére. A feladat során különböző beépített jelfeldolgozási funkciók felderítése és tesztelése a cél, kiemelten koncentrálva valós idejű alkalmazásokra.
Vezeték nélküli találatjelző rendszer fejlesztése
Külső konzulens: Gémesi Bence
Tanszéki konzulens: Erdős Csanád
Magyarország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon vívásban az éremtáblázaton a második helyet szerezte meg. A sportág találatjelző rendszereinek fejlesztése mind a versenysport, mind a szabadidősport szempontjából fontos. A kutatási projekt célja egy olyan eljárás megvalósíthatóságának feltérképezése, amely új működési megoldást ad a vívás sportág találatjelző rendszereihez.
Jelanalízis mikrokontroller segítségével
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A feladat ebben a témában egyszerű jelalakok mérése és megjelenítése mikrokontroller segítségével.
Periodikus jelek mérése mikrokontrollerrel
A feladat periodikus jelek mérése, valamint jellemzőinek kijelzése mikrokontroller segítségével.
Adatbányászati módszerek, gépi tanulás alkalmazása agyi aktivitások klasszifikálására
Külső konzulens: Weiss Béla, MTA TTK
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
A feladat kognitív állapotok és patológiás kondíciók klaszterezése és klasszifikálása agyi aktivitások EEG és MRI jellemzőinek kinyerése és szelektálása álta
Agyi konnektivitás vizsgálata EEG és MRI adatok felhasználásával
Külső konzulens: Weiss Béla, MTA TTK
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
A feladat nyugalmi és eseményhez-kötött agyi konnektivitás analízisére alkalmazandó eljárások áttekintése, a kiválasztott módszerek implementálása, továbbfejlesztése és tesztelése.
Agy-gép interfészek fejlesztése szemkövetés és EEG integrálásával
Külső konzulens: Weiss Béla, MTA TTK
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
A feladat a különböző agy-számítógép paradigmák áttekintése, az egyes eljárások optimalizálása és továbbfejlesztése felszíni EEG jelek és szemkövetés fúziója alapján működő non-invazív agy-gép interfészek megvalósítása érdekében.
Az aktív látás neurális mechanizmusainak vizsgálata szemkövetés és agyi képalkotó modalitások fúziójával
Külső konzulens: Weiss Béla, MTA TTK
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
A feladat az MTA TTK Agy Képalkotó Központ és az MRC Cognition and Brain Sciences Unit együttműködése révén agyi aktivitások vizsgálatára kifejlesztett módszertani eljárások optimalizálása, továbbfejlesztése és tesztelése különböző természetes, aktív látást igénylő feladatok, mint például olvasás, vizuális keresés használatával.
Veszteségmentes tömörítés FPGA-val
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja annak vizsgálata, hogy megvalósítható-e FPGA-ban racionális erőforrás igény mellett viszonylag jó tömörítési hatásfokot elérő, veszteségmentes tömörítő algoritmus.
Krónikus stressz vizsgálata kvantitatív módszerekkel (több hallgató számára is, több félévre is)
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata krónikus stressz detektálása és mérése egy fiziológiai paraméter (galvanikus bőrreflex, GSR) segítségével. A feladat része a mérés koncepciójának kidolgozása, az áramkör megtervezése, egy mikrokontroller felprogramozása illetve a mérési eredmények kiértékelése.
Újraélesztés alatt mért EKG jelek helyreállítása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata újraélesztés közben rögzített zajos és zavarokkal terhelt EKG jel visszaállítása jelfeldolgozási eljárások segítségével. A visszaállított jel alapján optimalizálható a defibrilláló impulzus időzítése. A cél, hogy a jelfeldolgozás valós idejű legyen (a QRS hullám valós idejű detektálása kulcsfontosságú a beteg életének megmentése szempontjából).
Újraélesztés alatt mért EKG jelek helyreállítása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata szív-tüdő újraélesztés (CPR) közben rögzített zajos és periodikus zavarokkal terhelt EKG jel visszaállítása jelfeldolgozási eljárások segítségével. A hallgató feladata elsősorban offline, jó előrehaladás esetén online jelfeldolgozási eljárások megtervezése és implementálása.
Kooperatív ágenskörnyezet fejlesztése NodeJS alapon
Külső konzulens: Csitári Gyula, Logiscool Kft.
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A munka keretében egy kooperatív ágensek programozását és versenyeztetését támogató keretrendszert kell kialakítani, amely a mesterséges intelligencia különböző módszereinek elsajátítását segíti.
MiniRISC processzor megvalósítása Chisel nyelven
A digitális áramkörök fejlesztésében új irányok nyílnak. A Verilog és VHDL leíró nyelvek és a C nyelvű szintézis mellett megjelentek magasabb szintű hardverleiró nyelvek is, ilyen a Chisel nyelv is. A Chisel előnye lehet, hogy igen tömören lehet vele pontos hardverleírásokat adni.
Optimalizáció autóipari rendszerekben
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata, hogy megismerje egy tetszőlegesen választott szoftvermodul statikus és konfigurációs kódját, elemezze a felhasználási körülményeket és ennek ismeretében optimalizálja a modul tárigényét és futási idejét. A feladat megoldásához az alapképzés során elsajátított alapvető C programozási alapismeret szükséges, amelyeket a hallgató a munka során tovább mélyíthet.
Kódgenerálás és szoftverfejlesztés beágyazott eszközökre
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Ha ezt a témát választod, az lesz a feladatod, hogy válassz egy téged érdeklő kódgenerálási problémát (pl. komponensek kommunikációja, állapottérkép, akár saját szöveges formátum, stb.), egy beágyazott célplatformot (pl. mbed, Arduino, Raspberry Pi, stb.) és fejlessz egy ilyen kódgenerátort. A munka előkészítése során közösen megbeszéljük, hogy mi a konkrét feladat és az elérendő célok.
DSL vezérelt kommunikációs mátrix és E2E konfigurálás
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata egy olyan szöveges doménspecifkus nyelv (DSL) kidolgozása, melyben könnyen és intuitíven lehet a járműkommunikációt leírni (beleértve az E2E védelmet), továbbá egy olyan Java nyelvű program fejlesztése, amely képes feldolgozni az ilyen nyelven írott szöveges modellt és az abban szereplőek szerint konfigurálni a modellt.
Autóipari E2E réteg modell alapú tesztelése
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata egy olyan Java nyelvű program fejlesztése, amely a bemeneti kommunikációs mátrix és E2E konfiguráció alapján a magas szintű E2E védelmet megvalósító komponensekhez generál tesztbemenetet.
Automatikus kódgenerálás autóipari modellek alapján
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A feladat kódgenerátor fejlesztése egy választott modulhoz. A munka keretében a hallgató megismeri a tesztelt modul specifikációját és konfigurációjának leírásmódját; feltérképezi a megvalósítás vagy teszt által használt C-nyelvű konfigurációs adatszerkezetet; valamint egy Eclipse-alapú autóipari modellező eszköz szolgáltatásaira építve megvalósítja a kódgenerátort Java nyelven.
Beágyazott LIN driver fejlesztése
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata a Gateway szolgáltatásainak kiegészítése a LIN protokoll támogatásával és a hozzá kapcsolódó specifikus funkciókkal. Az alacsony szintű funkciók megvalósítása után a Gateway funkcióinak PC oldalról történő elérést biztosító Java API kiegészítésével biztosítani kell az implementált funkciók magas szintű hozzáférhetőségét.
Felhasználói felület autóipari vezérlőegységek teszteléséhez
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A feladat egy a Java API alacsony szintű szolgáltatásaira épülő felhasználói felület létrehozása Eclipse technológiákra építve (Standard Widget Toolkit, JFace). A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a szükséges technológiákat, elsajátítja az Eclipse Modeling Frameworkben történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.
FlexRay kommunikáció automatikus konfigurálása
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a szükséges technológiákat, elsajátítja az AUTOSAR-ban történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.
Autóipari kommunikációs szoftver konfigurációja és integrációs tesztelése
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A feladat a jelenleg rendelkezésre álló kommunikációs teszt keretrendszerre építkezve (i) a stack konfigurációja, (ii) a keretrendszer kiegészítése néhány magas szintű funkcióval, (iii) az említett szabvány által specifikált teszt esetek implementálása, azok futtatása CAN, illetve FlexRay kommunikáció esetén, valamint (iv) a SUT működésének verifikációja és erőforrás-felhasználásának mérése.
Valós idejű, beágyazott operációs rendszer konfigurációja
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata készíteni egy nyelvi elemzőt (parser) az OIL nyelvtanhoz és megírni a konverziós programot. A nyelvi elemzőt az Eclipse XText technológiára célszerű alapozni, amelynek segítségével kényelmesen lehet készíteni content assist, syntax highlighting stb. funkciót nyújtó szövegszerkesztőt.
Hibatűrő memóriakezelés autóipari rendszerekben
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata az, hogy fejlesszen egy hibainjektor szoftvert, amellyel a flash array különböző sérüléseit lehet szimulálni, ezzel vizsgálva a flash memóriára épülő állománykezelő rendszer hibatűrő képességeit, esetleg a későbbiekben javaslatot adva a hibadetektáló és túlélő képességek javítására.
Valós idejű autóipari rendszerek modellezése
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A hallgató feladata, hogy plug-inként olyan új funkciókat fejlesszen egy Eclipse alapú autóipari modellező eszközhöz, amelyek lehetővé teszik időbeli kényszerek modellezését (pl. akciók sorrendezése, maximális válaszidő, stb.) és ezek teljesülésének ellenőrzését.
Autóipari szoftverek grafikus modellezése
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Egy kiválasztott diagramtípushoz Java nyelvű grafikus diagrameditort fejlesztése, amelyet egy Eclipse alapú autóipari modellező eszköz plug-injaként kell megírni, célszerűen az Eclipse Modeling Framework (EMF), Eclipse Standard Widget Toolkit (SWT), és JFace technológiákra, illetve egy grafikus eszközkészletre (pl. Graphical Editing Framework, Graphiti stb.) alapozva.
Automatikus változásdetektálás autóipari szoftvermodellekben
Külső konzulens: Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
AUTOSAR modellek közötti eltérések összehasonlítása Java program segítségével.
Gamma Zrt - Nukleáris jelek feldolgozása FPGA-val
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Nukleáris méréstechnikában a detektorok kimeneti jelét nagysebességű áramkörrel mérik és feldolgozzák, meghatározván a sugárzás jellemzőit (pl.: az energia spektrumból meghatározható a sugárzó anyag fajtája). A feladat ezeknek a nagysebességű nukleáris jeleknek a feldolgozása.
Gamma Zrt - I2S audio illesztő megvalósítása FPGA-val
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Olyan FPGA alapú céláramkör fejlesztése, amely lehetővé teszi több I2S port illesztését egy kimeneti I2S portra.
HDR képfeldolgozás GPU-val vagy FPGA-val
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja HDR (High Dynamic Range) képek generálása több, különböző expozízióval készült bemeneti kép alapján.
Affin transzformációs egység megvalósítása Xilinx Vivado HLS-ben
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy video IP mag fejlesztése, amely a bemeneti video folyamon képes valós időben affin transzformáció (forgatás, skálázás, nyírás) elvégzésére.
Videó szintér konverter megvalósítása FPGA-val
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat cálja egy olyan FPGA IP core kifejlesztése HDL nyelven, amely képes különböző színterek közötti konverzióra.
FPGA alapú Ethernet csomagszűrő koprocesszor megvalósítása
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja nagy sebességű Ethernet csomagok (1G, 10G) feldolgozására, szűrésére alkalmas hardver feldolgozó egység tervezése.
Xilinx Vivado HLS alkalmazása PCIe gyorsítókártya tervezéséhez
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy olyan keretrendszer kialakítása, melybe Vivado HLS-ben (a Xilinx C/C++ alapú hardver szintézis eszköze) írt feldolgozó magok könnyen beilleszthetők és használhatók processzoros környezetben koprocesszorként.
Adaptív szinuszillesztés
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A feladat egy adaptív szinuszillesztő algoritmus programozása
Mikrokontrolleres vezérlésű nagyfeszültségű DC tápegység tervezése
Külső konzulens: Sándor J. Benedek
Tanszéki konzulens: Benesóczky Zoltán
Mikrokontrolleres vezérlésű, szabályozható hidas, nagyfeszültségű DC tápegység tervezése ívzárlat védelemmel elektrosztatikus porleválasztóhoz. Minimum 2 fő részére csak MSC-s hallgatóknak. Analóg elektronikai érdeklődés és némi tapasztalat (lehetőleg kapcsoló üzemű tápegység építésben) és némi mikrokontrolleres tapasztalat elvárt.
Univerzális LIN illesztő
Egy UART kommunikációra képes mikrovezérlő egy LIN meghajtó IC segítségével könnyen alkalmassá tehető LIN hálózati működésre. Ebben a feladatban egy univerzális, többféle tápellátási, címzési és csatlakozási opcióval rendelkező LIN transceiver panelt kell tervezni.
Egyvezetékes LIN hálózat
Az autós LIN hálózatokhoz három vezetéket szoktak használni, a LIN-busz jelvezetéket, a földet (GND) és opcionálisan egy tápvezetéket (+12 V-ot), amelyről a csomópontokat táplálják. Kevés csomópontból álló, kis forgalmú hálózatban a LIN-busz vezetéket és a tápvezetéket össze lehet vonni, a slave csomópontokat meg lehet táplálni a LIN-buszról is.
Villamosenergia-minőség monitorozása LabVIEW alatt
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A szolgáltató által biztosított villamosenergia minőségének monitorozása a hálózati feszültség jelalakjának vizsgálatával NI LabVIEW környezetben.
Tudománymetriai adatok programozott gyűjtése
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Kutatók tudománymetriai (publikációkkal összefüggő) mérőszámainak programozott gyűjtése, metaadatbázis létrehozása.
Stúdiófelvételek utómunkáinak automatizálása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Digitális jelfeldolgozó algoritmusok fejlesztése a stúdiófelvételek egyik legfontosabb utómunkájának - a dob és percussion sávok pontosításának, gridre illesztésének - automatizálására.
Panellakás termikus identifikációja
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Panellakás termikus viselkedésének vizsgálata, a lakás mint termikus rendszer modellezése.
Véleménymérnökség a XXI. században
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A véleménymérnökség kifejezés nem újkeletű, de jelentősége óriásira nőtt a 21. század elején. A közösségi médiák, valamint a villámgyorsan szaporodó hírportálok és blogok elterjedésével a laikus tartalomszolgáltatás és tartalomközvetítés az élet szerves részévé vált. A véleménymérnök feladata ezen jelenségek vizsgálata a matematika szigorú eszközeivel.
Rádiós adatátviteli egység adójának automatizált funkcionális minősítése
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A feladat célja a TRF6900A FSK rádiós egység adójának, automatizált módon történő funkcionális analízise. A feladat megvalósítása során a rádiós egységet és a különböző méréseket végző műszereket egységes szoftver platform segítségével integrálni kell. A nagyfrekvenciás tartományban előállított jelek mérésére, egy National Instruments által gyártott PXI rendszer áll rendelkezésre.
Rádiós adatátviteli egység vevőjének automatizált funkcionális minősítése
A feladat célja a TRF6900A FSK adó-vevő egység vevőjének az automatizált funkcionális vizsgálata. Egy olyan rendszer készítése a cél, ami a vevőt minősítő karakterisztikákat, mint pl. az RSSI karakterisztikát, a frekvenciadiszkriminátor karakterisztikát és a szemábrát automatikusan felveszi.
Automata mérések buszrendszeren keresztül történő beágyazása a szoftver definiált elektronikai (SDE) megközelítésben
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
Az önálló labor során a feladat olyan mérési eljárások kidolgozása a LabVIEW (vagy más, a műszervezérlést támogató) fejlesztőkörnyezet segítségével, amelyek képesek egy adott buszrendszeren (RS232, GPIB) keresztül programozható műszereket vezérelni, adott méréseket autonóm módon elvégezni és virtuális műszereket megvalósitani egy folyamatirányító PC vezérlése mellett.
Komplex burkolóra alapozott információfeldolgozás SDR platformon
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A hallgató feladata, hogy egy SDR vevő egység funkcionális blokkjait megismerje és elsajátítsa az alapsávi ekvivalens előállításához szükséges ismereteket. A SDR vevő egység jellégénél fogva a javasolt jelfeldolgozási feladat egy RF nagyfrekvenciás jel dinamikus feldolgozása, kiértékelése és megjelenítése az alapsávban. A konkrét feladat konzulenssel történő egyeztetést követően hangolható.
PCI/PXI platformon vezérelt DAQ kártyával mérés és jelgenerálás megvalósítása
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
Egy DAQ kártya, amely alkalmas egy véges idejű analóg mintafüggvény digitalizálására, és egy PC segítségével tetszőleges mérőműszerek valósíthatók meg úgy, hogy a mért analóg jelet digitalizálás után számítógéppel feldolgozzuk. A DAQ kártya másik fontos alkalmazása a mérőjelek generálása, ahol a számítógép segítségével állítjuk elő a digitális vagy analóg mérőjeleket.
WLAN/WPAN eszközökkel különböző rádiós alkalmazások megvalósítása
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A WLAN és WPAN alkalmazásokban használt hálózati eszközök fizikai rétegei egy komplett adó és vevő blokkot foglalnak magukban. Az egy chipen (SoC) kialakított TRF6900A IC egy komplett, FSK modulációs rendszer szerint működő adót, egy komplett szuperheterodin vevőt és egy frekvenciaszintetizátort foglal magába. A tesztpanelt vezérlő szoftver LabVIEW vagy MATLAB környezetben implementálható.
Beágyazott rendszerekben végzett automata mérések megvalósítása GPIB műszervezérlésre alapozva
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A beágyazott rendszer definíció szerint olyan autonóm működésű rendszer, mely szoros kapcsolatban áll környezetével. Életünk szinte minden területén megtalálhatóak a beágyazott alkalmazások, az intelligens szenzoroktól kezdve egészen az automata gyártósorokig. Az érzékelés, mérés, jelfeldolgozás, beavatkozás, kommunikáció mind-mind feladata lehet egy beágyazott rendszernek.
Szélerőművek termelés-előrejelzésének támogatása
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A feladat a szélerőművek szélsebesség-teljesítmény jelleggörbéjének minél pontosabb közelítése.
Biometrikus (ujjlenyomat) azonosításon alapuló Elektronikus Aláírás modul fejlesztése gyógyszeripari környezetbe szánt szoftverekhez (Com-Forth Kft.)
Külső konzulens: Bóna Péter, Com-Forth Ipari Informatikai Kft.
Az iFix elektronikus aláírás moduljának átalakítása más forrásból származó (3rd party) ujjlenyomat olvasók és a hozzá tartozó SDK felhasználásával.
Gesztusvezérlés alapú UI (Microsoft Kinekt) modul tervezése gyártásütemező alkalmazáshoz (Com-Forth Kft.)
Külső konzulens: Bóna Péter, Com-Forth Ipari Informatikai Kft.
A Com-Forth Kft. egyes ipari alkalmazásiban szükséges a gesztus alapú vezérlés alkalmazása. A hallgató feladata ilyen UI modul tervezése és magvalósítása egy gyártásütemező alkalmazásban a Microsoft Kinekt felhasználásával.
Felügyeleti és adatgyűjtő (SCADA) rendszer tervezése, fejlesztése és integrációja gyógyszeripari környezetben (Com-Forth Kft.)
Külső konzulens: Bóna Péter, Com-Forth Ipari Informatikai Kft.
Az önálló munka során lehetőség lesz bekapcsolódni egy felügyeleti és adatgyűjtő (SCADA) rendszer tervezésébe, fejlesztésébe és integrációjába gyógyszeripari környezetben egy több fejlesztőből álló csapat tagjaként, egyes jól meghatározott részfeladatokat önállóan megvalósítva.
Rekurzív spektrumbecslő eljárások vizsgálata
Tanszéki konzulens: Orosz György
A jelek frekvenciatartománybeli vizsgálatának egyik módszere a rekurzív spektrumbecslés. A DFT alapú módszerrel szemben a jelet nem blokkosan, hanem mintáról-mintára dolgozzuk fel, és valamilyen rekurzív eljárás segítségével frissítjük a spektrumbecslőt. A hallgató feladata többféle eljárásban tapasztalatot szerezni, az irodalmi eredményeket áttekinteni, és az algoritmusokat összehasonlítani.
Impedanciamérés hálózatanalizátor segítségével
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata egy E5061B típusú hálózatanalizátor segítségével kialakítható impedanciamérésre alkalmas elrendezések vizsgálata.
Grafikonok automatikus elemzése
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata elektronikus eszközök adatlapjaiban található grafikonok gépi módon történő feldolgozása.
Intelligens ágensek IoT környezetben
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A beágyazott és IoT rendszerek technológiai fejlődésével és elterjedésével felmerül annak a lehetősége, hogy erősítsük az "intelligens" viselkedésüket például az ágens megközelítésmód és technológia alkalmazásával. A feladat ilyen jellegű kísérleti rendszerek megvalósítását célozza.
Szövegelemző és -annotáló rendszer fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat során azt vizsgáljuk, hogy a mesterséges intelligencia módszerei hogyan alkalmazhatók az információbeszerzés és -elérés területén természetes nyelvű szövegek gépi elemzésére és annotálására.
Tudásbevitel kontrollált természetes nyelven
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege egy olyan rendszer megvalósítása, amely kontrollált természetes nyelvű állítások bevitelét teszi lehetővé. A rendszer célja, hogy a felhasználók számára természetes, könnyen elsajátítható eszközzel tegye lehetővé a tudásbevitelt. A feladat speciális előismereteket nem igényel.
Nagy teljesítményű és nagy áteresztő képességű számítások felhasználása genomikai statisztikai vizsgálatokban
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Egy folyó kutatásban egy 64-szer 8 magos-32 GB-os környezetben fejlesztünk több statisztikai genetikai elemzést, amelyek remek lehetőséget kínálnak a nagyteljesítményű (high-performance computing, HPC) és a nagyáteresztő képességű számítások (high-throughput computing, HTC) megismeréséhez, és azok kombinációjához.
Genetikai adatok szemantikai transzformációjának vizsgálata
Tanszéki konzulens: Millinghoffer András
A téma fő feladata nyers genetikai adatok transzformálása általános dimenziócsökkentési módszerekkel és tárgyterület-specifikus szoftverekkel (ShapeIT), illetve a be- és kimeneti adatok konvertálása úgy, hogy azok rendszerszintű adatelemezési módszerekkel elemezhetők legyenek. Feladat még a transzformáció előtti és utáni adatoknak a rendszerszemléletű elemzés szerinti hasznosságának kiértékelése.
Génregulációs hálózatok tanulása folytonos Bayes-hálókkal
Tanszéki konzulens: Gézsi András
Génregulációs hálózati modellek rekonstruálása génexpressziós (microarray vagy RNA-Seq) mérési adatok alapján folytonos (Gaussi) Bayes-hálók felhasználásával.
Új generációs szekvenálási mérések bizonytalanságának vizsgálata és kezelése bioinformatikai eljárások felhasználásával
Tanszéki konzulens: Gézsi András
Az új-generációs szekvenálási technológiák méréstechnikájának folyamatos fejlődése ellenére a mérések bizonytalansága miatt a technológia jelenleg nem használható elegendően széles körben a klinikai gyakorlatban. A hallgató feladata az új generációs szekvenálási mérések bizonytalanságának vizsgálata és ennek kezelése bioinformatikai eljárások felhasználásával.
Szövegbányászat neurális hálózatokkal
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A cél olyan statisztikai-gépi tanulási algoritmusok implementációja, amelyek alkalmasak a szakirodalomban rögzített tudás feltárására és formalizálására.
Ontológiaépítés egészségügyi adatok valószínűségi adatelemzéséhez
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
Az ontológia kialakításának általános célja a meglévő tudás szemantikus rendszerezése, és ez alapján hatékony tanulás megvalósítása. Ennek lényegi része a tárgyterület fogalmai közötti kapcsolatoknak és hierarchia-szinteknek a definiálása. A feladat a kialakított ontológia segítségével nagyméretű egészségügyi adathalmazok valószínűségi elemzését támogató szoftverkomponens megvalósítása.
Valószínűségi modellező és következtető keretrendszer továbbfejlesztése
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
A BayesCube keretrendszer kutatócsoportunk (CombineLab) fejlesztése, melynek célja hogy eszközöket nyújtson a Bayes-háló alapú modellezés, valószínűségi következtetés és döntéstámogatás megvalósításához. A téma keretében kétféle feladat megoldására lenne igény: (1) grafikus felhasználói felület továbbfejlesztése, valamint (2) a keretrendszer bővítése új elemző módszerekkel.
Szemantikai technológiák használata adatelemzési eredmények valószínűségi reprezentálására
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az adatgazdagság ellenére sok esetben az adatelemzés eredményei alig hasznosulnak, illetve az eredmények maguk sem őrzödnek meg. A kutatás célja úgynevezett adatelemzési tudásbázisok vizsgálata, amely lehetővé tenné a sokszor komoly számítási kapacitást felhasználó gépi tanulási módszer eredményeinek megőrzését és kombinálását.
Online tanulási módszerek felhasználása felskálázható-erőforráshatékony adatelemzésben
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az online tanulási módszerek egy gyorsan fejlődő gépi tanulási módszercsaládot jelentenek. Egy új alkalmazási terület az erőforrások hatékony kihasználását segítő kontrollrendszerekben történő alkalmazás, amelynek egy kiemelkedő ága a számítási erőforrások optimális, adaptív allokálása. A feladat meglévő módszerek alkalmazása és továbbfejlesztése számításintenzív adatelemzési feladatokban.
Hatékony következtető, döntéstámogató és magyarázatgeneráló módszerek nagyméretű valószínűségi hálózatokban
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A valószínűségi hálózatok a következtetések teljes skáláját támogatják, például megfigyelések, beavatkozások, valóságtól eltérő hipotetikus szcenáriók esetén is. Azonban a következtetések számítási komplexitása rosszul skálázódik, így nagy méretű hálózatokban a következtetések kiszámítása új megközelítéseket igényel.
Felskálázható almodelleket tartalmazó rendszeralapú hálózati adatelemzési módszerek
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A komplex, rendszeralapú hálózati adatelemzési modellek a gépi tanulás népszerű eszközei, ám felskálázásuk nyitott kutatási kérdés. A téma kutatása során cél annak vizsgálata volna, hogy hogyan lehet speciális, statisztikai és számítási szempontból felskálázható almodelleket felhasználni a nagy rendszermodellek részeként.
Strukturált (relációs) adatok adatelemzése: statisztikai relációs tanulás, valószínűségi logikák
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A strukturált, például relációs adatok adatelemzése egyre jelentősebb kihívás. A téma kutatása során gépi tanulási eljárások megismerésre és továbbfejlesztése a cél, amely ilyen adatok kezelésére is alkalmas, érintve a statisztikai relációs tanulás és a valószínűségi logikák területét is.
Szemantikai tudásbázisok automatizált felhasználása rendszeralapú hálózati adatelemzésben
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az orvosbiológiai területen létrejött szemantikai tudásbázisok automatizált felhasználása a statisztikai adatelemzésben mind a priori információként kulcsfontosságú lehet, mind az eredmények értelmezésében, különösen a komplex modelleket használó rendszeralapú hálózati adatelemzésben.
Ujgenerációs DNS szekvenálási munkafolyamatok intelligens automatizálása és döntéstámogatása
Tanszéki konzulens: Sárközy Péter
Ujgenerációs DNS szekvenálási munkafolyamatok intelligens automatizálása és döntéstámogatása
A/D átalakítók szimulációja
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A/D átalakítók szimulációja
Egyedi megjelenésű belépőkártyákhoz tervező szoftver megvalósítása Qt környezetben
Külső konzulens: Banai András
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A Hallgató feladata egy multiplatform vastagkliens alkalmazás tervezése és megvalósítása
Beléptetést elosztott módon megvalósító rendszer fejlesztése meglévő hardver elemek felhasználásával
Külső konzulens: Banai András
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A Hallgató feladata egy meglévő beléptető rendszer vezérlőegységeinek felhasználásával történő elosztott beléptetés megvalósítása.
Vezérlőegységek automatizált tesztelésére szolgáló berendezés tervezése és megvalósítása
Külső konzulens: Banai András
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A Hallgató feladata egy meglévő hardver automatikus tesztelését megvalósító eszköz kifejlesztése.
Rendszámfelismerés IP kamerák felhasználásával
Külső konzulens: Banai András
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A feladat egy rendszámfelismerő szoftver készítése C++ nyelven. A valós parkoló rendszerekben használt IP kamerák által készített képeken szükséges detektálni a járművek rendszámát.
IP kamera alapú megfigyelőrendszer integrálása felügyeleti szoftverhez
Külső konzulens: Banai András
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A feladat célja, hogy a felügyeleti szoftver által generált trigger esemény hatására egyes IP kamerák felvételeit azonnal, automatikusan kinyerjük és megjelenítsük.
Hatékony sorba rendező algoritmus megvalósítása HLS segítségével
Külső konzulens: Tóth László Pro Patria Kft.
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A feladat során találni kell egy FPGA-val hatékonyan megvalósítható fixpontos sorba rendező algoritmust és implementálni azt HLS tool felhasználásával. A sorba rendezendő tömb mérete paraméter, de maximálisan 8192 lehet.
Mátrix inverzének hatékony megvalósítása HLS felhasználásával
Külső konzulens: Tóth László Pro Patria Kft.
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A feladat során találni kell egy FPGA-val hatékonyan megvalósítható fixpontos mátrix inverzét meghatározó algoritmust és implementálni azt HLS tool felhasználásával. A bemeneti mátrix mérete megadható, de maximálisan 64x64.
Prime-factor FFT megvalósítása HLS felhasználásával
Külső konzulens: Tóth László Pro Patria Kft.
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A feladat során egy fixpontos prime-factor FFT-t kell megvalósítani HLS tool felhasználásával.
Forgógépek állapotmonitorozását végző, prediktív karbantartását támogató mérőrendszer fejlesztése (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül meghatározásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A szakdolgozat/diplomaterv témája egy olyan mérőrendszer kiépítése, amely lehetővé teszi forgó gépek (villamos motorok, generátorok, stb.) korszerű állapotmonitorozását, National Instruments technológiák felhasználásával.
HIL (Hardware-In-the-Loop) tesztkörnyezet létrehozása beágyazott vezérlők teszteléséhez (evopro Innovation)
Külső konzulens: később kerül kiválasztásra
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az evopro Innovation Kft. Embedded Systems ágazata több egyedi, multifunkciós beágyazott vezérlőt fejleszt, például AC töltőoszlop vezérlő, DC töltőoszlop vezérlő, stb. A fejlesztéseket nagyban segítené egy HIL (Hardware-In-the-Loop) tesztkörnyezet, amely prototípusának a kifejlesztése a feladat.
Kapcsolóüzemű tápegység (SMPS) készítése
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Szabályozható tápegység. Saját specifikáció. Nagyobb teljesítmény.
Moduláris energiasziget
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Megújuló energia, napelem. Power bank. Tábor központi energia kiszolgálása. Nomád körülmények. HW&SW tervezés, modularitás.
Kauzális kapcsolatok modellezése
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
Egy adott tárgyterülethez kapcsolódó mechanizmusok megértése alapvető igénye a tudományos megközelítésnek. E mechanizmusok entitások közötti kauzális kapcsolatokkal írhatók le, melyek feltárására több módszer alkalmazható. A feladat célja kauzális kapcsolatok feltárását megvalósító algoritmusok kialakítása és alkalmazása, különösen nagy dimenziójú adatokon.
Network on a Chip UVM verifikációja
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
A multicore (sőt, inkább már manycore) processzorok belső felépítésében nagy szerepet játszik az ún. NoC (Network On a Chip) felépítés. Ilyen NoC-t többen megvalósítottak már Verilog nyelven, például a Carnegie-Mellon egyetem CONNECT nevű NoC-je. A feladatod egy adott NoC működésének ellenőrzése, verifikációja a SystemVerilog nyelven írt UVM segítségével.
Manycore Network on a Chip szimulátor Actorokkal
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
Egy téma kalandvágyók számára. Jó lenne, ha lenne egy olyan Network on a Chip szimulátorunk, amivel különféle topológiákat, különféle algoritmusokat, skálázhatóságot, egyebeket tudnánk tesztelni. Az az ötletem támadt, hogy egy ilyenre kiválóan alkalmazható az Actor modell. Hogy ez micsoda? Mindjárt megtudod.
Algoritmusok hardveres és szoftveres megvalósításának vizsgálata
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A feladat célja egyszerűbb algoritmusok hardveres, szoftveres és HLS megvalósításának vizsgálata, illetve ezen megvalósítások egymással történő összehasonlítása különböző szempontok alapján (pl. erőforrás felhasználás, tervezési idő, stb.).
Network on a Chip kialakítása manycore rendszerhez magas szintű szintézissel (HLS)
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
Manycore CPU architektúráknál népszerű a processzorok közötti kapcsolatok Network-On-a-Chip (NoC) kialakítása. A feladatod annak megvizsgálása, hogy egy ilyen NoC-t meg lehet-e valósítani magas szintű szintézissel (HLS), C nyelven.
PCB Design Kft: Házi radar
Tanszéki konzulens: Lazányi János Gyula
Hiszed vagy sem, de radart lehet csinálni 20 dollár alatt.
PCB Design Kft: Robbanómotor adatgyűjtő
Tanszéki konzulens: Lazányi János Gyula
Hogyan teszik tönkre a STIHL fűrészt?
PCB Design Kft: Képváltozás detektálás
Tanszéki konzulens: Lazányi János Gyula
Az elérendő cél egy beérkező videó stream autómatikus annotálása aszerint hogy a kép statikus vagy dinamikus.
PCB Design Kft: ESP8266 WiFi modul
Tanszéki konzulens: Lazányi János Gyula
Alacsony fogyasztású WiFi modult már 1-2 ezer forintért lehet kapni. A modul segítségével alacsony fogyasztású szenzorhálózat építhető.
Szemantikus web technológiák felhasználása orvos-biológiai tudás kinyerésére
Külső konzulens: Gézsi András
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Orvos-biológiai adatbázisokban szereplő rejtett összefüggések feltérképezése, lekérdezése és magyarázatok generálása szemantikus web technológiák felhasználásával.
Nagyméretű kópiaszám változás (CNV) detekciója teljes genom asszociációs vizsgálatokban
Tanszéki konzulens: Sárközy Péter
Az önálló laboratórium során meglevő kópiaszám változás detektáló algoritmusok teljesítményét vizsgáljuk, valamint a változások hatását emberek jegyeire.
Random gráfok generálása
Tanszéki konzulens: Marx Péter
Random gráfok generálása és különböző gráf metrikák vizsgálata random irányított körmentes gráfokon.
Ajánló rendszerek a bioinformatikában
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A gyógyszeriparban évente engedélyezett molekulák száma stagnál, míg a fejlesztés költségei nőnek, így a mérések mellett egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a számítógépes eljárások. Ezek egyike a “virtuális screening”, ahol pl. kémiai leírások alapján próbálnak ismeretlen molekula-célpont interakciókat jósolni. A munka célja mátrixfaktorizáció-alapú ajánló rendszerek adaptációja a fenti feladatra.
A/D tesztelő mérőrendszer fejlesztése LabVIEW-ban
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
Analóg-digitális átalakítók tesztelését végző program fejlesztése LabVIEW környezetben.
Idősorelemzés, idősor-előrejelzés (konkrét lehetőség: az áramtőzsde, illetve vasúti áramfogyasztás elemzése, előrejelzése)
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Gyakran van szükség arra, hogy idősorokban megpróbáljunk előrejelzést végezni. Ez a különböző fogyasztási görbéktől (áram-, energia-, gáz-, víz-, papír-, benzinfogyasztás stb.) kezdve az időjárás előrejelzésen át az élet sok területén alapvető fontosságú feladat.
Tipikus viselkedési minták felismerése és befolyásolása
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Gyakran fontos, hogy idősorokban a személy vagy objektum viselkedésének tipikus mintázatait felismerjük, esetleg befolyásoljuk. Ez nehéz feladat, hiszen tipikusan nem periódikusan ismétlődő, azonos mintáról van szó, csak több-kevesebb rendszerességgel bekövetkező, hasonló eseményekről. Ráadásul sokszor nem közvetlenül megfigyelhető a jelenség, csak egy összetett jel alapján következtetünk.
Történeti szövegek számítógépes elemzése
Külső konzulens: Kiss Margit, MTA Irodalomtudományi Intézet
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
Régi irodalmi és történeti szövegek modern számítógépes elemzése érdekes eredményekkel szolgálhat, és számos nyitott kérdésre adhat választ. Az angol nyelvterület irodalmainak ilyen feldolgozása már több publikációban is áttekinthető, ugyanakkor a magyar írásbeliség ilyen jellegű tanulmányozása még úttörő munkának számít. A feladat sokszínű és rugalmas, megválaszthatók az eszközök és a célok is.
Természetes nyelvű felhasználói felületek
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy egy kellően korlátozott természetes nyelv (ún. kontrollált nyelv) mennyiben egyszerűsíti (teszi lehetővé) természetes nyelvű felhasználói felületek létrehozását.
Többcsatornás teremhang-kompenzáció
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata termek kisfrekvenciás viselkedésének mérése, modellezése, és kompenzáló szűrők tervezése.
Ritmusérzék-fejlesztő alkalmazás
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata egy ritmusérzék-fejlesztő program megírása, mely mikrofonjel alapján megmutatja az egyes ütések pontosságát, valamint valós időben számolja a játszott tempót.
Virtuális mélyhangsugárzás (VBS) megvalósítása
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata virtuális mélyhangsugárzás (VBS - Virtual Bass System) megvalósítása kisméretű hangszórók hangérzetének javítására. A módszer alapgondolata, hogy az alaphangot annak felhangjaival helyettesíti.
Szűrőtervezés audio alkalmazásokhoz
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata a hallás frekvenciafelbontásának megfelelő szűrők tervezése audio alkalmazások céljára.
Fizikai alapú hangszintézis
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata egy adott hangszer fizikai modelljének megalkotása, a szükséges mérések elvégzése, és esetlegesen a szintézis algoritmus valós idejű megvalósítása.
Mesterséges Intelligencia ontológia
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
A feladat egy konkrét MI ontológia kifejlesztése, ami egy elképzelt MI lexikon logikai referencia váza, amihez csatoltan meg lehet jeleniteni és vándorolni konkrét tájékoztató tartalmak között.
Ágensek intelligens terekben.
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
Intelligens terek informatikai rendszerei közül igen fontos a vegyes ember-ágens közösségi forma. A két világ közti kapocs az autonóm (gépi és emberi) ágensek kommunikációja, amihez meg kell teremteni a kölcsönös megérthetőség feltételeit.
Digitális áramkör szimulációja reaktív programozási technikákkal
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
Napjaink egyik új informatikai technológiája a reaktív programozás (RP). Az RP a párhuzamos és eseményvezérelt programozásnak egy olyan fajtája, ahol a párhuzamosságot nem közvetlenül szálak alkalmazásával, és az eseményvezéreltséget nem callback függvényekkel valósítjuk meg, hanem ún. reactive streamekkel. Ez alkalmazható logikai szimuláció megvalósítására.
Logsys GUI és társai portolása Linux alá
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor József
Linuxosként nagy bánatom, hogy a Logsys kártya nem használható normális (értsd: nem Windows :-)) operációs rendszerek alatt. Pedig tanszéki fejlesztés, tehát elvileg minden információnk megvan ahhoz, hogy ezt megcsinálhassuk.
Autóipari Ethernet
Külső konzulens: Balogh András, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A feladat célja az Ethernet kommunikáció megvalósítása egy autóipari vezérlőegységben. A feladat végső célja egy Ethernet alapú kormányszervó vezérlőegység létrehozása a meglevő egységek áttervezésével, és ennek integrációja tesztpadon (vagy akár járműben).
Kutatástámogató webrendszer fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat célja egy olyan, összetett webrendszer fejlesztése, amely egy kisebb kutatócsoport működését támogatja különféle webes eszközökkel (kutatási eredmények megosztása, szöveg- és adatelemző szolgáltatások, fórumrendszer, stb.)
Adatbázis-integráció webes környezetben
Külső konzulens: Seláf Levente, ELTE
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege egy meglevő webes adatbázis integrációja más adatforrásokkal, és erre alapozva bővített információtartalom megjelenítése és új szolgáltatások megvalósítása.
Elektromos kormányrendszerek vezérlőegységének továbbfejlesztése
Külső konzulens: Koós Sándor, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie. Ezen előírásokat úgy lehet betartani, hogy valamennyi részáramkört nagyon nagy gondossággal kell megtervezni és a működését megvizsgálni.
Szög- és nyomatékérzékelők autóipari alkalmazásokhoz
Külső konzulens: Vér Ábel, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A kormányrendszerek fontos része a kormányoszlop nyomaték- és szögérzékelője, továbbá a szervomotor vezérléséhez szükséges szögérzékelő. A hallgatói feladat során a teljes rendszer megismerése mellett cél a fenti szenzorok továbbfejlesztése és új módszerek kipróbálása.
Segédáramkörök elektromos kormányrendszerek fejlesztéséhez
Külső konzulens: Koós Sándor, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie. A hallgatói feladatok során lehetőség van a futó fejlesztések megismerésére, valamint a fejlesztést segítő segédáramkörök tervezését, analizálását, bemérését kell elvégezni.
GTA – Gesture To Alert - JAVA alapú Android kliens fejlesztés
Külső konzulens: Tóth András - BME EMT
Tanszéki konzulens: Györke Péter
A munkavégzés önállóan és a Demola területén folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.) Téma: Alkalmazásfejlesztés Hallgatói létszám: 1-2
GTA – Gesture To Alert – Android platformra, összetett képfeldolgozó algoritmus C++ nyelven
Külső konzulens: Tóth András - EMT
Tanszéki konzulens: Györke Péter
A munkavégzés önállóan és a Demola területén folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.) Téma: Alkalmazásfejlesztés Hallgatói létszám: 1-2
FPGA alapú PCI Express I/O kártya
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A feladat célja egy olcsó, PCI Express interfésszel rendelkező FPGA I/O kártya kifejlesztése és a használatához szükséges szoftverek elkészítése.
Közlekedés modellezése többágens-rendszerrel
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
Lakóövezetekben jellemző probléma, hogy a környék átmenő autóforgalma - dugókerülési vagy útvonalrövidítési céllal - az övezetben új átmenő utakat keres. A feladat egy olyan ágens-alapú szimuláció megvalósítása, amiben ez a jelenség modellezhető és közlekedéstechnikai megoldás kereshető erre a problémára.
FPGA alapú PCI Express kártya eszközmeghajtó-fejlesztéshez
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A feladat célja egy olcsó, PCI Express interfésszel rendelkező FPGA kártya kifejlesztése eszközmeghajtó programok készítésének oktatásához, illetve gyakorlásához.
Érvelési rendszerek, vitaportálok fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
Viták, érvelések modellezése, részben automatikus kiértékelése, érvelési algoritmusok, vitaportál fejlesztése
Jogi tudásalapú megolások
Tanszéki konzulens: Strausz György
A jogi szakértői rendszerek fejlesztése (jogszabály modellezés, tudásreprezentáció, dokumentum modell készítés, dokumentum kezelés) különböző gyakorlati területeken.
Szakértői rendszerek fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
Tudásalapú, szakértői rendszerek fejlesztése különböző tárgyterületekre és ehhez kapcsolódó technológiák, algoritmusok vizsgálata.
Kernel gépek vizsgálata
Tanszéki konzulens: Horváth Gábor
Speciális neuronhálók különösen egyes kernel gépek tulajdonságainak vizsgálata.
Képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások kidolgozása
Tanszéki konzulens: Horváth Gábor
Képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások kidolgozása, orvosi CAD (computer aided detection, computer aided diagnostics) rendszerek fejlesztése.
Életvitel-szimulátor továbbfejlesztése, kiegészítése
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Az otthoni megfigyelés, életvitel informatikai támogatása egyre fontosabbnak tűnik (Ambient Assisted Living, AAL). Viszont az otthoni megfigyelés hardver eszközei, a mérések rendkívűl nehézkesek, lassúak, célszerű egy életvitelt modellező szimulátor kialakítása. Ennek segítségével számos izgalmas algoritmus is tesztelhetővé válik.
Adaptív szűrők hatékony megvalósítása
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Nagy konvergenciasebességű, nagy fokszámú, illetve magas mintavételi frekvenciával működő adaptív szűrők megvalósítása nem triviális, miközben sok alkalmazásban szükség van rájuk. A téma kidolgozása során ilyen módszereket kell megismerni, illetve implementálni.
Aktív zajcsökkentés nagyszámú referenciajellel
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A téma kidolgozása során olyan rendszer elvi vizsgálata és gyakorlati megvalósítása a cél, amely nagy számú referenciajelet használ fel.
Változásdetektálás
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Gyakran van szükség arra, hogy hosszabb idősorokban a megfigyelt személy vagy objektum viselkedésének változását minél előbb detektáljuk - rendszerint valamilyen diagnózis céljából (a készülék meghibásodott... nagypapa egészsége megrendült... a férjem/feleségem meghülyült...).
Orvosi tesztek beépítése játékokba mentális állapot monitorozása céljából
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Az orvosok többek közt egyszerű, számítógéppel támogatott teszteket használnak a mentális állapot felmérésére. Célszerű lehet ezt a módszert az egyre inkább terjedő számítógépes játékokkal kombinálni: vagy olyan játékokat konstruálni, amelyek informálnak a vizsgált képességekről, vagy a meglévő teszteket beépíteni játékokba.
Szinuszillesztés hibái és javításuk
Tanszéki konzulens: Kollár István
Szinuszos jellel gerjesztett AD konverterek kimeneti jelének elemzése, LS és maximum likelihood illesztése.
Szigma-delta konverterek vizsgálata
Tanszéki konzulens: Kollár István
Szigma-delta konverterek vizsgálata szimulációkkal, mérésekkel, vagy analitikusan.
Publikációk adatainak internetes hitelesítése
Tanszéki konzulens: Kollár István
Publikációs adatbázis (BME PA) tartalmának automatikus összevetése adatbázis-tartalmakkal. Sok fantáziát igénylő feladat, mert a HTML tartalom nem adatbázis-szerű.
Hol a hiba, és mekkora? - FIR/IIR szűrők tervezése, megvalósítása DSP-n, és szimulációja MATLAB-ban
Tanszéki konzulens: Kollár István
Digitális szűrők megvalósítása óhatatlanul pontatlan a véges bitszámú megvalósítás miatt. A különböző struktúrák érzékenysége eltér, és vannak a megvalósítás szempontjából kedvezőbbek fixpontos és lebegőpontos esetben. A feladat ezek vizsgálata és kezdvező megvalósítások kiválasztása.
Szenzorok/mérőrendszerek frekvenciafüggő hibájának kompenzálása inverzszűrési módszerekkel
Tanszéki konzulens: Dabóczi Tamás
Szenzorok, mérőrendszerek pontosságát a véges sávszélességük korlátozza. A jelek digitális utófeldolgozásával lehetőség van a torzítás részleges kompenzálására. A hallgató feladata az inverz szűrési módszerek megismerése és alkalmazásra szabása.
LabView alapú rendszeridentifikáció
Tanszéki konzulens: Kollár István
A rendszeridentifikációs feladat (ami Matlab-ban meg van oldva) megoldása LabView-ban. Programok elkészítése, kipróbálása, tesztelése
DSP-k alkalmazhatóságának vizsgálata
Tanszéki konzulens: Kollár István
A DSP-k kerekítési hibáit nem egyszerű megvizsgálni. A véges bitszám szimulációjára van programcsomagunk, ennek felhasználásával szűrők, FFT, és más algoritmusok megvizsgálhatók.
Ditherrel segített jelfeldolgozás
Tanszéki konzulens: Kollár István
A kvantálási torzítás, sőt, a rendszer nemlinearitása is nagymértékben csökkenthető megfelelő ditherrel (a kvantáló bemenetéhez hozzákevert, adott alakú vagy adott eloszlású segédjellel). A feladat a dither hatásának vizsgálata szimulációs kísérletekkel (az alapprogram - dither generálása, hozzáadása, kerekítés - már működik) és/vagy elvi megfontolásokkal.
Tudománymetriai adatok kigyűjtése és megjelenítése adatbázisból
Tanszéki konzulens: Kollár István
Adatbányászat bibliográfiai adatbázisban, feldolgozó programok és értékelések.
A/D konvertereket tesztelő Matlab program továbbfejlesztése
Tanszéki konzulens: Kollár István
Bekapcsolódás egy olyan MATLAB programcsomag fejlesztésébe, mely a szinuszalapú A/D tesztelő eljárásokat megvalósítja, és így a nemzetközi kompatibilitást biztosítja. Grafikus felhasználói felület, jelfeldolgozás, stb. Ugyanezt LabView környezetben is fejlesztjük, az is egy témalehetőség.
ARM magú mikrovezérlőkön futó szoftver real-time nyomonkövetése
Tanszéki konzulens: Scherer Balázs
A modern mikrovezérlők lehetővé teszik, hogy a rajtuk futó kód végrehajtását külső hardveres támogatás segítségél megfigyeljük. A feladat egy olyan National Istruments eszközöket használó tool elkészítése, amely képes a Trace adatok mérésére, és azok feldolgozására.
Debug interfész készítése ARM Coresight szabványú mikrovezérlőkhöz
Tanszéki konzulens: Scherer Balázs
A feladat célja olyan debug interfész készítése LabVIEW környezetben, amely segítségével a modern 32 bites mikrovezérlők tesztelését el lehet végezni egy integrált tesztkörnyezetben, mint amilyen az NI VeriStand.
Verilog Minifejlesztőkörnyezet
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
Rengeteg hallgatót terrorizálunk a Xilinx ISE környezettel. Olyanokat is, akik utána (talán éppen emiatt :-)) sosem akarnak verilogozni. Mert az ISE nagy, lassú, bugos. Cél egy olyan egyszerű szerkesztő létrehozása, ami a nagyon alap Verilog tervek (Digitális technika és Laboratórium 1) szimulációját könnyíti.
USB over Ethernet (IP) megoldások vizsgálata
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
A "ne kelljen otthonra Xilinx ISÉ-t telepíteni" projekt egyik lehetséges megvalósítása: a feltelepített ISE fut valahol a "felhőben", viszont az FPGA panel a te gépedre van csatlakoztatva. Hogyan fogod felprogramozni?
Linux virtuális driverek
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
Nagy elosztott rendszereknél előfordulhat, hogy valamilyen Linux alapú mérőalkalmazás olyan szenzort használna, amely nincs is az adott hardverhez. Milyen jó lenne, ha a nem létező szenzorhoz mégis lenne egy olyan driver, ami a szenzor működését virtualizálja.
Processzorfrekvencia változtatás FPGA-n futó Linux rendszeren
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
Beágyazott rendszereknél fontos paraméter az adott eszköz fogyasztása. Ezt el lehet érni különböző perifériák alkalmi lekapcsolásával, vagy magának a processzor órajelfrekvenciájának feladatfüggő szabályozásával. A feladatod ez utóbbinak vizsgálata lenne.
Mini TFTP szerver (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
Sok beágyazott eszköz használja a TFTP protokollt a hardver vagy szoftver konfiguráció letöltésére. A fejlesztést könnyítené, ha a TFTP szerver képes lenne USB eszközökről is beolvasni a konfigurációt. A hallgató feladata ennek megvizsgálása és implementálása.
Multi Kommunikációs Protokoll Illesztő (SPI, I2C, RS-232, RS-485, GPIB, CAN) fejlesztése NI FlexRIO Platformra (National Instruments)
Külső konzulens: Póser István
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A kiírásban szereplő feladat egy olyan FlexRIO modul tervezése, amely a tesztállomásokban elterjedten használt kommunikációs protokollokat képes illeszteni egy FlexRIO kártyához. Továbbá a FlexRIO modulhoz olyan interfész kialakítása LabVIEW alatt, amely lehetővé teszi egyszerű kommunikáció megvalósítását az eszközök között.
Nagysebességű hátlapi kommunikáció verifikálása UVM alapokon (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A SystemVerilog alapú verifikáció egyre nagyobb teret hódít. A hallgató feladata egy létező nagy sebességű hátlapi busz verifikációs környezetének átírása a SystemVerilogon alapuló UVM-re.
PCI IP verifikálása UVM alapokon (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A SystemVerilog alapú verifikáció egyre nagyobb teret hódít. A hallgató feladata egy létező PCI IP core verifikációs környezetének átírása a SystemVerilogon alapuló UVM-re.
SPDIF kapcsoló mátrix hardver készítése FPGA felhasználásával (Lightware)
Külső konzulens: dr. Kovács Imre
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A hallgató feladata megismerkedni az SPDIF interfésszel és az azon továbbítható audio formátumokkal (linear PCM, Dolby AC3, DTS) és olyan hardver tervezése, mellyel megvalósítható egy 8x8-as digitális audio mátrix kapcsoló. Az FPGA-ban meg kell valósítani az SPDIF adatfolyam dekódolását. A mátrix kezelőfelülete lehet PC oldali alkalmazás vagy LCD kijelzőn és nyomógombokon megvalósított felület.
Video tesztjel generátor és video mérő alkalmazás készítése PC-s kártyával (Lightware)
Külső konzulens: dr. Kovács Imre és Fejes Dávid
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A hallgató feladata megismerkedni a digitális video interfészekkel és egy kiválasztott PC-s video capture kártya felhasználásával video mérő alkalmazást készíteni, mellyel később automatizált teszteket lehet végezni, vagy adott készülék fejlesztése során a digitális video interfészeket minősíteni lehet.
VNA hibakorrekciós eljárások analízise (National Instruments)
Külső konzulens: Balogh Viktor
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A hallgató feladata a Vector Network Analyzer kalibrációk során használt korrekciós eljárások (SOLT elsősorban) vizsgálata. A cél egy olyan eljárás kidolgozása, amely a kalibráció során előállított hiba koefficiensek alapján képes kiszűrni elhasználódott kábeleket, helytelen csatlakozásokat, stb.
Impedanciaillesztés és hibaszámítása nagyfrekvenciás rendszerekben (National Instruments)
Külső konzulens: Balogh Viktor
Tanszéki konzulens: Fehér Béla
A hallgató feladata a nagyfrekvenciás rendszerekben az alkatrészek pontatlanságából adódó „impedance mismatch” hatásának vizsgálata az átviteli paraméterekre (S-parameters). A cél egy olyan hibamodell alkotása, amely segítségével a mérési eredményből a hibás komponens szűrhető. A modell Ni hardvereken verifikálható.
Ethernet over SDH (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
Távközlő rendszerekben előfordulhat, hogy a SDH/PDH hálózaton kell Ethernet csomagokat átküldeni. A hallgató feladata ennek létező megvalósításainak megismerése és rendszerbe integrálása.
Tesztkörnyezet Jason alá.
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
Jason AgentSpeak ágensnyelven programozható ágensek kisérleti platformja. Feladat egy olyan ágens környezet kialakitása a platformon, amelyben kisérletezni lehet különféle kooperativ és versengő viselkedésekkel.
Processzorszimulátor RISC-V utasításkészlethez
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
A Berkeley egyetemen kidolgozott RISC-V egyike a teljesen nyílt utasításkészlettel rendelkező processzoroknak. A feladatod egy processzorszimulációs körmyezet írása, melynek során megismerkedhetsz egy processzor utasításkészlet tervezési szempontjaival, virtualizációs technológiák alapjaival, beágyazott rendszerek szimulációjával.
Komponens alapú hardververifikáció SystemC nyelven
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
A feladatod a SystemC alapú hardververifikációnak és különböző szintjeinek (TLM, RTL) megismerése és ennek alapján egy komponensekből álló verifikációs rendszer elkészítése. Ebből persze nem sok derül ki, olvass tovább!
QEMU processzorszimulátor Xilinx platformokhoz
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
A feladatod egy, a beágyazott alkalmazásokban népszerű processzor (platform) szimulációs rendszer használhatóbbá tétele.
IP core alapú SoC rendszerépítő készítése
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
Vágjunk bele valami nagyba! Ha szereted (szeretitek) a hardvert de kényelmesebben érzed (érzitek) magad (magatokat) a szoftveres dolgok közt, neked (nektek) való lehet a téma. A feladatod (feladatotok) lényege egy olyan szoftver megírása volna, amely segítségével egy leírófile-ból automatikusan generálható egy komplett processzoros rendszer Verilog nyelvű megvalósítása.
Processzornaplózás hibakeresési célokra
Tanszéki konzulens: Wacha Gábor
A feladatod egy elsősorban multicore rendszerek (ahol már elég komoly konkurens működés tapasztalható) megvizsgálására-hibakeresésére alkalmas programcsomag kidolgozása, mely a processzor viselkedését megfigyelve a program lefutása után nyújt bugvadászati lehetőségeket.
Linux portolása a LOGSYS Spartan-6 FPGA kártyára
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A Linux operációs rendszer egyre népszerűbb beágyazott környezetben is. A Linux kernel a 2.6.36.2 verziótól kezdve támogatja a Xilinx MicroBlaze processzort. Az önálló laboratórium feladat célja egy olyan MicroBlaze processzort tartalmazó rendszer elkészítése a LOGSYS Spartan-6 FPGA kártyára, amely képes a Linux futtatására, valamint az operációs rendszer portolása erre a hardverre.
Mintaalkalmazások készítése a LOGSYS rendszerre
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A LOGSYS rendszer a tanszéken kifejlesztett oktatási segédeszköz. Az önálló laboratórium feladat célja különféle mintaalkalmazások elkészítése a LOGSYS FPGA kártyára, valamint lehetőség van saját kiegészítő modulok megépítésére is.
Komplex, képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások párhuzamos megvalósítása
Tanszéki konzulens: Horváth Gábor
A feladat célja képfeldolgozáson alapuló; orvosi CAD (számítógéppel segített diagnosztikai) rendszerekben a számítási eljárások kidolgozása és hatékony párhuzamos implementációja garfikus processzorokon
Orvosbiológia szakcikkek statisztikai és magas szintű nyelvészeti elemzése adat- és tudásfúzió támogatására
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az önálló labor keretében a felhasználható nyelvészeti eszközök megismerése és akár fejlesztése mellett a kivonatolást támogató keretrendszer megvalósítása a cél.
Nagy dimenziójú genotipizálási és szekvenálási adatok elemzése
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Nagy dimenziójú genotipizálási adatok elemzése (GWAS, CGH, NGS) és genomrekonstrukciós módszerek új generációs szekvenálási mérések esetén
Grafikus felhasználói felület fejlesztése döntési hálókhoz, amely támogat általános lokális függési modelleket, idői dimenziót, és szabadszöveges jegyzetelést
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az önálló labor keretében megismerhető a Bayes háló reprezentáció, a döntési hálók, ami a döntéstámogatás kurrens eszköze, és cél egy azt funkcionálisan támogató modern grafikus felület megvalósítása.
Hiányos adatok kezelése Bayes hálókkal statisztikai és oksági vizsgálatokban
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az önálló labor keretében a hiányzás típusainak, a statisztikai és oksági vizsgálatok típusainak a megismerése mellett a hiányzás kezelésére nagy számításigényű módszereket lehet kifejleszteni, amelyek a folyó Bayes hálós kutatásokhoz kapcsolódnak.
Jogi szakértői rendszerek fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
A jogi szakértői rendszerek fejlesztése (jogszabály modellezés, tudásreprezentáció, dokumentum modell készítés, dokumentum kezelés) különböző gyakorlati területeken.
CSVCSV
© 2010-2018 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató