Témakiírások

Használhatja az összetett keresést, ha kulcsszavak, és a munkatársak / doktoranduszok listáját, ha konzulens szerint szeretne keresni. A Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport témakörei a csoport honlapján találhatók.

Elektromos kormányszervó akusztikus zajkibocsátásának vizsgálata
Külső konzulens: Aranyi Csaba (thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.)
Tanszéki konzulens: Orosz György
Szervokormányokban használt motorok rezgésének analízise, mérések tervezése, módosítási javaslatok tétele.
ISO 15118-as szabvány (EV plug and charge) implementálása cloud backend környezetbe
Külső konzulens: Papp Zoltán (EV.analytica)
Tanszéki konzulens: Kollár Zsolt
Nyílt elektromos autó töltési platform fejlesztése, melyen a legmodernebb szabványok használatával olyan kényelmi megoldásokat célzunk, mint az előzetes töltő foglalás, plug and charge, EV töltési útvonal tervezés, valamint töltési jelleggörbe alapú jármú hibaanalízis.
OCPP 2.0.1-es szabvány implementálása cloud backend környezetbe (EV töltés platform)
Külső konzulens: Papp Zoltán (EV.analytica)
Tanszéki konzulens: Kollár Zsolt
Nyílt elektromos autó töltési platform fejlesztése, melyen a legmodernebb szabványok használatával olyan kényelmi megoldásokat célzunk, mint az előzetes töltő foglalás, plug and charge, EV töltési útvonal tervezés, valamint töltési jelleggörbe alapú jármú hibaanalízis.
Modellezési nyelvek és eszközök tesztelése
Tanszéki konzulens: Elekes Márton
Modellezési nyelveket használnak komplex rendszerek tervezése és megvalósítása során. A rendszerek helyes működéséhez szükséges, hogy a tervezőmérnökök és a felhasznált modellezőeszközök azonos módon értelmezzék a szabványok (pl. UML) egyes pontjait. A feladat során modellezési nyelvek szemantikáját és a meglévő eszközöket lehet vizsgálni, ill. tesztelésükre új eszközöket és módszereket készíteni.
MIDI-s "HANG" ütőhangszer
Tanszéki konzulens: Benesóczky Zoltán
Ennél az elektronikus ütőhangszernél az elektronika egy szenzor segítségével figyeli, hogy a hangszer 8 ütőfelülete közül melyiket ütik meg és milyen erősséggel. Egy további érzékelővel a hangmagasság kissé módosítható (pitch bend controller) Ezeket az információkat MIDI interfészen keresztül elküldik a hangszer hangját generáló egységnek (PC-n futó program)
A klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzése: Területspecifikus nagy nyelvi modellek a gyógyszerfejlesztésben
Tanszéki konzulens: Marosi Márk
A kutatás célja területspecifikus nagy nyelvi modellek (LLM-ek) fejlesztése a gyógyszerfejlesztési folyamatban rejlő adatok elemzésére, így javítva a klinikai vizsgálatok sikerességének előrejelzési pontosságát. A projekt során gyűjteni és előkészíteni fogják a releváns adathalmazokat, LLM-eket fejlesztenek, amik megértik a gyógyszerfejlesztés különböző aspektusait.
Egységes reprezentációs keretrendszer felé: Kémiai jelölések és szakirodalom integrálása a természetes termékek tanulásához
Tanszéki konzulens: Marosi Márk
A projekt célja egy olyan keretrendszer kifejlesztése, amely integrálja a kémiai jelöléseket és a természetes termékekről szóló szakirodalmat, elősegítve az új kapcsolatok és biológiai hatások felfedezését. Az adatbázis létrehozása, adatbányászati technikák alkalmazása, és egy egységes keretrendszer kidolgozása révén a kutatók hatékonyabban tanulmányozhatják a természetes termékeket.
Külső PCI Express interfész megvalósítása
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A feladat célja a külső PCI Express interfész megvalósítási lehetőségeinek áttekintése, valamint egy vagy több alkalmas lehetőség hardveres megvalósítása.
Linux keretrendszer parciálisan rekonfigurálható AXI perifériák számára
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A feladat célja egy olyan FPGA és Linux alapú hardver-szoftver keretrendszer elkészítése, amely lehetővé teszi a parciálisan átkonfigurálható AXI perifériák átkonfigurálását, illetve a hozzájuk tartozó eszközmeghajtók automatikus betöltését, valamint eltávolítását.
FPGA kártya tervezése Gowin GW2AR-LV18QN88 eszközzel
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A Gowin Semiconductor egy kínai FPGA fejlesztő cég, amelynek GW2AR-LV18QN88 típusú eszköze viszonylag olcsón beszerezhető. A feladat célja egy ilyen eszközt tartalmazó FPGA kártya megtervezése, a hozzá tartozó fejlesztői környezet megismerése, illetve néhány mintaalkalmazás elkészítése. A feladat elsősorban BSc-s hallgatók számára javasolt.
.NET nanoFramework portolása MicroBlaze processzorra
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A .NET nanoFramework egy nyílt forráskódú .NET platform erőforrás-limitált beágyazott rendszerek számára. A feladat célja a .NET nanoFramework portolása a MicroBlaze processzorra.
Elektronikus tevékenységnapló a házi segítségnyújtásban
Külső konzulens: Hanák Péter
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A célkitűzés egy olyan mobilapplikáció és szerveroldali alkalmazás megvalósítása, amely egyrészt a gondozót segíti a jogszabályban előírt tevékenységnapló elkészítésében, másrészt az intézményt segíti a nyilvántartás vezetésében, az elszámolások és más jelentések elkészítésében.
Periféria modul verifikációja UVM (Universal Verification Methodology) felhasználásával (Veriests)
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy periféria modul verifikációján keresztül a funkcionális verifikáció megismerése.
.NET IoT portolása Zynq-7000 SoC eszközre
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
A .NET IoT (Internet of Things) egy nyílt forráskódú .NET platform beágyazott System-on-a-Chip eszközök számára. A feladat célja a .NET IoT portolása a Zynq-7000 SoC eszközcsaládra.
MVB protokoll stack megvalósítása FPGA-val (Knorr-Bremse)
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy FPGA alapú MVB (Multifunction Vehicle Bus) protokoll stack fejlesztése National Instruments sbRIO platformon. A téma kidolgozása során a hallgató taspasztalatot szerez a HDL fejlesztéssel, az LabView-val és a C++ programozással.
FPGA alapú neurális hálózat (AI) kiértékelés megvalósítása
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy kiválasztott neurális hálózat (pl. objektum detektálás YOLO-val) megvalósítása Xilinx MPSoC FPGA segítségévl.
AMD Ethernet MAC IP digitális funkcionális verifikációja (Veriests)
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy AMD Ethernet Media Access Controller (MAC) IP funkcionális verifikációjának elvégzése SystemVerilog nyelvben UVM használatával.
AMD (Xilinx) FINN keretrendszer vizsgálata
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja a Xilinx FINN neurális hálózat kiértékelő keretrendszer vizsgálata.
AI alapú objektum követés Xilinx Versal platformon
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja a DeepSORT objektum követő algoritmus megvalósítása Xilinx Versal platformon.
AI alapú objektum követés Xilinx MPSoC platformon
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja a DeepSORT objektum követő algoritmus megvalósítása Xilinx MPSoC platformon.
RemiGPT: nyelvi modellek alkalmazása kognitív zavarok diagnózisában és terápiájában
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladatban különféle kognitív zavarok detektálását és terápiáját segítő mesterséges intelligencia módszerekkel kísérletezünk, elsősorban különböző (statisztikai, generatív) NLP eszközökre fókuszálva. A cél egyrészt képi, hang- és szöveges adatok diagnosztikai célú elemzése, másrészt párbeszédalapú terápiás eszközök fejlesztése (emlék- és önéletrajz-terápia, memóriajátékok stb.).
Skálázható oksági felfedezés
Tanszéki konzulens: Sándor Dániel
A valószínűségi gráfos modellek (pl. Bayes-hálók) jó lehetőséget nyújtanak a white-box mesterséges intelligencia módszerek területén. Azonban nagyobb modellekben a gráfok struktúrájának megtalálása nehéz feladat. Az elmúlt években megjelent folytonos optimalizáció alapú algoritmusok erre kínálnak megoldást. Az önálló munka alatt ilyen algoritmusok megismerésére és fejlesztésére lehetőség.
Hatékony kísérlettervezés gépi tanulással
Tanszéki konzulens: Sándor Dániel
Kísérletek elvégzése jellemzően területektől függetlenül költséges tevékenység, amelyet gépi tanulási módszerekkel megtervezve és aktívan beavatkozva elő tudunk segíteni. A téma célja ilyen aktív tanulási algoritmusok megismerése és fejlesztése elsősorban (de nem kizárólag) bioinformatikai feladatokhoz.
EEG mérés CY8CKIT-059 PSoC fejlesztői kártyával
Az EEG mérési adatok alapján következtetni lehet az agy állapotára (mély alvás, ellazult, éber, stb. ), azonban a szemmozgás, pislogás is megjelenik a mért jelen. A feladat a címben szerplő fejlesztő kártya belső (analóg és digitális) erőforrásainak és minimális külső áramkörök felhasználásával megvalósítani egy 3 elektródás EEG mérő készülék deszkamodelljét.Továbbvihető szakdolgozatként.
Kerékpáros útvonaltervező implementálása az Eclipse SUMO szimulációs környezethez
Tanszéki konzulens: Alekszejenkó Levente
A kerékpározás a jövő közlekedési módja, hiszen városi környezetben gyors, olcsó és környezetkímélő. Azonban viszonylag keveset tudunk a kerékpározás közlekedéselméleti hátteréről. A tudományos kutatást, illetve a közlekedési mérnökök munkáját segítendő a széles körben használt Eclipse SUMO forgalomszimulátort egészítjük ki a kerékpáros közlekedést jól modellező útvonaltervező modellel.
Hiperbolikus terek alkalmazása a gépi tanulásban
Tanszéki konzulens: Pogány Domonkos
A kutatómunka során lehetőség nyílik megismerkedni különböző gépi tanulási módszerek hiperbolikus változataival. Az alapból felkínált, gyógyszerkutatáshoz kötődő feladatokon kívül lehetőség van egyeztetés útján saját adaton/problémán is dolgozni.
Energiatárolóval kombinált napelemes rendszerek optimalizálása
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Napelem, akkumulátor, energiatárolás, rendszerterv, menetrendezés és optimalizáció.
Napelem panelt optimalizáló modul fejlesztése
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Napelem panel. Hatásfok növelés. Konverter tervezés. HW&SW fejlesztés. Akarom!
Napelem panelek karakterizálása és dinamikus viselkedésének vizsgálata
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Napelem, HW & SW & Rendszer tervezés, teljesítmény-görbe, rétegkapacitás és méréstechnika.
Kapcsolóüzemű tápegység (SMPS) készítése
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Szabályozható tápegység. Saját specifikáció. Nagyobb teljesítmény. Hatásfok!!
Feszültség - áram görbesereg regisztráló műszer
Tanszéki konzulens: Dülk Ivor
Csináljunk egy olyan komplett műszert, amivel nagy teljesítményű napelem panelek (500+ W) kimenő villamos karakterisztikáját lehet automatizáltan megmérni :)!
Videó átméretező megvalósítása Vivado HLS-ben
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat egy valósidejű feldolgozásra képes, jó minőségű videó átméretező egység fejlesztése Vivado HLS-ben.
Láthatatlan labirintus, EEG és kamera alapú mozgáskövetés a tanulás vizsgálatában
Külső konzulens: Háden Gábor
Tanszéki konzulens: Nagy Péter
Az elvégzendő feladat egy „láthatatlan labirintus” leküzdése végtagmozgások segítségével.
Kísérleti adatrögzítő rendszerek szinkronizálása, visszacsatolás, kísérlettervezés
Külső konzulens: Háden Gábor
Tanszéki konzulens: Nagy Péter
A téma betekintést enged a kísérlettervezésbe illetve a közvetlen visszacsatolást alkalmazó kísérleti elrendezések működésébe.
EEG jelfeldolgozás, hang-EEG megfelelés keresése (változatos módszerekkel)
Külső konzulens: Háden Gábor
Tanszéki konzulens: Nagy Péter
A téma lényege EEG jelfeldolgozási módszerek megismerése és kipróbálása.
BLE eszközök IPv6 kapcsolatai (IPv6 connectivity for Bluetooth Low Energy devices, , Silicon Labs)
Külső konzulens: Helfenbein Tamas
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The tasks for the applicant including the research of IPv6 over Bluetooth (6LowPAN), choosing the appropriate architecture and creating the selected gateway as well as the software modules for the provided Silicon Labs' EFR32 device using LwIP stack.
Jira-alapú munkafolyamat adat feldolgozás és vizualizáció (Jira based workflow data processing and visualization, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The world's most used work tracking system is Jira and other software for another aspect of work. Your job would be to connect the tools together, automate the workflow, get the most meaningful data out from our database, and give a tool to visualize our needs.
Alapvető tesztelés UTF-fel (Smoke testing with Universal Testing Framework, Silicon Labs)
Külső konzulens: Maksay Gergely
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The goal of the project is getting to know Silicon Labs' Universal Testing Framework (UTF) and to create smoke test sequences for testing the Silicon Labs Bluetooth Mesh applications running on the Silicon Labs development kits featuring EFR32 MCUs.
Fejlesztő környezet automatizáció Linux-szal, Jenkins-szel és Python-nak (Development environment automation with Linux, Jenkins and Python, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The task involves getting an introduction to the development environment at Silicon Labs, and improving it with incremental additions.
Általános alkalmazás-szintű architektúra tervezés BLE-hez (Generic application level architecture design for Bluetooth Low Energy, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The project involves writing a generic high-level, command-controlled (Like AT commands) BLE application engine.
A BT Mesh világítási modell támogatás kiterjesztése (Extending Silicon Labs BT Mesh Lighting model support, Silicon Labs)
Külső konzulens: Maksay Gergely
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The goal is to broaden the support for Mesh models by creating new example apps which are currently missing from the Silicon Labs offering, such as battery models, Light xyL models, Light HSL models, Location models, time and scene models, sensor models.
Hangulatvilágítás okos LED szallaggal (Atmosphere lighting with a smart LED strip, Silicon Labs)
Külső konzulens: Maksay Gergely
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The candidate creates the hardware and software for smart LED strip controllers which can play sequences of lights (even animations) as directed by a wireless protocol such as Bluetooth Mesh.
Otthon automatizálás BT Mesh eszközökkel (Home automation with BT Mesh devices, Silicon Labs)
Külső konzulens: Maksay Gergely
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The goal of the project would be the creation of a Bluetooth Mesh based network of switches, sensors and Light fixtures.
Otthon automatizálás BLE eszközökkel (Home automation with Bluetooth Low Energy devices, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The aim of this work would be to define a use-case that shows the full potential of a connected IOT smart device with a home automation, and implement it.
HID eszköz megvalósítása EFR32-vel BLE felettt (HID device with EFR32 over Bluetooth Low Energy, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
This work aims to make a HID device using Silab's BLE stack that can be used in PC or mobile environment
BT Mesh támogatás megvalósítása Arduino környezetben (Enable BT Mesh support on Arduino, Silicon Labs)
Külső konzulens: Maksay Gergely
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The task is to enable BT Mesh support on the Arduino platform based on the Silicon Labs Bluetooth Low Energy solution already ported to the platform.
Virtuális LDC tükör-applikáció Vue.JS-ben (Virtual LDC mirror application in Vue.JS, Silicon Labs)
Külső konzulens: Kenyhercz Attila
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The task is to create a Vue.JS graphical interface, that reflects the real-time status of the WSTK development board’s main IO components, like LCD, LEDs and Buttons.
Vezeték-nélküli megoldás fejlesztése BLE-vel Arduino környezetben (Create a wireless solution based on Bluetooth Low Energy on Arduino, Silicon Labs)
Külső konzulens: Michal Bartal
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
The aim of this work is to explore Arduino's capability with Silabs BLE stack and to provide useful examples and demo applications (at least 1) for end users to connect our high-end stack features to Arduino ecosystem.
ChatGPT és információkeresés
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat egy olyan rendszer megvalósítása, amely természetes nyelvű szövegekből felépített korpuszon képes információkeresési és -kinyerési feladatok megoldására nagy nyelvi modellek alkalmazásával.
Tudásbevitel és -lekérdezés kontrollált természetes nyelven
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege egy olyan rendszer megvalósítása, amely egy tudásbázis létrehozását és lekérdezését teszi lehetővé kontrollált természetes nyelven. A rendszer célja, hogy a felhasználók számára természetes, könnyen elsajátítható eszközzel tegyen elérhetővé egy gépi tudásbázist. A feladat speciális előismereteket nem igényel.
DCF77 és/vagy HGA22 alapú óraszinkronizáció szoftver rádió megoldással
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A DCF77 egy hosszúhullámú, pontos időt sugárzó rádió adó Németországban. A HGA22 egy kevéssé ismert hasonló szolgáltatásokat nyújtó adó Lakihegyen, Magyarországon. A feladat egy szoftver rádió alapú vevő megvalósítása egy mikrokontrollerrel vagy egy RedPitaya kártyával (a platform választható).
Orvosi szövegek feldolgozása nagy nyelvi modellekkel
Tanszéki konzulens: Pogány Domonkos
A hallgató feladata a különböző orvosi szövegek, biológiai és egészségügyi témájú publikációk feldolgozása BERT modellekkel.
Autonóm rendszerekre vonatkozó követelmények leírása és monitorozása
Tanszéki konzulens: Majzik István
Az autonóm rendszerek (pl. robotok) fejlesztése során különös gondot kell fordítani a követelmények megfogalmazására, mert ez képezi a fejlesztési és verifikációs tevékenységek alapját. A matematikailag precíz formában megadott követelmények lehetővé teszik az automatizált tesztgenerálást, monitorozást is. A téma keretében ezekhez kapcsolódó új megoldásokat lehet megismerni és továbbfejleszteni.
Távközlési berendezések konfigurációmenedzsmentje
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
Az egyre elterjedtebben használt Yang modellezési nyelv alkalmazása konfigurációval kapcsolatos feladatok megoldására.
Automatizált tesztelés fejlesztése
Külső konzulens: Bosch
CI/CD (Continuous Integration and Continuous Delivery) toolchainhez teszt automatikusan lefutó tesztelések keretrendszerének fejlesztése. Tesztesetek kidolgozása és lefejlesztése. Jenkins és Python használatával. A feladat a Bosch fejlesztőközponttal együttműködve végzendő potenciálisan gyakornoki lehetőséggel egybekötve.
Grafana kiegésztők fejlesztése CI/CD toolchainhez
Külső konzulens: Bosch
Vizualizációt segítő kiegészítők fejlesztése, Python fejlesztés. A feladat a Bosch fejlesztőközponttal együttműködve végzendő potenciálisan gyakornoki lehetőséggel egybekötve.
Shimy kompenzáció fejlesztés
Külső konzulens: Bosch
Shimy steering funkcionalitás továbbfejlesztése. Stabilitási problémák megoldása. Könnyebb tuningolhatóság kifejlesztése és tool függetlenné tétele. A feladat a Bosch fejlesztőközponttal együttműködve végzendő potenciálisan gyakornoki lehetőséggel egybekötve.
Office testbench fejlesztés
Külső konzulens: Bosch
Labor mérő PC-k, tápok, Vector dobozok kommunikációs vonalai, debugger csatornák és mérendő minták közötti mátrix kapcsolat HW és SW fejlesztése
System - software interfész megvalósítása
Külső konzulens: Bosch
A modellalapú rendszerarchitektúra (Rhapsody) és a SW architektúra összekapcsolása az alkalmazott tool környezetben. Rugalmas keretrendszer kialakítása a rendszer oldalon különböző SW fejlesztési toolkörnyezetekkel való kompatibilitás megvalósítására. A rendszerkövetelmények és a generált kód közötti kapcsolat megvalósítása.
Autóipari funkcionális biztonság szabvány (ISO26262) szerinti fejlesztés integrációja a modell-alapú rendszerfejlesztésbe
Külső konzulens: Bosch
Az autóipari funkcionális biztonság szabvány (ISO26262) szerinti fejlesztés integrációja a modell-alapú rendszerfejlesztésbe: követelménykezelés, safety attribútum kezelés/örökítés a modellezési szintek között, stb. A feladat a Bosch fejlesztőközponttal együttműködve végzendő potenciálisan gyakornoki lehetőséggel egybekötve.
Szimulációs modellek összekapcsolása a rendszerarchitektúra modellekkel
Külső konzulens: Bosch
Model-vezérelt rendszerfejlesztési metódus fejlesztése az architektúra modellek és különböző részletességű szimulációs modellek összekapcsolásával. Egyszerűbb, analitikus modellek (MATLAB, Excel), majd komplex dinamikai modellek (MATLAB/Simulink, GTSuite) összekapcsolása a Rhapsody archtektúra modellekkel.
Modellalapú tesztelés megvalósítása
Külső konzulens: Bosch
Modellalapú tesztelés megvalósítása az alkalmazott tool környezetben (Rhapsody + ATG add-on). A modellezési elemkészlet és szemantika felkészítése az automatikus teszt generálásra. Automatikus teszt végrehajtás és kiértékelés megvalósítása. A feladat megvalósítása a Bosch fejlesztőközpontban potenciálisan gyakornoki pozícióval egybekötve.
Akusztikai méréskiértékelés módosított FFT kernelfüggvény felhasználásával - Python vagy MATLAB nyelven (thyssenkrupp)
Külső konzulens: Kimpián Tibor (thyssenkrupp)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A hibrid és teljesen elektromos hajtásláncú autók fejlesztése során kiemelt figyelmet kell fordítani a kormányrendszer rezgésakusztikai viselkedésére. A mért jelek spektrális tartalmának vizsgálata a nem ekvidisztáns mintavételezés miatt nem triviális. A hallgató feladata a Velocity Synchronous DFT algoritmus implementálása, valamint vizsgálata és összehasonlítása klasszikus módszerekkel.
Kormányszervo motorok akusztikai mérésének továbbfejlesztése jelfeldolgozási módszerekkel (thyssenkrupp)
Külső konzulens: Kimpián Tibor (thyssenkrupp)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A csendes hibrid és teljesen elektromos hajtásláncú autók fejlesztése során kiemelt figyelmet kell fordítani a kormányrendszer rezgésakusztikai viselkedésére. A tesztpadokon a nyomaték szenzor jele a mérőrendszer átviteli függvényével torzított. A feladat olyan módszer kidolgozása, mellyel a szenzor jeléből minél pontosabban meghatározható a leadott nyomaték és annak felharmonikus tartalma.
Képannotáló memóriajáték fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
Idős korban a szellemi frissesség fenntartása a megfelelő életminőség megőrzésének meghatározó tényezője. A feladat célja egy olyan képi memóriajáték megvalósítása, amely a felhasználó saját (például családi) fényképeinek kézi és gépi annotálására, illetve ezek felidézésére épít.
Szerzőazonosítás kézírás alapján (képfeldolgozás, gépi tanulás)
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat célja kézzel írt szövegek szerzőségének megállapítása. A kb. 1000 oldalas adathalmaz 6-7 szerzőtől származik. A dokumentumok nagy részének a szerzősége egyértelmű, de egyeseké vitatott, kérdéses. Ezek megállapítására kell egy megoldást elkészíteni.
Szövegelemző- és annotálórendszer fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat során azt vizsgáljuk, hogy a mesterséges intelligencia módszerei hogyan alkalmazhatók az információbeszerzés és -elérés területén természetes nyelvű szövegek gépi elemzésére és annotálására.
ChatGPT kísérletezés
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A ChatGPT lázba hozta a világot: jelesre megír egy ZH-t, fogalmazásokat készít önállóan egy megadott témakörből és jól válaszol a felhasználó kérdéseire. De mi van a mélyben? Több egy felszínes tudású dumagépnél? Hogyan és mire használhatók a képességei ipari alkalmazásokban? Konkrét alkalmazási feladatokon keresztül ezekre keressük a választ az önálló labor során.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció Linux alatt
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során Linux alatt.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció beágyazott rendszerekben (mikrokontrolleren)
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során.
UWB alapú nagypontosságú óraszinkronozáció és lokalizáció
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A tanszéken rendelkezsére álló HW és SW komponenskészlettel nagy pontosságú óraszinkronozációs és lokalizációs alkalmazások fejlesztése a feladat. Lényegében ezzel létrehozva egy beltéri GPS-t, ami napjaink egyik legforróbb kutatási területe és várhatóan egy komoly piaccal is rendelkező jövőbeli alkalmazás.
Vezetői asszisztens kötöttpályás jármű számára – Tesztek automatizálása ADAS rendszerhez (Siemens Mobility)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A hallgató feladata egy olyan vezetéstámogató rendszer (ezen túl akadályfelismerő rendszer) fejlesztése, integrálása és tesztelése, amelynek a célja az akadályok pontos felismerése, és ezáltal az ütközéses balesetek számának és/vagy súlyosságának a csökkentése.
Informatika + Matematika + Nyelvészet = Modellezési nyelvek és szemantika
Tanszéki konzulens: Molnár Vince
Bizonyára észrevetted már, hogy a megfelelő fogalmak azonosításával a legbonyolultabb dolgokat is sokkal könnyebben el lehet magyarázni. Erről szólnak a modellezési nyelvek is. Egy jó nyelv azonosítja és jelentéssel (szemantikával) ruházza fel a célterület kulcsfogalmait, a legelvontabb fogalmaktól az egészen konkrétakig. Ebben a témában a nyelvtervezés aspektusaival lehet megismerkedni.
Újgenerációs tervezőeszközök komplex informatikai rendszerekhez
Tanszéki konzulens: Molnár Vince
Gondoltál már rá, hogy milyen szoftverekkel tervezik az autókat, repülőket, úrhajókat? Informatikusként nem csak úgy dolgozhatsz ezeken a területeken, hogy vezérlő szoftvereket fejlesztesz - legalább ekkora szerepe van azoknak a szakembereknek, akik a tervezés rendkívül bonyolult folyamatát segítik célzott eszközökkel. Ilyen eszközök fejlesztéséhez és kutatásához csatlakozhatsz ebben a témában.
Smart-grid rendszerek modell alapú fejlesztése
Tanszéki konzulens: Nagy Simon József
A smart grid rendszerek esetén a nagy komplexitást csak fejlett tervezési módszertanok segítségével lehet megvalósítani, melyre a villamosenergetikai fejlesztésekben és az energetikai zöld fordulat során kiemelten szükség van. A hallgató feladata, hogy modell alapú fejlesztési módszereket dolgozzon ki smart grid rendszerekhez.
Softver-intenzív rendszerek verifikációja deep learning segítségével
Tanszéki konzulens: Nagy Simon József
A szoftver-intenzív rendszerek verifiklása nagy méretű kritikus rendszerek esetén különösen nehéz a rendszerek komplexitása miatt. A hallgató feladata, hogy megvizsgálja a deep learning és tanuló módszerek alkalmazhatóságát megvizsgálja olyan nagy méretű szoftver-intenzív rendszerek esetén, ahol a szoftverek komplexitása miatt a hagyományos verifikációs technikák nem alkalmazhatóak.
Okos szerződések automatizált programozása ChatGPT-vel
Tanszéki konzulens: Péter Bertalan Zoltán
Mennyire tudunk okos szerződéseket automatizáltan fejleszteni, például ChatGPT segítségével? Milyen promptokat érdemes alkalmazni? A követelményeket specifikáljuk vagy inkább a viselkedést írjuk le? Esetleg formálisan adjuk meg a specifikációt? Hogyan generálhatunk ezek után a ChatGPT kódját ellenőrző teszteket?
Autonóm járművek szimulációs tesztelése
Tanszéki konzulens: Ficsor Attila
Az autonóm járművek mesterséges intelligenciára épülő komponensei egyre összetettebb feladatokat látnak el, azonban a helyességellenőrzésük jelentős kihívást jelent. Ez egy kiemelten fontos kutatási területté vált, de a kapcsolódó szimulátoros tesztelési technikák kidolgozása még kezdetleges. A téma keretében lehetőség van szimulátoros tesztelési technikák megismerésére, kipróbálására.
Adatmodell-vezérelt okosszerződés fejlesztés vállalati blokkláncokhoz
Tanszéki konzulens: Klenik Attila
A téma a modellalapú fejlesztés lehetőségeit vizsgálja modern blokklánc platformok esetén. A téma kulcskérdése, hogy miként közelíthető egymáshoz a tradícionális programok tervezése során összegyűlt modellezési tapasztalat és a blokkláncok nyújtotta új programozási paradigma.
Okos Ipar4.0 (Industrial IoT) rendszerek fejlesztése
Tanszéki konzulens: Szabó Richárd
Az Ipar4.0 során gyárakat, gyártósorokat, mezőgazdasági telepeket "okosítunk" fel az Internet-of-Things (IoT), mesterséges intelligencia, és felhőalapú technológiák felhasználásával. Ezek a technológiák elősegítik az automatizálását, adatok mérését, elemzését és vizualizációját, valamint a munkafolyamatok az adatokat felhasználva lehetőségünk nyílik a munkafolyamatok javítására.
Felhasználóbarát modellező eszközök a rendszertervezés támogatására
Tanszéki konzulens: Szabó Richárd
A modellalapú tervezőeszközök rendkívül fontos szerepet töltenek be a kritikus rendszerek tervezésében. Ezen eszközök használatának elsajátítása rengeteg befektetett energiát igényel. A feladat során a hallgatónak lehetősége van megismerkedni különböző modellalapú tervezőeszközökkel, és bekapcsolódni a tanszéken fejlesztett eszközök felhasználóbarátabbá tételébe.
Oktatást támogató eszközök fejlesztése
Tanszéki konzulens: Dobos-Kovács Mihály
A hagyományos oktatáshoz képest az e-learning előnyei közé sorolják, hogy segíti a tananyag elsajátítását, növeli a motiváltságot, illetve vele szemléletesebben bemutathatóak egyes folyamatok, illusztrációk. A feladat során a mérnökinformatikus képzés kompetenciáinak oktatását segítő, valamint azok számonkérését lehetővé tévő (elsősorban webes) eszközök fejlesztése a feladat.
Hibatűrő okosszerződések vállalatközi blokkláncokban
Tanszéki konzulens: Kocsis Imre
A hibatűrő számítástechnika megoldásainak (pl. N-verziós programozás és futásidejű verifikáció) alkalmazása az okosszerződések fejlesztési hibáinak elkerülésére és kezelésére a vállalatközi blokklánc alkalmazásokban. A téma lehetséges célplatformjai: Hyperledger Fabric, Ethereum, Substrate (Polkadot).
Biztonságkritikus rendszerek valószínűségi elemzése
Tanszéki konzulens: Szekeres Dániel
Biztonságkritikus rendszerek tervezésekor fontos kvantitatív követelményeket is szem előtt tartani. Ezek meghatározásához olyan modell szükséges, amely a valószínűségi viselkedést is leírja. Azonban a gyakorlatban ezek elemzése naív módszerekkel kezelhetetlen. Az önálló labor során a megbízhatósági elemzésben használt modellekkel és algoritmusokkal való megismerkedésre nyílik lehetőség.
Biztonságkritikus rendszerek modellezése és ellenőrzése
Tanszéki konzulens: Majzik István
Biztonságkritikus rendszerekben nagy a tervezés vagy implementáció során elkövetett hibák kockázata, így precíz tervezésre és alapos ellenőrzésekre van szükség. A téma keretében modellezési módszereket és ezekhez kapcsolódó ellenőrzési és monitorozási technikákat lehet megismerni illetve kidolgozni, valamint konkrét (ipari) rendszerekhez kapcsolódó vizsgálatokat végezni.
Modellalapú rendszertervezés támogatása a Gamma keretrendszerben
A témakiírás a Gamma keretrendszerhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati fejlesztéseket, új integrációk megvalósítását, algoritmusok kidolgozását, implementálását foglalja magában. Meglévő implementációk optimalizálását, új irányok felderítését és friss tudományos eredmények alapján történő fejlesztéseket is lehet a téma keretében végezni.
Szoftver helyességének ellenőrzése formális módszerekkel
Tanszéki konzulens: Bajczi Levente
A Theta modellellenőrző keretrendszerhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati fejlesztések, algoritmusok kidolgozása, implementálása és bizonyítása foglalja magában. Meglévő implementációk optimalizálását, új irányok felderítését és friss tudományos eredmények alapján algoritmus-implementálást lehet a téma keretében végezni.
Automatikus szoftvertesztelés és tesztgenerálás
Tanszéki konzulens: Micskei Zoltán
Szoftverek működésének egyik módszere a tesztelés. A tesztelés sok időt igényel, így sok technika létezik a tesztelés támogatására. Léteznek olyan algoritmusok, amiknek a segítségével modellekből vagy akár a forráskódból lehet teszteseteket generálni. A feladat során ilyen eszközöket lehet megismerni, összetett ipari példákon alkalmazni, valamint új eszközöket és algoritmusokat fejleszteni.
Szimbolikus modellellenőrző algoritmusok fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mondok Milán
A biztonságkritikus rendszerek helyes működése kulcsfontosságú: az azokban jelenlévő legkisebb hiba is súlyos anyagi kárral járhat, akár emberi életekbe is kerülhet. A modellellenőrzés képes a rendszer helyességének bizonyítására és a hibák megtalálására, felhasználását azonban hátráltatja nagy számításigénye. Fontos megoldandó probléma tehát a modellellenőrző algoritmusok optimalizálása.
Mobiltelefon-érzékelő jelének a mentális állapot becslésére szolgáló rendszerbe integrálása
A mentális állapot nem független a fizikai állapottól, a fizikai aktivitás nagyban segíti a mentális romlás elkerülését, lassítását. Ezért a - nemzetközi projekt keretében mentális állapot becslésére kialakított - rendszerbe célszerű a fizikai aktivitást mérő eszközöket is integrálni. Erre lehetőséget nyújtanak a terjedőben lévő okosórák, mobiltelefonok által elérhető adatok.
Orvosi tesztek beépítése játékokba mentális állapot monitorozása céljából
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Az orvosok többek közt egyszerű, számítógéppel támogatott teszteket használnak a mentális állapot felmérésére. Célszerű lehet ezt a módszert az egyre inkább terjedő számítógépes játékokkal kombinálni: vagy olyan játékokat konstruálni, amelyek informálnak a vizsgált képességekről, vagy a meglévő teszteket beépíteni játékokba.
Változásdetektálás
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Gyakran van szükség arra, hogy hosszabb idősorokban a megfigyelt személy vagy objektum viselkedésének változását minél előbb detektáljuk - rendszerint valamilyen diagnózis céljából (a készülék meghibásodott... nagypapa egészsége megrendült... a férjem/feleségem meghülyült...).
Tipikus viselkedési minták felismerése és befolyásolása
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Gyakran fontos, hogy idősorokban a személy vagy objektum viselkedésének tipikus mintázatait felismerjük, esetleg befolyásoljuk. Ez nehéz feladat, hiszen tipikusan nem periódikusan ismétlődő, azonos mintáról van szó, csak több-kevesebb rendszerességgel bekövetkező, hasonló eseményekről. Ráadásul sokszor nem közvetlenül megfigyelhető a jelenség, csak egy összetett jel alapján következtetünk.
Életvitel-szimulátor továbbfejlesztése, kiegészítése
Tanszéki konzulens: Pataki Béla
Az otthoni megfigyelés, életvitel informatikai támogatása egyre fontosabbnak tűnik (Ambient Assisted Living, AAL). Viszont az otthoni megfigyelés hardver eszközei, a mérések rendkívűl nehézkesek, lassúak, célszerű egy életvitelt modellező szimulátor kialakítása. Ennek segítségével számos izgalmas algoritmus is tesztelhetővé válik.
Ultramagas frekvenciás piezoelektromos gerjesztés​
Külső konzulens: Szabó Lajos László (Robert Bosch Kft)
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Az NVH (noise vibration harshness) területén a rezgésátvitel vizsgálatát sokszor elektrodinamikus shakerrel végzik, amelyek gerjesztési frekvenciatartománya 15 kHz alatt található, de sok esetben szükség van efeletti működési tartományú gerjesztőkre. A hallgató feladata: A fentieknek megfelelő shakerkoncepció kidolgozása Ellenőrző mérések elvégzése Ipari alkalmazhatóság vizsgálata
Shaker működési tartományának kibővítése
Külső konzulens: Szabó Lajos László (Robert Bosch Kft.)
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Az NVH területén a rezgésátvitel vizsgálatát sokszor elektrodinamikus shakerrel végzik, amelyek működési tartománya leginkább az erősítőn és a shaker geometriai designján alapul. A shaker működési tartománya bizonyos mértékig változtatható. de figyelembe kell venni a shaker saját rezgését is. A hallgató feladata: lásd részletes leírás!
Kommutátorok geometriai hibáinak hatása DC motorok rezgéseire​
Külső konzulens: Varga Tamás Ferenc (Robert Bosch Kft.)
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A DC-motorok kommutátorainak geometriai tulajdonságai jelentős hatással vannak a csúszó kefék rezgéseire és a rajtuk áthaladó áramban okozott rezgésekre, és ezen keresztül a motor által lesugárzott zajra, és beszerelési pontjain át átadott gerjesztő erőkre. A hallgató feladata: - A kefegeometria hatásának vizsgálata, a Matlab modellek és a módszer továbbfejlesztésében való részvétel - stb.
Tudományos felfedező rendszerek: hiányos adatok kezelése és aktív tanulás Bayes hálókkal
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A teljes eloszlás modellek, mint például a valószínűségi gráfos modellek lehetőséget adnak a hiányos adatoknak mind a normatív kezelésére és mind a kiegészítésére egy aktív tanulási keretben akár az adatok, akár a modellre is vonatkozik a következtetés. Az önálló munka célja hatékony aktív tanulási eljárások kifejlesztése.
Mély oksági következtetés: komplex fenotípusok közös molekuláris hátterének feltárása genetikai adatok felhasználásával
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A mesterséges intelligencia fejlődése, különösen új oksági következtetési algoritmusok megjelenése új lehetőségeket kínál komplex jelenségek mélyen rejlő okainak a feltárására. Az önálló munka célja ezek megismerése, alkalmazása és továbbfejlesztése az öregedés és a mentális egészség területén, különös tekintettel a depresszióra és a neurodegenerációra.
Nyomásszenzorok méréstechnikájának fejlesztése EEPROM-okkal történő adattárolás segítségével (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Külső konzulens: Hajdú Máté Miklós
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A Hallgató feladata egy nyomásszenzorcsalád méréstechnikájának fejlesztése.
De novo molekulagenerálás a gyógyszerkutatásban több célpont esetén
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A reprezentációtanulás egyik sikeres alkalmazási területe a gyógyszerhatóanyag jelöltek és általában a kis molekulák világának a modellezése. Az önálló labor célja meglévő gépi tanulási eszközök integrálása és kiterjesztése több célponthoz tartozó komplex profil kezelésére.
Egészségügyi célú mesterséges intelligencia eszközök fejlesztésének szabályozása és azt támogató eszközök
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az egészségügyi célú mesterséges intelligencia eszközök fejlesztését mind az orvostechnikai szabályozás (lásd Medical Device Regulation, MDR), mind az MI szabályozása (lásd, AI Act) érinti. Az önálló munka célja a szabályozások megismerése és olyan fejlesztési módszerek adaptálása, integrálása és továbbfejlesztése, amely a vonatkozó szabályozásoknak megfelel.
Modell transzformáció és vetítés statisztikai-számítási hatékonyság, magyarázhatóság és megbízhatóság javítása érdekében
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A komplex és/vagy nem értelmezhető gépi tanulási modellek transzformációja egy egyszerű és/vagy értelmezhető modellbe közel azonos teljesítményszintet tartva, mind a statisztikai és a számítási hatékonyságot növelheti, és segítheti magyarázhatóságot (explainable AI, XAI) és a megbízhatóságot (trustworthy AI). Cél új módszerek kidolgozása különös tekintettel Bayes-statisztikai keretben.
Hálózati terjesztési algoritmusok vizsgálata heterogén hálózatokban
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A téma során a hallgató feladata heterogén hálózatokra alkalmazható hálózati terjesztési módszerek implementálása, vizsgálata és alkalmazása.
Federált tanulás hierarchikus heterogén adatok esetén
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az adatok egyre növekvő elosztottsága miatt rendkívül gyors fejlődésen megy át a federált tanulás paradigmája. Az adat elosztottsága mellett azonban heterogenitása továbbra is alapvető kihívást jelent, amelyre megoldást jelenthet, ha az adatok legalább különböző absztrakciós szinten harmonizálhatóak. A kutatás célja ezt kihasználni képes federált tanulási módszerek fejlesztése.
Jegykiválasztási és oksági adatelemzések több absztrakciós szintű utóelemzése és magyarázata
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A komplex modelleket használó adatelemzés nagy adatigénye miatt az elemzések eredménye gyakran plauzibilis modellek sokasága. A kutatás célja több absztrakciós szinten lévő kapcsolt reprezentációk használata jegykiválasztás és oksági összefüggések utóelemzésére és kimutatására. Fő alkalmazás a biomarkerek kutatása a mentális egészség, neurodegeneráció és öregedéskutatás területén.
Rendszeralapú oksági modellek felskálázható ensemble tanulása genomi adatokon
Tanszéki konzulens: Antal Péter
A folytonos optimalizáció alapú valószínűségi gráfos modellek tanulási eljárásai, mint a GLASSO vagy NOTEARS megközelítések nagy dimenziójú adatokra történő felskálázást tesznek lehetővé. A megtanult modellek robusztussága újramintavételezési eljárásokkal jellemezhető, mint például a bootstrap.
Grafikus felhasználói felület fejlesztése oksági és döntési hálókhoz a magyarázatgenerálás támogatására
Tanszéki konzulens: Antal Péter
Az önálló munka keretében megismerhető a Bayes háló reprezentáció, a döntési hálók, ami a döntéstámogatás kurrens eszköze, és cél egy azt funkcionálisan támogató modern grafikus felület megvalósítása, amely a valószínűségi és oksági következtetések, döntések magyarázatát is támogatja ("explainable AI", XAI).
Gráfok klaszterezése gráf neurális hálózatokkal
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A feladat célja egy gráf neurális hálózaton alapuló módszer fejlesztése és vizsgálata, amely gráfok klaszterezésére használható.
EEG adatelemzés
Tanszéki konzulens: Vetró Mihály
Az EEG adatelemzés téma keretein belül a hallgatók megismerkedhetnek az EEG mérési adatok feldolgozásának különböző fázisaival az előfeldolgozástól a diagnosztikai- és kognitív működést vizsgáló folyamatokig.
Gráf neurális hálózatok alkalmazása gén-betegség asszociációk jóslására
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A feladat célja gráf neurális hálózatok felhasználásával gének és betegségek közötti kapcsolatok/asszociációk predikciója.
Orvosi képfeldolgozás gépi tanulási módszerekkel
Tanszéki konzulens: Révy Gábor
Az orvosi képdiagnosztika kulcsfontosságú feladat a modern egészségügyi ellátásban. A gépi tanuló módszereket egyre gyakrabban alkalmazzák az orvosi képdiagnosztikában, mivel képesek automatikusan megtanulni és kinyerni a releváns jellemzőket a képekből. Ez az Önálló labor a gépi tanuló módszerek, például a mélytanulás orvosi képdiagnosztikában való alkalmazását vizsgálja.
Orvosi képfeldolgozás szakértői módszerekkel
Tanszéki konzulens: Hadházi Dániel
Az orvosi képdiagnosztika kulcsfontosságú feladat a modern egészségügyi ellátásban. Ez az Önálló labor a klasszikus képfeldolgozó módszerek orvosi képdiagnosztikában való alkalmazását vizsgálja. A cél pontos és hatékony modellek kidolgozása az orvosi képalkotó eljárással készült felvételek (pl. mellkas röntgen, CT, MRI) automatizált diagnosztizálásához.
EEG adatfeldolgozás gépi tanulási módszerek segítségével
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
Az EEG adatfeldolgozás téma keretein belül a hallgatók megismerkedhetnek az EEG jelek feldolgozásának kihívásaival, az adatok kognitív-, diagnosztikai- és mentális (pszichiátriai) szempontok alapján történő osztályozásával, és kapcsolódóan BCI alkalmazásokkal gépi tanulást használó módszerek segítségével.
Arckifejezések detektálása gépi tanulási módszerekkel
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
A humán interpretáció számára nem tűnik bonyolult feladatnak, ám annak algoritmizálása kifejezetten nehéz. A gépi tanuláson alapuló meg közelítés során annotált minták halmazát adjuk inputként egy tanuló eljárásnak, mely ezekből megtanulja osztályozni az azon szereplő alany viselkedését, vagy detektálni az egyes képeken a kritikusabb részeket, amelyek alapján később döntést hoz.
Kutatástámogató webrendszer fejlesztése
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat célja egy olyan, összetett webrendszer fejlesztése, amely egy kisebb kutatócsoport működését támogatja különféle webes eszközökkel (kutatási eredmények megosztása, szöveg- és adatelemző szolgáltatások, fórumrendszer, stb.)
Mély neurális generatív modellek a gyógyszerkutatásban
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A generatív modellezés rendkívül aktív területe az "ígéretes" gyógyszermolekulák generálása. A kutatómunka célja a diffúziós generatív modellekkel (DDPM, Stable Diffusion) való megismerkedés, illetve annak vizsgálata, hogy a diffúziós modellek mennyire alkalmazhatók újszerű, elvárt tulajdonságokkal rendelkező molekulák generálásában. A témára mélytanulásban járatos hallgatók jelentkezését várom.
Bayesi többkarú rablók
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A kutatómunka célja a bayesi optimalizációval és többkarú rablókkal való megismerkedés, amelyek az ún. "exploration vs. exploitation" problémára adnak statisztikai megoldást, és számos alkalmazással bírnak a megerősítéses tanulástól kezdve a webanalitikáig, hirdetéskihelyezésig. A munka során egy megbeszélt problémára kell felállítani egy valószínűségi modellt, majd ágenseket implementálni.
Bayes-szűrők alkalmazása idősor-előrejelzési feladatokban
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A kutatómunka célja a Bayes-szűrők megismerése, illetve ezek alkalmazása navigációs vagy logisztikai problémákban (például GPS tracking, áruházi kereslet-előrejelzés). A modell általános és esetenként komplex jellege miatt rendszerint csak közelítő megoldások adhatók (pl. Laplace-approximáció, variációs közelítés), amelyek hatékony implementációja nyitott kutatási kérdés.
Genetikai adatok elemzése lineáris kevert modellek felhasználásával
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A kutatómunka célja a lineáris kevert modellek megismerése, amelyek lehetővé teszik különböző fenotípusos jegyek (pl. betegség jelenléte) és genetikai faktorok közötti összefüggések felderítését. A modellek hátránya, hogy nagy adatmennyiség esetén számításigényessé válnak, így szükségessé válik közelítő megoldások, összetett numerikus eljárások, illetve speciális hardver (GPU) használata.
Neurális differenciálegyenletek természettudományos problémákban
Tanszéki konzulens: Bolgár Bence
A kutatómunka célja a differenciálható programozás megismerése, amely lehetővé teszi általánosabb számítások, például numerikus integrátor beépítését a neurális hálózatokba. Erre lehet példa egy olyan hálózat, amely egyszerűbb gépeket tervez a mechanika törvényei, mozgásegyenletek ismeretében, vagy éppen járványterjedést modellez és optimális beavatkozást javasol.
USB alapú szoftverrádió alkalmazások
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A PXI platform RF egységei izgalmas, a szoftverrádió alapgondolatát megvalósító jelfeldolgozó eszközként foghatóak fel. Az önálló labor során a komplex burkolókon alapuló alapsávi jelfeldolgozást megvalósító, a beágyazott rendszerek hálózati eszközeihez kapcsolódó, az ISM sávban működő alkalmazások megvalósítása a cél.
Komplex burkolóra alapozott információfeldolgozás SDR platformon
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A hallgató feladata, hogy egy SDR vevő egység funkcionális blokkjait megismerje és elsajátítsa az alapsávi ekvivalens előállításához szükséges ismereteket. A SDR vevő egység jellégénél fogva a javasolt jelfeldolgozási feladat egy RF nagyfrekvenciás jel dinamikus feldolgozása, kiértékelése és megjelenítése az alapsávban. A konkrét feladat konzulenssel történő egyeztetést követően hangolható.
Automatizált audio jelfeldolgozás és alkalmazásfejlesztés
Külső konzulens: nincs
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
Sok esetben felmerülő igény egy nem profeszionális audio felvétel feldolgozása, javítása: vágás, szűrések, jelölők elhelyezése, tag-elés, stb. További elvárás lehet a feldolgozott hanganyag online közzététele, és ehhez kapcsolódó leírások létrehozása. Előbbiek elvégzére keretrendszert kellene létrehozni, amelyben egy GUI-val rendelkező alkalmazás működik és automatizálja a szükséges lépéseket.
Beágyazott rendszerekben végzett automata mérések megvalósítása GPIB műszervezérlésre alapozva
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
A beágyazott rendszer definíció szerint olyan autonóm működésű rendszer, mely szoros kapcsolatban áll környezetével. Életünk szinte minden területén megtalálhatóak a beágyazott alkalmazások, az intelligens szenzoroktól kezdve egészen az automata gyártósorokig. Az érzékelés, mérés, jelfeldolgozás, beavatkozás, kommunikáció mind-mind feladata lehet egy beágyazott rendszernek.
Automata mérések buszrendszeren keresztül történő beágyazása a szoftver definiált elektronikai (SDE) megközelítésben
Tanszéki konzulens: Krébesz Tamás István
Az önálló labor során a feladat olyan mérési eljárások kidolgozása a LabVIEW (vagy más, a műszervezérlést támogató) fejlesztőkörnyezet segítségével, amelyek képesek egy adott buszrendszeren (RS232, GPIB) keresztül programozható műszereket vezérelni, adott méréseket autonóm módon elvégezni és virtuális műszereket megvalósitani egy folyamatirányító PC vezérlése mellett.
Robot játék autó tervezése
A feladat egy 2 önálló motorral és után forduló kerékkel rendelkező autó megtervezése, megvalósítása. Az autót különféle szenzorokkal és rádiós kapcsolattal (WiFi és/vagy Bluetooth) kell felszerelni, hogy az akadályokat akár önállóan ki tudja kerülni ill. PC-s vagy mobiltelefonos kapcsolat megvalósulhasson.
Szigetüzemű energiahálózat energiamenedzsment fejlesztése (evopro Innovation Kft)
Külső konzulens: Dr. Szatmári István, evopro Innovation Kft
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az önálló labor feladat támája az MCS mikrogrid vezérlőben energiamenedzsment módszerek kidolgozása és implementálása.
Szigetüzemű energiahálózat vezérlőjének fejlesztése (evopro Innovation Kft)
Külső konzulens: Kovács Kristóf, evopro Innovation Kft
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az önálló labor feladat támája az MCS mikrogrid vezérlő szoftverének fejlesztése.
Vasúti Átmeneti Zóna Digitális Ikerpár (evopro Innovation Kft)
Külső konzulens: Dr. Szatmári István, evopro Innovation Kft
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az evopro vasúti diagnosztikai rendszereivel megvalósított átmeneti zóna digitális ikerpárjának megvalósítása, mérési eredmények vizsgálata számítástechnikai felhő környezetben (cloud computing).
Kerékhiba detekció rezgésjelekben gépi tanulásos módszerek segítségével (evopro Innovation Kft)
Külső konzulens: Dr. Szatmári István (evopro Innovation Kft)
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az evopro vasúti diagnosztikai rendszerei által gyűjtött rezgésdiagnosztikai mérések elemzése, klaszterezése, és klasszifikációja.
Autóipari mikrofon rendszer akusztikai paramétereinek vizsgálata méréssel és szimulációval
Külső konzulens: Varga Balázs (Harman Becker kft.)
Tanszéki konzulens: Kollár Zsolt
Mikrofonok akusztikai szimulációja Comsol segítségével.
Változó frekvenciájú vezérlés hatásvizsgálata kapcsolóüzemű tápegység esetén
Külső konzulens: Sztankay Bálint (Skyworks Hungary Kft)
A feladat kapcsoló üzemű tápegységek vizsgálata. Elsősorban változó frekvenciájű vezérlés esetén. A vizsgálatokat szimulációkkal és a megépített áramkör mérésével kell elvégezni.
Optocsatoló karakterizáló áramkör tervezése
Külső konzulens: Sztankay Bálint (Skyworks Hungary Kft)
Tanszéki konzulens: Kollár Zsolt
Optocsatoló áramkörökkel való megismerkedés, ezek alkalmazása és áramköri szerepük vizsgálata.
Kormányszög-monitorozó modul fejlesztése (ThyssenKrupp)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A hibrid és teljesen elektromos hajtásláncú autók fejlesztése során egyre fontosabb szerepe van az inaktív állapotban lévő komponensek fogyasztásnak. A hallgató feladata az eddigi rendszer megismerése és olyan modul fejlesztése, ami megbízható, alacsony fogyasztású, néhány mm2 PCB területet igényel, az eddigi rendszerekbe integrálható, és a jövőbeli autók követelményeit is teljesíti.
Betegségek, tünetek diagnosztizálása okosórával
Külső konzulens: Semmelweis Egyetem
Tanszéki konzulens: Dabóczi Tamás
Okosórák által mért biológiai jelek megfigyelése sokféle életfunkció követésére, és ezáltal a zavarok azonosítására is alkalmas. Célunk különböző anomáliák automatikus felismerése és ez alapján a potenciális riasztás.
Pontos vérnyomásmérés
Külső konzulens: Mersich András
Tanszéki konzulens: Jobbágy Ákos
Az indirekt vérnyomásmérés pontosságát befolyásolja a felhasznált mandzsetta átviteli függvényének karakterisztikája. Ennek meghatározásához egy műkart kell készíteni, majd annak segítségével az átviteli függvényt meghatározni.
FreeRTOS alkalmazástechnikája többmagos MCU környezetben
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
A felvezetőtechnika fejlődésével az alkalmazások növekvő számítási kapacítás elvárásainak kielégítésére megjelnnek a többmagos, heterogén architektúrájú mikrovezérlők. A feladat ilyen rendszerekben (pl. ST STM32H745/755, TI AM 243x) a FreeRTOS alkalmazási lehetőségeinek a vizsgálata.
Okosotthon-rendszer megvalósítása
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
Intelligens otthoni szolgáltatások megvalósítása beágyazott hardverek segítségével, egyszerűbb természetes nyelvű interfész készítése a rendszerhez.
Vérnyomásmérő okostelefonos/PC-s kapcsolattal
A feladat egy oszcillometriás elven működő vérnyomásmérő tervezése. MSC-s jelentkező esetén kiegészítése optikai pulzusmérővel (mérés pontosítása) és androidos vagy PC-s kapcsolattal. Szakdolgozatként, diplomatervként továbbvihető.
Virtuális mélyhangsugárzás (VBS) megvalósítása
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata virtuális mélyhangsugárzás (VBS - Virtual Bass System) megvalósítása kisméretű hangszórók hangérzetének javítására. A módszer alapgondolata, hogy az alaphangot annak felhangjaival helyettesíti.
Többcsatornás teremhang-kompenzáció
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata termek kisfrekvenciás viselkedésének mérése, modellezése, és kompenzáló szűrők tervezése.
Szűrőtervezés audio alkalmazásokhoz
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata a hallás frekvenciafelbontásának megfelelő szűrők tervezése audio alkalmazások céljára.
Fizikai alapú hangszintézis
Tanszéki konzulens: Bank Balázs
A hallgató feladata egy adott hangszer fizikai modelljének megalkotása, a szükséges mérések elvégzése, és esetlegesen a szintézis algoritmus valós idejű megvalósítása.
Motion Magnification (ThyssenKrupp)
Külső konzulens: Gungl Szilárd (thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A hallgató feladata a video magnification algoritmus megismerése, implementálása és tesztelése kísérleti, valamint valós, ipari körülmények között.
Rotorpozíció-szenzor kompenzálása PMS motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Külső konzulens: Virosztek Tamás (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A forgórész szögpozíciója az elektromos motorok mezőorientált szabályzásának egyik kulcsparamétere. A jelölt feladata a rotorpozíció mérésének nemideális tulajdonságait kompenzálni, ezáltal a szabályzás tulajdonságait javítani.
Távlabor összeállítása
Egy vagy több hallgatói mérést kell távoktatásos formában megvalósítani. Magában foglalja az automatikus műszervezérlést, áramkörtervezést, mérés megtervezését.
Légijármű ütközéselkerülő és kétirányú kommunikációs rendszer fejlesztés
Külső konzulens: Légtér.hu Kft
Tanszéki konzulens: Dabóczi Tamás
A feladat: légijárműveken (kisrepülőgép, drón) alkalmazható, kiegészítő biztonsági és kommunikációs rendszer továbbfejlesztése, mely segítséget nyújt abban, hogy a közeli hasonló légijárművek detektálhatók legyenek, és mozgásuk alapján a potenciális ütközés veszélyére figyelmeztessenek.
Az aktív látás neurális mechanizmusainak vizsgálata szemkövetés és agyi képalkotó modalitások fúziójával (külső téma)
Külső konzulens: Dr. Weiss Béla, tudományos munkatárs, TTK Agyi Képalkotó Központ, weiss.bela@ttk.hu
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A hallgató feladata a fixációhoz-kötött agyi aktivitások vizsgálatára kifejlesztett, felszíni EEG, MEG és szemkövető adatok szimultán regisztrálásán és együttes feldolgozásán alapuló módszertani eljárások optimalizálása, továbbfejlesztése és tesztelése.
Agyi konnektivitás vizsgálata EEG és MRI adatok felhasználásával (külső téma)
Külső konzulens: Dr. Weiss Béla, tudományos munkatárs, TTK Agyi Képalkotó Központ, weiss.bela@ttk.hu
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A hallgató feladata nyugalmi és eseményhez-kötött agyi konnektivitás analízisére alkalmazandó eljárások áttekintése, a kiválasztott módszerek implementálása, továbbfejlesztése és tesztelése.
Agy-gép interfészek fejlesztése szemkövetés és EEG integrálásával (külső téma)
Külső konzulens: Dr. Weiss Béla, tudományos munkatárs, TTK Agyi Képalkotó Központ, weiss.bela@ttk.hu
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A hallgató feladata a különböző agy-számítógép paradigmák áttekintése, az egyes eljárások optimalizálása és továbbfejlesztése felszíni EEG jelek és szemkövetés fúziója alapján működő non-invazív agy-gép interfészek megvalósítása érdekében.
Adatbányászati módszerek, gépi tanulás alkalmazása agyi aktivitások klasszifikálására (külső téma)
Külső konzulens: Dr. Weiss Béla, tudományos munkatárs, TTK Agyi Képalkotó Központ, weiss.bela@ttk.hu
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A hallgató feladata különböző adatbányászati eljárások, a gépi tanulás módszereinek elsajátítása, bizonyos eljárások továbbfejlesztése és kombinálása. A munka célja kognitív állapotok és patológiás kondíciók klaszterezése és klasszifikálása agyi aktivitások EEG és MRI jellemzőinek kinyerése és szelektálása által.
Neurális hálók kerekítési hibáinak vizsgálata
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A témakiírás arra keresi a választ, hogy adott infrastruktúra mellett mekkora műveletvégzési hibákra számíthatunk neurális hálók esetén, illetve milyen mértékben lehet lecsökkenteni a műveletvégzésekhez szükséges bitszámot, ezzel támogatva a nagy sávszélességi igényeket, illetve nagy adathalmazokon végzett műveletek gyorsabb végrehajtását.
5G mobilhálózatok időszinkronizációs megoldásainak vizsgálata (Ericsson)
Külső konzulens: Kovács Gábor (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Kovácsházy Tamás
Az 5G hálózatokban alkalmazható időszinkronizációs megoldásokkal történő ismerkedés, szinkronizációs algoritmusok kidolgozása és vizsgálata.
Hálózati terjesztési algoritmusok vizsgálata
Tanszéki konzulens: Gézsi András
A hálózati terjesztéses algoritmusok az elmúlt években jelentős szerephez jutottak számos tudományterületen, például a bioinformatikában is. A feladat megoldása során a cél különféle hálózati terjesztési algoritmusok elméleti alapjának megismerése, gyakorlati megvalósítása és alkalmazása orvosbiológiai problémák vizsgálatára.
Mobil munkagép szenzor adatainak egyesített feldolgozása (Jetter Automation Hungary Kft.)
Külső konzulens: Baán László
A Jetter Automation Hungary Kft a mobil automatizálás területén különféle munkagépekhez fejleszt és gyárt vezérlő, megjelenítő és adatátviteli egységeket. A feladatban a fokozott pontosságú sebesség és elmozdulás információ előállítása a cél a precíziós terepi munkavégzéshez szükséges korrekciókhoz a Jetter hardverén (algoritmus és SW fejlesztés).
Többcsatornás valósidejű audio jelfeldolgozás nagy teljesítményű jelfeldolgozó processzorral (DSP)
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata egy nagy teljesítményű jelfeldolgozó processzor (DSP) megismerése, és azon audio jelfeldolgozási algoritmus implementálása.
Arduino programozás MATLAB és Simulink környezetben
Tanszéki konzulens: Kollár Zsolt
Az Arduino fejleszőplatform jól használható egyszerű jelfeldolgozások illetve vezérlések elvégzésére. Ezen platform programozására a MATLAB illetve Simulink környezet is ad lehetőséget. A hallgató feladata, hogy a konvencionális módszereket összevesse a MATLAB illetve Simulink adta lehetőségekkel, illetve megnézze a módszerek előnyeit, hátrányait illetve korlátait.
Deinterlacing algoritmus megvalósítása CUDA-ban
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy deinterlacing algoritmus kidolgozása és megvalósítása CUDA-ban.
Több csatornás PCIe DMA megvalósítása Kintex-7 FPGA-ban
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
A feladat célja egy több csatornás, Scatter-Gather képes PCIe DMA egység kifejlesztése.
RISC-V alapú rendszer megvalósítása Logsys Kintex-7 FPGA kártyán
Tanszéki konzulens: Szántó Péter
RISC-V processzor alapú rendszer implementálása és tesztelése Logsys Kintex-7 FPGA kártyán.
Intelligens szoftverek IoT környezetben
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A beágyazott és IoT rendszerek technológiai fejlődésével és elterjedésével felmerül annak a lehetősége, hogy erősítsük az "intelligens" viselkedésüket. A feladat ilyen jellegű kísérleti rendszerek megvalósítását célozza.
3 fázisú aszinkron motor vezérlés tervezése gyártása, beüzemelése
Külső konzulens: Sándor J. Benedek (Apparat kft)
3 fázisú aszinkron motor vezérlés tervezése gyártása, beüzemelése, amely a részletes leírásban szereplő funkciókat valósítja meg. A feladatra 1 MSC-s hallgatót várunk. Sikeres végrehajtás esetén 450.000 Ft pályadíj.
Hűtés-fűtésvezérlés adott beágyazott GSM+ IO extender kártyával
Külső konzulens: Sándor J. Benedek (Apparat kft)
Tervezzen és valósítson meg hűtés-fűtés rendszer vezérlést komplett, már kifejlesztett beágyazott egyedi I/O kártyával (vezérlővel) a lenti funkciók ellátására, amelyhez a teljes fejlesztési dokumentációt átadjuk. További információk a részletes kiírásban. A feladatra 2 MSC-s hallgatót várunk, tehát párban kérjük a jelentkezést.Sikeres végrehajtás esetén 350.000 Ft pályadíj/fő.
Debug interfész készítése ARM Coresight szabványú mikrovezérlőkhöz
Tanszéki konzulens: Scherer Balázs
A feladat célja olyan debug interfész készítése LabVIEW környezetben, amely segítségével a modern 32 bites mikrovezérlők tesztelését el lehet végezni egy integrált tesztkörnyezetben, mint amilyen az NI VeriStand.
ARM magú mikrovezérlőkön futó szoftver real-time nyomonkövetése
Tanszéki konzulens: Scherer Balázs
A modern mikrovezérlők lehetővé teszik, hogy a rajtuk futó kód végrehajtását külső hardveres támogatás segítségél megfigyeljük. A feladat egy olyan National Istruments eszközöket használó tool elkészítése, amely képes a Trace adatok mérésére, és azok feldolgozására.
Bluetooth interfész inhalátorhoz (Hunify Kft.)
Külső konzulens: Fazekas Sándor, Hunify Kft.
A Hunify Kft. gyógynövény-párologtató (inhalátor) készülékéhez kell okostelefont vagy tabletet illeszteni Bluetooth vagy WiFi segítségével.
Impedancia mérése mikrokontroller segítségével
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A legújabb mikrokontrollerek már jelentősen támogatják a digitális jelfeldolgozást. A feladat egy kompleximpedancia-mérő fejlesztése, az ehhez szükséges jelek generálása és feldolgozása.
Molekulák virtuális szűrésének megvalósítása Xilinx SDAccel használatával
A feladat a molekulák virtuális szűrését gyorsító, FPGA alapú rendszer fejlesztése a Xilinx magas szintű SDAccel fejlesztői környezetének segítségével.
Jelfeldolgozó algoritmusok hatékonyságának vizsgálata ARM Cortex processzorokon
A hallgató feladata, hogy a digitális jelfeldolgozásban gyakran használt algoritmusokat minél kisebb futási idő elérésével valósítson meg ARM Cortex M3 és M4 típusú processzorokon.
Jelfeldolgozás pythonban
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata a python programozási nyelv jelfeldolgozási lehetőségeinek vizsgálata. Mivel a python egy ingyenesen használható magasszintű script nyelv, így alkalmas jelfelolgozó algoritmusok gyors fejlesztésére, tesztelésére. A feladat során különböző beépített jelfeldolgozási funkciók felderítése és tesztelése a cél, kiemelten koncentrálva valós idejű alkalmazásokra.
Impedanciamérés hálózatanalizátor segítségével
Tanszéki konzulens: Orosz György
A hallgató feladata egy E5061B típusú hálózatanalizátor segítségével kialakítható impedanciamérésre alkalmas elrendezések vizsgálata.
Általános szenzorinterface készítése hangkártyához
Tanszéki konzulens: Orosz György
Hangkártyához analóg szenzorinterfész tervezése
Valósidejű pályatervezés kollaboratív ipari robotok számára
Külső konzulens: Kovács András, MTA SZTAKI
Az kollaboratív robotok terjedése és a szenzortechnológia fejlődése nyomán egyre gyakoribb igény, hogy a robotok pályatervét dinamikusan tudjuk tervezni a környezet modelljének és a szenzorok jeleinek felhasználásával. A feladat így olyan pályatervező algoritmusok kifejlesztése és implementációja, amelyek képesek kvázi valós időben megoldani a robotok pályatervezési feladatait.
Nyomatékingadozás kompenzációja BLDC motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
Külső konzulens: Virosztek Tamás, Robert Bosch Automotive Steering GmbH
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A nyomatékingadozás minimalizálása alapvető fontosságú az elektromos motorok szabályzásában. A jelölt feladata egy olyan hatékony eljárás fejlesztése, amely a lehető legkevesebb mérés segítségével megtalálja az optimális kompenzáló paramétereket.
Mikrokontroller modul továbbfejlesztése egyedi teszt eszközhöz (TESRA)
Külső konzulens: Czigány Dániel
Tanszéki konzulens: Naszály Gábor
A TESRA egy teszteszköz család, ami elektronikus fékvezérlés tesztelésére szolgál. Minden teszteszközt egy mikrokontroller modul vezérel, amire jelenleg egy Cortex-M4 mikrokontrollerrel felszerelt modult használunk. A feladat célja ennek a modulnak a továbbfejlesztése, ami minimum az ARM Cortex-M7-as alapú mikrokontroller családot jelenti.
Általános méréstechnikai vagy jelfeldolgozási feladat megoldása mikrokontroller segítségével
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A feladatban egy tetszőleges, de a képzési szintnek megfelelő bonyolultságú feladat megoldása a cél. A feladat során lehetőség van a mikrokontrollerre történő fejlesztés megismerésére, perifériák illesztésére, az elkészült rendszer tesztelésére. A megoldandó feladat bonyolultsága függ a képzés szintjétől (BSc/MSc).
Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszerek: szenzorinformáció kooperatív disztribúciója (Commsignia Kft.)
Külső konzulens: Váradi András
A hallgató feladata napjaink vezetéstámogató rendszerei számára rendelkezésére álló információ források (szenzorok) vizsgálata és ezen adatok kooperatív megosztásának koncepcionális vizsgálata.
Jelanalízis mikrokontroller segítségével
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A feladat ebben a témában egyszerű jelalakok mérése és megjelenítése mikrokontroller segítségével.
Periodikus jelek mérése mikrokontrollerrel
A feladat periodikus jelek mérése, valamint jellemzőinek kijelzése mikrokontroller segítségével.
Krónikus stressz vizsgálata kvantitatív módszerekkel (több hallgató számára is, több félévre is)
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata krónikus stressz detektálása és mérése egy fiziológiai paraméter (galvanikus bőrreflex, GSR) segítségével. A feladat része a mérés koncepciójának kidolgozása, az áramkör megtervezése, egy mikrokontroller felprogramozása illetve a mérési eredmények kiértékelése.
Újraélesztés alatt mért EKG jelek helyreállítása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata újraélesztés közben rögzített zajos és zavarokkal terhelt EKG jel visszaállítása jelfeldolgozási eljárások segítségével. A visszaállított jel alapján optimalizálható a defibrilláló impulzus időzítése. A cél, hogy a jelfeldolgozás valós idejű legyen (a QRS hullám valós idejű detektálása kulcsfontosságú a beteg életének megmentése szempontjából).
Újraélesztés alatt mért EKG jelek helyreállítása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A hallgató feladata szív-tüdő újraélesztés (CPR) közben rögzített zajos és periodikus zavarokkal terhelt EKG jel visszaállítása jelfeldolgozási eljárások segítségével. A hallgató feladata elsősorban offline, jó előrehaladás esetén online jelfeldolgozási eljárások megtervezése és implementálása.
Adaptív szinuszillesztés
Tanszéki konzulens: Renczes Balázs
A feladat egy adaptív szinuszillesztő algoritmus programozása
Egyvezetékes LIN hálózat
Az autós LIN hálózatokhoz három vezetéket szoktak használni, a LIN-busz jelvezetéket, a földet (GND) és opcionálisan egy tápvezetéket (+12 V-ot), amelyről a csomópontokat táplálják. Kevés csomópontból álló, kis forgalmú hálózatban a LIN-busz vezetéket és a tápvezetéket össze lehet vonni, a slave csomópontokat meg lehet táplálni a LIN-buszról is.
Villamosenergia-minőség monitorozása LabVIEW alatt
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A szolgáltató által biztosított villamosenergia minőségének monitorozása a hálózati feszültség jelalakjának vizsgálatával NI LabVIEW környezetben.
Tudománymetriai adatok programozott gyűjtése
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Kutatók tudománymetriai (publikációkkal összefüggő) mérőszámainak programozott gyűjtése, metaadatbázis létrehozása.
Stúdiófelvételek utómunkáinak automatizálása
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Digitális jelfeldolgozó algoritmusok fejlesztése a stúdiófelvételek egyik legfontosabb utómunkájának - a dob és percussion sávok pontosításának, gridre illesztésének - automatizálására.
Panellakás termikus identifikációja
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
Panellakás termikus viselkedésének vizsgálata, a lakás mint termikus rendszer modellezése.
Véleménymérnökség a XXI. században
Tanszéki konzulens: Virosztek Tamás
A véleménymérnökség kifejezés nem újkeletű, de jelentősége óriásira nőtt a 21. század elején. A közösségi médiák, valamint a villámgyorsan szaporodó hírportálok és blogok elterjedésével a laikus tartalomszolgáltatás és tartalomközvetítés az élet szerves részévé vált. A véleménymérnök feladata ezen jelenségek vizsgálata a matematika szigorú eszközeivel.
Genetikai adatok szemantikai transzformációjának vizsgálata
A téma fő feladata nyers genetikai adatok transzformálása általános dimenziócsökkentési módszerekkel és tárgyterület-specifikus szoftverekkel (ShapeIT), illetve a be- és kimeneti adatok konvertálása úgy, hogy azok rendszerszintű adatelemezési módszerekkel elemezhetők legyenek. Feladat még a transzformáció előtti és utáni adatoknak a rendszerszemléletű elemzés szerinti hasznosságának kiértékelése.
Ujgenerációs DNS szekvenálási munkafolyamatok intelligens automatizálása és döntéstámogatása
Tanszéki konzulens: Sárközy Péter
Ujgenerációs DNS szekvenálási munkafolyamatok intelligens automatizálása és döntéstámogatása
A/D átalakítók szimulációja
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
A/D átalakítók szimulációja
Kauzális kapcsolatok modellezése
Tanszéki konzulens: Hullám Gábor
Egy adott tárgyterülethez kapcsolódó mechanizmusok megértése alapvető igénye a tudományos megközelítésnek. E mechanizmusok entitások közötti kauzális kapcsolatokkal írhatók le, melyek feltárására több módszer alkalmazható. A feladat célja kauzális kapcsolatok feltárását megvalósító algoritmusok kialakítása és alkalmazása, különösen nagy dimenziójú adatokon.
Nagyméretű kópiaszám változás (CNV) detekciója teljes genom asszociációs vizsgálatokban
Tanszéki konzulens: Sárközy Péter
Az önálló laboratórium során meglevő kópiaszám változás detektáló algoritmusok teljesítményét vizsgáljuk, valamint a változások hatását emberek jegyeire.
A/D tesztelő mérőrendszer fejlesztése LabVIEW-ban
Tanszéki konzulens: Pálfi Vilmos
Analóg-digitális átalakítók tesztelését végző program fejlesztése LabVIEW környezetben.
Természetes nyelvű felhasználói felületek
Tanszéki konzulens: Mészáros Tamás
A feladat lényege annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy egy kellően korlátozott természetes nyelv (ún. kontrollált nyelv) mennyiben egyszerűsíti (teszi lehetővé) természetes nyelvű felhasználói felületek létrehozását.
Mesterséges Intelligencia ontológia
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
A feladat egy konkrét MI ontológia kifejlesztése, ami egy elképzelt MI lexikon logikai referencia váza, amihez csatoltan meg lehet jeleniteni és vándorolni konkrét tájékoztató tartalmak között.
Ágensek intelligens terekben.
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
Intelligens terek informatikai rendszerei közül igen fontos a vegyes ember-ágens közösségi forma. A két világ közti kapocs az autonóm (gépi és emberi) ágensek kommunikációja, amihez meg kell teremteni a kölcsönös megérthetőség feltételeit.
Szög- és nyomatékérzékelők autóipari alkalmazásokhoz
Külső konzulens: Vér Ábel, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A kormányrendszerek fontos része a kormányoszlop nyomaték- és szögérzékelője, továbbá a szervomotor vezérléséhez szükséges szögérzékelő. A hallgatói feladat során a teljes rendszer megismerése mellett cél a fenti szenzorok továbbfejlesztése és új módszerek kipróbálása.
Segédáramkörök elektromos kormányrendszerek fejlesztéséhez
Külső konzulens: Koós Sándor, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie. A hallgatói feladatok során lehetőség van a futó fejlesztések megismerésére, valamint a fejlesztést segítő segédáramkörök tervezését, analizálását, bemérését kell elvégezni.
Érvelési rendszerek, vitaportálok fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
Viták, érvelések modellezése, részben automatikus kiértékelése, érvelési algoritmusok, vitaportál fejlesztése
Jogi tudásalapú megolások
Tanszéki konzulens: Strausz György
A jogi szakértői rendszerek fejlesztése (jogszabály modellezés, tudásreprezentáció, dokumentum modell készítés, dokumentum kezelés) különböző gyakorlati területeken.
Szakértői rendszerek fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
Tudásalapú, szakértői rendszerek fejlesztése különböző tárgyterületekre és ehhez kapcsolódó technológiák, algoritmusok vizsgálata.
Adaptív szűrők hatékony megvalósítása
Tanszéki konzulens: Sujbert László
Nagy konvergenciasebességű, nagy fokszámú, illetve magas mintavételi frekvenciával működő adaptív szűrők megvalósítása nem triviális, miközben sok alkalmazásban szükség van rájuk. A téma kidolgozása során ilyen módszereket kell megismerni, illetve implementálni.
Aktív zajcsökkentés nagyszámú referenciajellel
Tanszéki konzulens: Sujbert László
A téma kidolgozása során olyan rendszer elvi vizsgálata és gyakorlati megvalósítása a cél, amely nagy számú referenciajelet használ fel.
Mini TFTP szerver (Ericsson)
Tanszéki konzulens: Raikovich Tamás
Sok beágyazott eszköz használja a TFTP protokollt a hardver vagy szoftver konfiguráció letöltésére. A fejlesztést könnyítené, ha a TFTP szerver képes lenne USB eszközökről is beolvasni a konfigurációt. A hallgató feladata ennek megvizsgálása és implementálása.
Tesztkörnyezet Jason alá.
Tanszéki konzulens: Dobrowiecki Tadeusz
Jason AgentSpeak ágensnyelven programozható ágensek kisérleti platformja. Feladat egy olyan ágens környezet kialakitása a platformon, amelyben kisérletezni lehet különféle kooperativ és versengő viselkedésekkel.
Jogi szakértői rendszerek fejlesztése
Tanszéki konzulens: Strausz György
A jogi szakértői rendszerek fejlesztése (jogszabály modellezés, tudásreprezentáció, dokumentum modell készítés, dokumentum kezelés) különböző gyakorlati területeken.
CSVCSV
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató