Okos szerződések automatizált programozása ChatGPT-vel

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB414
Tel.:
+36 1 463-3579
Email: bpeter (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Az okos szerződések (Smart Contract) blokkláncokra telepített programok. Az Ethereum publikus blockchain hálózaton ezeket általában Solidity nyelven írják, de privát rendszerek, mint a Hyperledger Fabric esetén akár olyan ismerős programozási nyelvek is használhatók, mint pl. a Java vagy a JavaScript.

Ma már több AI-alapú eszköz is közismerten alkalmas arra, hogy programkódot írassunk vele, mint például a ChatGPT vagy a GitHub Copilot. Még nem kifogástalanok az eredmények, de egyértelműen hasznosíthatók.

Mennyire tudunk okos szerződéseket automatizáltan fejleszteni, például ChatGPT segítségével? Milyen promptokat érdemes alkalmazni? A követelményeket specifikáljuk vagy inkább a viselkedést írjuk le? Esetleg formálisan adjuk meg a specifikációt?

Természetesen nem feltételezhetjük az így született kód helyességét, amíg nem teszteltük és vizsgáltuk meg a futásidőben esetlegesen előforduló hibákat. Az ezt megvalósító programkódot abból a specifikációból szeretnénk generálni, amit a ChatGPT-nek (vagy egyéb rendszenek) is odaadtunk.

A téma kísérletezős, nem szükséges hozzá említésre méltó blokkláncokkal vagy AI-val kapcsolatos előismeret. A téma Hyperledger Mentorship kiírása itt található.

Kapcsolódó tantárgyak: 
Blockchain technológiák és alkalmazások
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató