Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport

A BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék keretein belül működő Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport 1994-ben alakult. A csoport létszáma jelenleg 22 fő (beleértve a doktoranduszokat), amelyből 6 fő rendelkezik tudományos fokozattal. A csoport mindennapi élete és aktuális eredményei, hírei a csoport web portálján követhetők.

A Kutatócsoport szakmai munkájának hátterét az a tény adja, hogy napjainkban az informatikai szolgáltatások minőségbiztosítása a rendszertechnika, a tervezéstechnológia, az implementáció és a rendszerfelügyelet egységes rendszerén keresztül valósul meg. Ebben fontos szerepet játszik a hibatűrés, a rendszerbiztonság, az adatbiztonság, a verifikáció, a validáció és a diagnosztika módszertana, továbbá azok a futásidőbeli módszerek, amelyek a rendelkezésre állás, a teljesítmény és más szolgáltatásminőségi követelmények teljesítését teszik lehetővé.

A Kutatócsoport kutatási területei és kompetenciái a következőkben foglalhatók össze:

  • Szolgáltatásbiztos rendszerek: Megbízható, nagy rendelkezésre állású, biztonságkritikus, garantált szolgáltatásminőségű rend­sze­rek (számítási platformok, IT infrastruktúrák, beágyazott rendszerek) tervezése, meg­valósítása, felügyelete és alkalma­zástechnikája.
  • Modellalapú szoftvertervezés: Módszertanok, fejlesztési környezetek és technikák kidolgozása számítógépes rendszerek illetve szoftverek precíz mérnöki modellek és modell-transzformációk segítségével történő tervezéséhez, fejlesztéséhez és projektvezetéséhez.
  • Formális módszerek: Formális modellek és matematikai algoritmusok alkalmazása számítógépes rendszerek, szolgáltatások és szoftverek tervezése, megvalósítása, analízise, valamint funkcionális, megbízhatósági, biztonsági és teljesítmény követelményeinek verifikációja során.

A Kutatócsoport oktatási tevékenysége elsősorban a következő képzéseket foglalja magába:

 

© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató