Kritikus Rendszerek Kutatócsoport

A BME VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén működő Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoportot (ftsrg) 1994-ben alapította Prof. Pataricza András a hibatűrő számítástechnika kutatására és oktatására. A csoport az azóta eltelt években a rendszermodellezés, ‑tervezés és ‑ellenőrzés nemzetközileg jegyzett kutatócsoportjává vált, harmincnál is több európai kutatási és ipari együttműködésben kamatoztatva tudását. 2019-től megújult arculattal, Kritikus Rendszerek Kutatócsoport (Critical Systems Research Group) néven, de a jól bevált „ftsrg” rövidítéssel és mentalitással folytatjuk az első 25 év hagyományait. A csoport létszáma jelenleg 28 fő (beleértve a doktoranduszokat), amelyből 11 fő rendelkezik tudományos fokozattal.

A csoport mindennapi élete és aktuális eredményei, hírei a csoport weboldalán követhetők.

Kutatási területek és kompetenciák

A kutatócsoport kutatási területei és kompetenciái a következőkben foglalhatók össze:

  • Kritikus rendszerek fejlesztése: Módszertanok, fejlesztési környezetek, technikák és technológiák a modellalapú kritikus informatikai és kiberfizikai rendszerek és alkalmazások tervezésére.
  • Ellenőrzés és tesztelés: Módszertanok, fejlesztési környezetek és technikák kidolgozása számítógépes rendszerek illetve szoftverek precíz mérnöki modellek és modell-transzformációk segítségével történő tervezéséhez, fejlesztéséhez és projektvezetéséhez.
  • Empirikus rendszertervezés: Teljesítmény és megbízhatósági követelmények kísérleti vizsgálata, mérése, analízise, méretezése származtatott modellek alapján, hibamodellezés.

A kutatócsoport az elmúlt évtizedekben több mint 25 EU-s nemzetközi kutatási projektben vett részt, és folyamatosan együttműködik ipari partnerekkel új innovatív módszerek és eszközök kidolgozásában.

Oktatási tevékenység

A kutatócsoport oktatási tevékenysége elsősorban a következő képzéseket foglalja magába:

A kutatócsoport különösen aktív a tehetséggondozás területén, például minden évben kiváló TDK-dolgozatok születnek a csoport tagjainak konzultálásával (TDK 2023, OTDK 2023).

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató