Hibatűrő okosszerződések vállalatközi blokkláncokban

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IB418
Tel.:
+36 1 463-2006
Email: ikocsis (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2023
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A blokklánc (blockchain) technológiákat egyre gyakrabban alkalmazzák a kriptopénz világon túlmutatóan, a vállalatközi együttműködésekben is. (Lásd pl. a Linux alapítvány által létrehozott Hyperledger Foundation gyűjtését: https://hyperledger.org/use/airtable A Hibatűrő Rendszerek kutatócsoport a Hyperledger közösség aktív tagja.)

A blokkláncokon az "üzleti logikát" ún. okosszerződésekben (smart contract) fogalmazzuk meg, amit a blokklánc csomópontok mind tárolnak és futtatnak. Ezek a programok "telepítés" után jellemzően nem módosíthatóak, így helyességük vizsgálata fejlesztési időben kritikus fontosságú - a "(kripto)pénz-eltulajdonítás" jellegű támadásokkal szembeni ellenállóképességen túl egy sor további tulajdonság biztosítandó, pl. hogy a szerződés ne kerülhessen logikai deadlock állapotba. Azonban még így is maradhatnak hibák a kódban; ezekkel szemben létezhetnek futásidejű védelmek, de az ilyen védelmeket az ipar egyelőre kevéssé alkalmazza.

A téma művelésének célja a szóba jövő futásidejű védelmek - mint az N-verziós programozás (https://en.wikipedia.org/wiki/N-version_programming) és a futásidejű verifikáció (https://en.wikipedia.org/wiki/Runtime_verification) - vizsgálata, prototipizálása, kísérleti kiértékelése különböző blokklánc alkalmazásokban (főként ipari alkalmazások és Digitális Jegybankpénz - Central Bank Digital Currency - használati esetek). A téma által megcélzott blokklánc-platformok a Hyperledger Fabric, az Ethereum/Quorum és a Substrate (a Polkadot ökoszisztémából). 

A pontos témakiírást érdeklődés esetén a hallgatóval egyeztetjük, a képzésnek (BSc vagy MSc) és a hallgató érdeklődésének (gyakorlati/elméleti) megfelelő módon. A téma műveléséhez nem szükséges a blokklánc technológia mély ismerete - annak vezetett elsajátítása a hallgatói munka elismert részét képezi. A téma különösen alkalmas TDK munka megalapozására is.

A témához a Kritikus Rendszerek kutatócsoportban intenzíven folyó kutatások, nemzetközi együttműködések és projektek kapcsolódnak (pl. az MNB-BME kooperációs projekt).

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató