Témakiírások (villamos)

Használhatja az összetett keresést, ha kulcsszavak, és a munkatársak / doktoranduszok listáját, ha konzulens szerint szeretne keresni. A Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport témakörei a csoport honlapján találhatók.

Napelemes rendszerek kutatási és fejlesztési (K+F) feladatai
Napelemes (fotovoltaikus) rendszerek kutatási és fejlesztési tevékenységében való részvétel.
Egyedi hídmérleg ellenőrző kézi műszer fejlesztése (evopro Innovation Kft.)
A feladat a vasúti környezetben használható, víz-, por-, és ütésálló, nyúlásmérő bélyegeken alapuló dinamikus hídmérleg ellenőrzésére alkalmas, kézi mérőműszer megtervezése és megépítése.
Intelligens IoT peremhálózat kiépítése felhő alapokon (evopro Innovation Kft.)
Ma a hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerek egyik aktuális fejlesztési iránya az edge computing: egyes számítási feladatok peremhálózatra való áthelyezésével az eszközök kevesebbet kommunikálnak a felhővel így gyorsabban reagálnak a helyi változásokra. A feladatban ilyen prototípus rendszer megvalósítása.
Egyedi IoT szenzor platform fejlesztése (evopro Innovation Kft.)
A feladat egy kültéren is használható, víz-, por-, és ütésálló rádiós szenzor kifejlesztése és megépítése, mely akkumulátoros működés mellett évekig megbízhatóan és karbantartás nélkül működik.
Termelésbecslés javítása szintetikus időjárási állomásokkal
A megújuló energiaforrások alkalmazása során általánosan jelentkező probléma, hogy a termelés volatilis, vagyis nem jósolható tetszőleges pontossággal. A hallgató feladata megfelelően pontos időjárási adatok generálása meglévő, valós adatok megfelelő felhasználásával.
Modulálatlan vívőfrekvencia mérése alapsávi digitális jelfeldolgozással (Silicon Labs)
A feladat egy pontos frekvencimérés létrehozása a Silicon Laboratries EFR32 SoC család által szolgáltatott vevő oldali IQ minták alapján.
IQ fázis és amplitudó hiba mérése alapsávi digitális jelfeldolgozással (Silicon Labs )
A feladat egy pontos fázis, illetve amplitudó mérés létrehozása a Silicon Laboratries EFR32 SoC család által szolgáltatott vevőoldali IQ minták között.
Hőmérséklet állítás Peltier-elemmel (Silicon Labs)
A Silicon Laboratories termékeinek validálásánal alapvető követelmény a hőmérsékletfüggés feltérképezése. feladat egy alternatív hőmérséklet állító berendezés megalkotása Peltier-elem segítségével, aminek elsődleges előnye gyorsasága lenne.
Elemkímélő rádiós kapcsolat létrehozása „okos” tréningszekvenciával (Silicon Labs)
A feladat egy olyan rádiós kapcsolat megalkotása melyben a szinkronizációs minta hátralevő hosszát belekódolják magába a mintába, így a vevő kikapcsolhat a hasznos tartalom érkezéséig, spórolva így az elemben tárolt energián.
RF jelgenerátor mikrovezérlővel, soros porton vezérelve (Silicon Labs)
A Silicon Laboratories EFR32 család rádiója jól konfigurálható futásidőben is, ennek segítségével egy igen sokoldalú jelgenerátort lehet készíteni. A feladat egy ilyen jelgenerátor beágyazótt kódjának (firmware) készítése, aminek a vezérlését egy soros porton elérhető parancsértelmező látja el.
Rotorpozíció-szenzor kompenzálása PMS motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
A forgórész szögpozíciója az elektromos motorok mezőorientált szabályzásának egyik kulcsparamétere. A jelölt feladata a rotorpozíció mérésének nemideális tulajdonságait kompenzálni, ezáltal a szabályzás tulajdonságait javítani.
Rendszermanagement Open BMC alkalmazásával
Komplex rendszerek managementjének támogatása, rendszerfunkciók monitorozása, ellenőrzése
Beágyazott rendszer vezérlésének implementálása USB porton IoT eszközre alapozva
A feladat elvégzése során a hallgató képessé válik komunikációs protokoll implementálására, IoT eszköz és fejlesztői környezetének kezelésére, felhasználói grafikus szoftver elkészítésére.
IoT eszköz alapú adatgyűjtő rendszer
A feladat során egy/több nodeMCU IoT eszközzel szenzoros méréseken alapuló környezeti adatok begyűjtése történik meg.
Intelligens szoftverek IoT környezetben
A beágyazott és IoT rendszerek technológiai fejlődésével és elterjedésével felmerül annak a lehetősége, hogy erősítsük az "intelligens" viselkedésüket. A feladat ilyen jellegű kísérleti rendszerek megvalósítását célozza.
Három feladat orvosi diagnosztikai berendezés fejlesztése témakörben
1. Mérésadatgyűjtő fejlesztése hematológiai analizátorhoz / Microchip PIC32MZ mikrovezérlő firmware fejlesztés C nyelven 2. Hematológia analizátor mintavevő egységének vezérlése / Enkóderes DC motor pozíció szabályozása 3. Folyadék pontos hőmérsékleten tartása
Nagysebességű kamera interfész verifikációja
Nagysebességű képfeldolgozó adatkapcsolat tervezése és verifikációja
FPGA alapú ‘Record & Playback’ alkalmazás fejlesztése ADAS rendszerekhez
FPGA alapú ‘Record & Playback’ alkalmazás fejlesztése ADAS rendszerekhez
USB alapú hangkártya tervezése
A hallgató feladata céláramkörök segítségével egy USB-n keresztül kezelhető hangkártya készítése. Az eszköz lehetőséget kínál egyéni funkciók megvalósítására, például kalibrált, fix erősítés, egyedi csatlakozás és jelszint kialakítása.
3 fázisú aszinkron motor vezérlés tervezése gyártása, beüzemelése
3 fázisú aszinkron motor vezérlés tervezése gyártása, beüzemelése, amely a részletes leírásban szereplő funkciókat valósítja meg. A feladatra 1 MSC-s hallgatót várunk. Sikeres végrehajtás esetén 450.000 Ft pályadíj.
Hűtés-fűtésvezérlés adott beágyazott GSM+ IO extender kártyával
Tervezzen és valósítson meg hűtés-fűtés rendszer vezérlést komplett, már kifejlesztett beágyazott egyedi I/O kártyával (vezérlővel) a lenti funkciók ellátására, amelyhez a teljes fejlesztési dokumentációt átadjuk. További információk a részletes kiírásban. A feladatra 2 MSC-s hallgatót várunk, tehát párban kérjük a jelentkezést.Sikeres végrehajtás esetén 350.000 Ft pályadíj/fő.
Hűtés-fűtésvezérlés kereskedelmi PLC felhasználásával
Tervezzen és valósítson meg hűtés-fűtés rendszer vezérlést kereskedelmi forgalomban kapható PLC vezérlővel a részletes kiírásban szereplő kiépítéshez. A feladatra 2 MSC-s hallgatót várunk, tehát párban kérjük a jelentkezést.
Ultrahang alapú kétdimenziós pozíció meghatározás
A cél egy viszonylag közeli tárgy pozíciójának meghatározása. Az ismeretlen pozíciójú tárgy külső trigger hatására ultrahang impulzust sugároz ki. Ennek megérkezési idejét mérjük 2 vagy 3, a tárggyal egy síkba helyezett ismert pozíciójú szenzorral. A triggerhez képest mért idők alapján a tárgy síkbeli koordinátái meghatározhatók. (Mikrokontrollerles hardver tervezés, programozás.)
Kisérletek Cypress PSOC-vel
A Cypress PSOC-k programozható digitális és analóg egységeket is tartalmazó mikrokontrollerek. A feladat során meg kell ismerkedni a fejlesztési környezettel (PSOC Creator) majd valamely később meghatározandó, a programozható analóg egységeket is felhasználó feladatot megvalósítani vele.
Pulsoximéter okostelefonos/PC-s kapcsolattal
Egyes szivbetegségeknél fontos a véroxigén szint és a pulzus figyelése. A feladat egy olyan, tervezése, mely optikai elven (max30100 chip segítségével) méri a véroxigén szintet és szívritmust, eltárolja az adatokat, ill. beállítható értékhatárok átlépése esetén figyelmeztető jelzést ad. A készülék androidos és/vagy PC-s kapcsolattal rendelkezik.
Mellszívó készülék teszter készítése
A mellszívó készülékkel a felesleges anyatejet szokták lefejni. A készülék tulajdonképpen egy motor hajtással működő szivattyú. Ezen kell különféle méréseket végezni (pl. nyomás-idő függvény stb.) és a mérési eredmények alapján a készüléket minősíteni.
Játék robotkar továbbfejlesztése
Egy 5 motoros, eredetileg vezérlő és szenzorok nélküli játék robotkarhoz elkészült egy szenzoros kiegészítés és vezérlő (USB PC-s kapcsolattal). Ezt lehet továbbfejleszteni. (További szenzorok beépítése és funkció bővítés.) Egy video az eredeti robotkarról: https://www.youtube.com/watch?v=eyloLJ4fJTk BSC/MSC-s hallgatót várunk mikorontrolleres tapaszatalattal. Szakdoga/diptervként folytatható.
MIDI-s "HANG" ütőhangszer
Ennél az elektronikus ütőhangszernél az elektronika egy szenzor segítségével figyeli, hogy a hangszer 8 ütőfelülete közül melyiket ütik meg és milyen erősséggel. Egy további érzékelővel a hangmagasság kissé módosítható (pitch bend controller) Ezeket az információkat MIDI interfészen keresztül elküldik a hangszer hangját generáló egységnek (PC-n futó program)
Vérnyomásmérő okostelefonos/PC-s kapcsolattal
A feladat egy oszcillometriás elven működő vérnyomásmérő tervezése. MSC-s jelentkező esetén kiegészítése optikai pulzusmérővel (mérés pontosítása) és androidos vagy PC-s kapcsolattal. Szakdolgozatként, diplomatervként továbbvihető.
Veszteségmentes tömörítés FPGA-val
A feladat célja annak vizsgálata, hogy megvalósítható-e FPGA-ban racionális erőforrás igény mellett viszonylag jó tömörítési hatásfokot elérő, veszteségmentes tömörítő algoritmus.
WLAN/WPAN eszközökkel különböző rádiós alkalmazások megvalósítása
A WLAN és WPAN alkalmazásokban használt hálózati eszközök fizikai rétegei egy komplett adó és vevő blokkot foglalnak magukban. Az egy chipen (SoC) kialakított TRF6900A IC egy komplett, FSK modulációs rendszer szerint működő adót, egy komplett szuperheterodin vevőt és egy frekvenciaszintetizátort foglal magába. A tesztpanelt vezérlő szoftver LabVIEW vagy MATLAB környezetben implementálható.
Rádiós adatátviteli egység vevőjének automatizált funkcionális minősítése
A feladat célja a TRF6900A FSK adó-vevő egység vevőjének az automatizált funkcionális vizsgálata. Egy olyan rendszer készítése a cél, ami a vevőt minősítő karakterisztikákat, mint pl. az RSSI karakterisztikát, a frekvenciadiszkriminátor karakterisztikát és a szemábrát automatikusan felveszi.
Rádiós adatátviteli egység adójának automatizált funkcionális minősítése
A feladat célja a TRF6900A FSK rádiós egység adójának, automatizált módon történő funkcionális analízise. A feladat megvalósítása során a rádiós egységet és a különböző méréseket végző műszereket egységes szoftver platform segítségével integrálni kell. A nagyfrekvenciás tartományban előállított jelek mérésére, egy National Instruments által gyártott PXI rendszer áll rendelkezésre.
PCI/PXI platformon vezérelt DAQ kártyával mérés és jelgenerálás megvalósítása
Egy DAQ kártya, amely alkalmas egy véges idejű analóg mintafüggvény digitalizálására, és egy PC segítségével tetszőleges mérőműszerek valósíthatók meg úgy, hogy a mért analóg jelet digitalizálás után számítógéppel feldolgozzuk. A DAQ kártya másik fontos alkalmazása a mérőjelek generálása, ahol a számítógép segítségével állítjuk elő a digitális vagy analóg mérőjeleket.
Komplex burkolóra alapozott információfeldolgozás SDR platformon
A hallgató feladata, hogy egy SDR vevő egység funkcionális blokkjait megismerje és elsajátítsa az alapsávi ekvivalens előállításához szükséges ismereteket. A SDR vevő egység jellégénél fogva a javasolt jelfeldolgozási feladat egy RF nagyfrekvenciás jel dinamikus feldolgozása, kiértékelése és megjelenítése az alapsávban. A konkrét feladat konzulenssel történő egyeztetést követően hangolható.
Beágyazott rendszerekben végzett automata mérések megvalósítása GPIB műszervezérlésre alapozva
A beágyazott rendszer definíció szerint olyan autonóm működésű rendszer, mely szoros kapcsolatban áll környezetével. Életünk szinte minden területén megtalálhatóak a beágyazott alkalmazások, az intelligens szenzoroktól kezdve egészen az automata gyártósorokig. Az érzékelés, mérés, jelfeldolgozás, beavatkozás, kommunikáció mind-mind feladata lehet egy beágyazott rendszernek.
Automata mérések buszrendszeren keresztül történő beágyazása a szoftver definiált elektronikai (SDE) megközelítésben
Az önálló labor során a feladat olyan mérési eljárások kidolgozása a LabVIEW (vagy más, a műszervezérlést támogató) fejlesztőkörnyezet segítségével, amelyek képesek egy adott buszrendszeren (RS232, GPIB) keresztül programozható műszereket vezérelni, adott méréseket autonóm módon elvégezni és virtuális műszereket megvalósitani egy folyamatirányító PC vezérlése mellett.
Debug interfész készítése ARM Coresight szabványú mikrovezérlőkhöz
A feladat célja olyan debug interfész készítése LabVIEW környezetben, amely segítségével a modern 32 bites mikrovezérlők tesztelését el lehet végezni egy integrált tesztkörnyezetben, mint amilyen az NI VeriStand.
ARM magú mikrovezérlőkön futó szoftver real-time nyomonkövetése
A modern mikrovezérlők lehetővé teszik, hogy a rajtuk futó kód végrehajtását külső hardveres támogatás segítségél megfigyeljük. A feladat egy olyan National Istruments eszközöket használó tool elkészítése, amely képes a Trace adatok mérésére, és azok feldolgozására.
Digitális szűrők kerekítési hibáinak vizsgálata
A témakiírás arra keresi a választ, hogy van-e érdemi különbség különböző módon megvalósított digitális szűrők kerekítési hibái között, ezzel támogatva a nagy sávszélességi igényeket, illetve nagy adathalmazokon végzett műveletek gyorsabb végrehajtását.
Molekulák virtuális szűrésének megvalósítása Xilinx SDAccel használatával
A feladat a molekulák virtuális szűrését gyorsító, FPGA alapú rendszer fejlesztése a Xilinx magas szintű SDAccel fejlesztői környezetének segítségével.
Molekulák virtuális szűrésének megvalósítása Logsys Kintex-7 kártyán
A feladat a molekulák virtuális szűrését gyorsító, FPGA alapú rendszer fejlesztése Logsys Kintex-7 kártya felhasználásával.
Hatékony sorba rendező algoritmus megvalósítása HLS segítségével
A feladat során találni kell egy FPGA-val hatékonyan megvalósítható fixpontos sorba rendező algoritmust és implementálni azt HLS tool felhasználásával. A sorba rendezendő tömb mérete paraméter, de maximálisan 8192 lehet.
Linux portolása Zynq7000 Soc-re (Gamma Műszaki Zrt.)
A feladat a Zynq7000 System on Chip-re Linux portolása Buildroot segítségével. A feladat része, hogy az eszköz eMMC-ről bootoljon SD kártya használata nélkül, és Etherneten keresztül távolról is konfigurálható legyen. Ennek részeként a Linux alatt webszerver implementálása szükséges.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció Linux alatt
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során Linux alatt.
HW támogatott IEEE 1588 alapú óraszinkronizáció beágyazott rendszerekben (mikrokontrolleren)
Az Ethernet és a TCP/IP alkalmazása egyre szélesebb körben terjednek el a beágyazott rendszerekben is. Az egyik utolsó nagy kihívás ezen a területen az elosztott rendszerekben gyakran felmerülő nagy pontosságú óraszinkronizáció megnyugtató és szabványos megoldása. Erre a célra az IEEE 1588 protokoll került kifejlesztésre, amelynek implementációival lehet foglalkozni a feladat során.
Elektromos kormányszervó akusztikus zajkibocsátásának vizsgálata
Szervokormányokban használt motorok rezgésének analízise, mérések tervezése, módosítási javaslatok tétele.
Jelfeldolgozás pythonban
A hallgató feladata a python programozási nyelv jelfeldolgozási lehetőségeinek vizsgálata. Mivel a python egy ingyenesen használható magasszintű script nyelv, így alkalmas jelfelolgozó algoritmusok gyors fejlesztésére, tesztelésére. A feladat során különböző beépített jelfeldolgozási funkciók felderítése és tesztelése a cél, kiemelten koncentrálva valós idejű alkalmazásokra.
Impedanciamérés hálózatanalizátor segítségével
A hallgató feladata egy E5061B típusú hálózatanalizátor segítségével kialakítható impedanciamérésre alkalmas elrendezések vizsgálata.
Általános szenzorinterface készítése hangkártyához
Hangkártyához analóg szenzorinterfész tervezése
Természetes nyelvű felület Androidon
A feladat lényege egy olyan Androidos alkalmazás készítése, amely valamilyen alkalmazási területen természetes nyelvű (akár hangalapú) kommunikációt valósít meg.
Nyomatékingadozás kompenzációja BLDC motorokban (Robert Bosch Automotive Steering GmbH)
A nyomatékingadozás minimalizálása alapvető fontosságú az elektromos motorok szabályzásában. A jelölt feladata egy olyan hatékony eljárás fejlesztése, amely a lehető legkevesebb mérés segítségével megtalálja az optimális kompenzáló paramétereket.
A kar- és a kéz remegésének vizsgálata
A végtagok remegése természetes jelenség. Ennek mértéke azonban nagyon különböző. A kar remegésének objektív minősítése egészséges emberek esetén a precíziós kar- és kézmozgást igénylő munkára való alkalmasság felméréséhez szükséges. Segíti bizonyos betegségek (pl. Parkinson kór) korai felismerését, később a betegség progressziójának megállapítását és a helyes gyógyszerezés beállítását.
Stressz állapot jellemzése oszcillometriás vérnyomásmérés alatt
Az egymást követő szívciklus hosszak változása alapján lehetőség van az aktuális stressz állapot becslésére vérnyomásmérés alatt is.
MÁVKFV Kft. témakiírásai
Több, egymáshoz kapcsolódó, téma, a pontos feladatkiírás egyeztetés után történhet.
Általános méréstechnikai vagy jelfeldolgozási feladat megoldása mikrokontroller segítségével
A feladatban egy tetszőleges, de a képzési szintnek megfelelő bonyolultságú feladat megoldása a cél. A feladat során lehetőség van a mikrokontrollerre történő fejlesztés megismerésére, perifériák illesztésére, az elkészült rendszer tesztelésére. A megoldandó feladat bonyolultsága függ a képzés szintjétől (BSc/MSc).
Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszer késleltetésének vizsgálata és mérése (Commsignia Kft.)
A hallgatók feladata a Commsignia Kft által fejlesztette valós idejű járműkommunikációs rendszerek késleltetésének és más biztonságkritikus tulajdonságának a mérése. A hallgatók lehetőséget kapnak valós idejű kommunikációs szoftverek mérőrendszereinek megismerésére.
Valós idejű járműkommunikációs (V2X) rendszerek: szenzorinformáció kooperatív disztribúciója (Commsignia Kft.)
A hallgató feladata napjaink vezetéstámogató rendszerei számára rendelkezésére álló információ források (szenzorok) vizsgálata és ezen adatok kooperatív megosztásának koncepcionális vizsgálata.
Nagypontoságú óraszinkronizáció vezeték nélküli szenzorhálózatokban
A vezeték-nélküli szenzorhálózatokban sok alkalmazásban szükséges a nagy pontosságú óraszinkronizáció, biztosítva például az egyidejű mintavétel és beavatkozást egy elosztott rendszerben. óA Silicon Laboratories mikrovezérlőivel és rádiós megoldásaival egy ilyen szoftver komponens kifejlesztése és ahhoz teszt alkalmazás elkészítése a feladat.
Vezeték nélküli találatjelző rendszer fejlesztése
Magyarország a 2016. évi nyári olimpiai játékokon vívásban az éremtáblázaton a második helyet szerezte meg. A sportág találatjelző rendszereinek fejlesztése mind a versenysport, mind a szabadidősport szempontjából fontos. A kutatási projekt célja egy olyan eljárás megvalósíthatóságának feltérképezése, amely új működési megoldást ad a vívás sportág találatjelző rendszereihez.
Jelanalízis mikrokontroller segítségével
A feladat ebben a témában egyszerű jelalakok mérése és megjelenítése mikrokontroller segítségével.
Periodikus jelek mérése mikrokontrollerrel
A feladat periodikus jelek mérése, valamint jellemzőinek kijelzése mikrokontroller segítségével.
Adatbányászati módszerek, gépi tanulás alkalmazása agyi aktivitások klasszifikálására
A feladat kognitív állapotok és patológiás kondíciók klaszterezése és klasszifikálása agyi aktivitások EEG és MRI jellemzőinek kinyerése és szelektálása álta
Agyi konnektivitás vizsgálata EEG és MRI adatok felhasználásával
A feladat nyugalmi és eseményhez-kötött agyi konnektivitás analízisére alkalmazandó eljárások áttekintése, a kiválasztott módszerek implementálása, továbbfejlesztése és tesztelése.
Optimalizáció autóipari rendszerekben
A hallgató feladata, hogy megismerje egy tetszőlegesen választott szoftvermodul statikus és konfigurációs kódját, elemezze a felhasználási körülményeket és ennek ismeretében optimalizálja a modul tárigényét és futási idejét. A feladat megoldásához az alapképzés során elsajátított alapvető C programozási alapismeret szükséges, amelyeket a hallgató a munka során tovább mélyíthet.
Kódgenerálás és szoftverfejlesztés beágyazott eszközökre
Ha ezt a témát választod, az lesz a feladatod, hogy válassz egy téged érdeklő kódgenerálási problémát (pl. komponensek kommunikációja, állapottérkép, akár saját szöveges formátum, stb.), egy beágyazott célplatformot (pl. mbed, Arduino, Raspberry Pi, stb.) és fejlessz egy ilyen kódgenerátort. A munka előkészítése során közösen megbeszéljük, hogy mi a konkrét feladat és az elérendő célok.
DSL vezérelt kommunikációs mátrix és E2E konfigurálás
A hallgató feladata egy olyan szöveges doménspecifkus nyelv (DSL) kidolgozása, melyben könnyen és intuitíven lehet a járműkommunikációt leírni (beleértve az E2E védelmet), továbbá egy olyan Java nyelvű program fejlesztése, amely képes feldolgozni az ilyen nyelven írott szöveges modellt és az abban szereplőek szerint konfigurálni a modellt.
Autóipari E2E réteg modell alapú tesztelése
A hallgató feladata egy olyan Java nyelvű program fejlesztése, amely a bemeneti kommunikációs mátrix és E2E konfiguráció alapján a magas szintű E2E védelmet megvalósító komponensekhez generál tesztbemenetet.
Automatikus kódgenerálás autóipari modellek alapján
A feladat kódgenerátor fejlesztése egy választott modulhoz. A munka keretében a hallgató megismeri a tesztelt modul specifikációját és konfigurációjának leírásmódját; feltérképezi a megvalósítás vagy teszt által használt C-nyelvű konfigurációs adatszerkezetet; valamint egy Eclipse-alapú autóipari modellező eszköz szolgáltatásaira építve megvalósítja a kódgenerátort Java nyelven.
Felhasználói felület autóipari vezérlőegységek teszteléséhez
A feladat egy a Java API alacsony szintű szolgáltatásaira épülő felhasználói felület létrehozása Eclipse technológiákra építve (Standard Widget Toolkit, JFace). A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a szükséges technológiákat, elsajátítja az Eclipse Modeling Frameworkben történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.
FlexRay kommunikáció automatikus konfigurálása
A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a szükséges technológiákat, elsajátítja az AUTOSAR-ban történő modellezés alapjait, megtervezi a megoldást, majd megvalósítja Java nyelven.
Autóipari kommunikációs szoftver konfigurációja és integrációs tesztelése
A feladat a jelenleg rendelkezésre álló kommunikációs teszt keretrendszerre építkezve (i) a stack konfigurációja, (ii) a keretrendszer kiegészítése néhány magas szintű funkcióval, (iii) az említett szabvány által specifikált teszt esetek implementálása, azok futtatása CAN, illetve FlexRay kommunikáció esetén, valamint (iv) a SUT működésének verifikációja és erőforrás-felhasználásának mérése.
Valós idejű, beágyazott operációs rendszer konfigurációja
A hallgató feladata készíteni egy nyelvi elemzőt (parser) az OIL nyelvtanhoz és megírni a konverziós programot. A nyelvi elemzőt az Eclipse XText technológiára célszerű alapozni, amelynek segítségével kényelmesen lehet készíteni content assist, syntax highlighting stb. funkciót nyújtó szövegszerkesztőt.
Hibatűrő memóriakezelés autóipari rendszerekben
A hallgató feladata az, hogy fejlesszen egy hibainjektor szoftvert, amellyel a flash array különböző sérüléseit lehet szimulálni, ezzel vizsgálva a flash memóriára épülő állománykezelő rendszer hibatűrő képességeit, esetleg a későbbiekben javaslatot adva a hibadetektáló és túlélő képességek javítására.
Valós idejű autóipari rendszerek modellezése
A hallgató feladata, hogy plug-inként olyan új funkciókat fejlesszen egy Eclipse alapú autóipari modellező eszközhöz, amelyek lehetővé teszik időbeli kényszerek modellezését (pl. akciók sorrendezése, maximális válaszidő, stb.) és ezek teljesülésének ellenőrzését.
Autóipari szoftverek grafikus modellezése
Egy kiválasztott diagramtípushoz Java nyelvű grafikus diagrameditort fejlesztése, amelyet egy Eclipse alapú autóipari modellező eszköz plug-injaként kell megírni, célszerűen az Eclipse Modeling Framework (EMF), Eclipse Standard Widget Toolkit (SWT), és JFace technológiákra, illetve egy grafikus eszközkészletre (pl. Graphical Editing Framework, Graphiti stb.) alapozva.
Adaptív szinuszillesztés
A feladat egy adaptív szinuszillesztő algoritmus programozása
Egyvezetékes LIN hálózat
Az autós LIN hálózatokhoz három vezetéket szoktak használni, a LIN-busz jelvezetéket, a földet (GND) és opcionálisan egy tápvezetéket (+12 V-ot), amelyről a csomópontokat táplálják. Kevés csomópontból álló, kis forgalmú hálózatban a LIN-busz vezetéket és a tápvezetéket össze lehet vonni, a slave csomópontokat meg lehet táplálni a LIN-buszról is.
Villamosenergia-minőség monitorozása LabVIEW alatt
A szolgáltató által biztosított villamosenergia minőségének monitorozása a hálózati feszültség jelalakjának vizsgálatával NI LabVIEW környezetben.
Tudománymetriai adatok programozott gyűjtése
Kutatók tudománymetriai (publikációkkal összefüggő) mérőszámainak programozott gyűjtése, metaadatbázis létrehozása.
Stúdiófelvételek utómunkáinak automatizálása
Digitális jelfeldolgozó algoritmusok fejlesztése a stúdiófelvételek egyik legfontosabb utómunkájának - a dob és percussion sávok pontosításának, gridre illesztésének - automatizálására.
Panellakás termikus identifikációja
Panellakás termikus viselkedésének vizsgálata, a lakás mint termikus rendszer modellezése.
Véleménymérnökség a XXI. században
A véleménymérnökség kifejezés nem újkeletű, de jelentősége óriásira nőtt a 21. század elején. A közösségi médiák, valamint a villámgyorsan szaporodó hírportálok és blogok elterjedésével a laikus tartalomszolgáltatás és tartalomközvetítés az élet szerves részévé vált. A véleménymérnök feladata ezen jelenségek vizsgálata a matematika szigorú eszközeivel.
Szélerőművek termelés-előrejelzésének támogatása
A feladat a szélerőművek szélsebesség-teljesítmény jelleggörbéjének minél pontosabb közelítése.
Gesztusvezérlés alapú UI (Microsoft Kinekt) modul tervezése gyártásütemező alkalmazáshoz (Com-Forth Kft.)
A Com-Forth Kft. egyes ipari alkalmazásiban szükséges a gesztus alapú vezérlés alkalmazása. A hallgató feladata ilyen UI modul tervezése és magvalósítása egy gyártásütemező alkalmazásban a Microsoft Kinekt felhasználásával.
Felügyeleti és adatgyűjtő (SCADA) rendszer tervezése, fejlesztése és integrációja gyógyszeripari környezetben (Com-Forth Kft.)
Az önálló munka során lehetőség lesz bekapcsolódni egy felügyeleti és adatgyűjtő (SCADA) rendszer tervezésébe, fejlesztésébe és integrációjába gyógyszeripari környezetben egy több fejlesztőből álló csapat tagjaként, egyes jól meghatározott részfeladatokat önállóan megvalósítva.
A/D átalakítók szimulációja
A/D átalakítók szimulációja
Prime-factor FFT megvalósítása HLS felhasználásával
A feladat során egy fixpontos prime-factor FFT-t kell megvalósítani HLS tool felhasználásával.
Kapcsolóüzemű tápegység (SMPS) készítése
Szabályozható tápegység. Saját specifikáció. Nagyobb teljesítmény.
Moduláris energiasziget
Megújuló energia, napelem. Power bank. Tábor központi energia kiszolgálása. Nomád körülmények. HW&SW tervezés, modularitás.
Algoritmusok hardveres és szoftveres megvalósításának vizsgálata
A feladat célja egyszerűbb algoritmusok hardveres, szoftveres és HLS megvalósításának vizsgálata, illetve ezen megvalósítások egymással történő összehasonlítása különböző szempontok alapján (pl. erőforrás felhasználás, tervezési idő, stb.).
A/D tesztelő mérőrendszer fejlesztése LabVIEW-ban
Analóg-digitális átalakítók tesztelését végző program fejlesztése LabVIEW környezetben.
Természetes nyelvű felhasználói felületek
A feladat lényege annak a kérdésnek a vizsgálata, hogy egy kellően korlátozott természetes nyelv (ún. kontrollált nyelv) mennyiben egyszerűsíti (teszi lehetővé) természetes nyelvű felhasználói felületek létrehozását.
Többcsatornás teremhang-kompenzáció
A hallgató feladata termek kisfrekvenciás viselkedésének mérése, modellezése, és kompenzáló szűrők tervezése.
Ritmusérzék-fejlesztő alkalmazás
A hallgató feladata egy ritmusérzék-fejlesztő program megírása, mely mikrofonjel alapján megmutatja az egyes ütések pontosságát, valamint valós időben számolja a játszott tempót.
Virtuális mélyhangsugárzás (VBS) megvalósítása
A hallgató feladata virtuális mélyhangsugárzás (VBS - Virtual Bass System) megvalósítása kisméretű hangszórók hangérzetének javítására. A módszer alapgondolata, hogy az alaphangot annak felhangjaival helyettesíti.
Szűrőtervezés audio alkalmazásokhoz
A hallgató feladata a hallás frekvenciafelbontásának megfelelő szűrők tervezése audio alkalmazások céljára.
Fizikai alapú hangszintézis
A hallgató feladata egy adott hangszer fizikai modelljének megalkotása, a szükséges mérések elvégzése, és esetlegesen a szintézis algoritmus valós idejű megvalósítása.
Autóipari Ethernet
A feladat célja az Ethernet kommunikáció megvalósítása egy autóipari vezérlőegységben. A feladat végső célja egy Ethernet alapú kormányszervó vezérlőegység létrehozása a meglevő egységek áttervezésével, és ennek integrációja tesztpadon (vagy akár járműben).
Elektromos kormányrendszerek vezérlőegységének továbbfejlesztése
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie. Ezen előírásokat úgy lehet betartani, hogy valamennyi részáramkört nagyon nagy gondossággal kell megtervezni és a működését megvizsgálni.
Szög- és nyomatékérzékelők autóipari alkalmazásokhoz
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A kormányrendszerek fontos része a kormányoszlop nyomaték- és szögérzékelője, továbbá a szervomotor vezérléséhez szükséges szögérzékelő. A hallgatói feladat során a teljes rendszer megismerése mellett cél a fenti szenzorok továbbfejlesztése és új módszerek kipróbálása.
Segédáramkörök elektromos kormányrendszerek fejlesztéséhez
A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie. A hallgatói feladatok során lehetőség van a futó fejlesztések megismerésére, valamint a fejlesztést segítő segédáramkörök tervezését, analizálását, bemérését kell elvégezni.
FPGA alapú PCI Express I/O kártya
A feladat célja egy olcsó, PCI Express interfésszel rendelkező FPGA I/O kártya kifejlesztése és a használatához szükséges szoftverek elkészítése.
FPGA alapú PCI Express kártya eszközmeghajtó-fejlesztéshez
A feladat célja egy olcsó, PCI Express interfésszel rendelkező FPGA kártya kifejlesztése eszközmeghajtó programok készítésének oktatásához, illetve gyakorlásához.
Adaptív szűrők hatékony megvalósítása
Nagy konvergenciasebességű, nagy fokszámú, illetve magas mintavételi frekvenciával működő adaptív szűrők megvalósítása nem triviális, miközben sok alkalmazásban szükség van rájuk. A téma kidolgozása során ilyen módszereket kell megismerni, illetve implementálni.
Aktív zajcsökkentés nagyszámú referenciajellel
A téma kidolgozása során olyan rendszer elvi vizsgálata és gyakorlati megvalósítása a cél, amely nagy számú referenciajelet használ fel.
Szinuszillesztés hibái és javításuk
Szinuszos jellel gerjesztett AD konverterek kimeneti jelének elemzése, LS és maximum likelihood illesztése.
Szigma-delta konverterek vizsgálata
Szigma-delta konverterek vizsgálata szimulációkkal, mérésekkel, vagy analitikusan.
Publikációk adatainak internetes hitelesítése
Publikációs adatbázis (BME PA) tartalmának automatikus összevetése adatbázis-tartalmakkal. Sok fantáziát igénylő feladat, mert a HTML tartalom nem adatbázis-szerű.
Hol a hiba, és mekkora? - FIR/IIR szűrők tervezése, megvalósítása DSP-n, és szimulációja MATLAB-ban
Digitális szűrők megvalósítása óhatatlanul pontatlan a véges bitszámú megvalósítás miatt. A különböző struktúrák érzékenysége eltér, és vannak a megvalósítás szempontjából kedvezőbbek fixpontos és lebegőpontos esetben. A feladat ezek vizsgálata és kezdvező megvalósítások kiválasztása.
Szenzorok/mérőrendszerek frekvenciafüggő hibájának kompenzálása inverzszűrési módszerekkel
Szenzorok, mérőrendszerek pontosságát a véges sávszélességük korlátozza. A jelek digitális utófeldolgozásával lehetőség van a torzítás részleges kompenzálására. A hallgató feladata az inverz szűrési módszerek megismerése és alkalmazásra szabása.
LabView alapú rendszeridentifikáció
A rendszeridentifikációs feladat (ami Matlab-ban meg van oldva) megoldása LabView-ban. Programok elkészítése, kipróbálása, tesztelése
Ditherrel segített jelfeldolgozás
A kvantálási torzítás, sőt, a rendszer nemlinearitása is nagymértékben csökkenthető megfelelő ditherrel (a kvantáló bemenetéhez hozzákevert, adott alakú vagy adott eloszlású segédjellel). A feladat a dither hatásának vizsgálata szimulációs kísérletekkel (az alapprogram - dither generálása, hozzáadása, kerekítés - már működik) és/vagy elvi megfontolásokkal.
Tudománymetriai adatok kigyűjtése és megjelenítése adatbázisból
Adatbányászat bibliográfiai adatbázisban, feldolgozó programok és értékelések.
A/D konvertereket tesztelő Matlab program továbbfejlesztése
Bekapcsolódás egy olyan MATLAB programcsomag fejlesztésébe, mely a szinuszalapú A/D tesztelő eljárásokat megvalósítja, és így a nemzetközi kompatibilitást biztosítja. Grafikus felhasználói felület, jelfeldolgozás, stb. Ugyanezt LabView környezetben is fejlesztjük, az is egy témalehetőség.
© 2010-2019 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató