Járványügyi és balesetmegelőzési rendszabályok

Kedves Hallgatók!
 
Aki a laboratórium területére belép, kötelezően elfogadja az alábbi járványügyi és balesetmegelőzési szabályokat. 
 
A járványhelyzet miatt a hagyományos balasetvédelmi rendszabályok kiegészülnek a következőkkel. Kérem, hogy a Balesetmegelőzési szabályokat is olvassátok el, illetve ezen felül a következő szabályokat kell a laborban betartani.
 
Az egészség megőrzését célzó intézkedések, jogszabályok, kiadott útmutatások, irányelvek betartása mindenki számára kötelező. A hallgató kötelessége az aktuális szabályzatok nyomon követése.  
 
A felsőoktatási intézmény épületeit, rendezvényeit, tanóráit csak kizárólag egészséges, koronavírus megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja. A megbetegedés jellemző tüneteit az 1. számú melléklet tartalmazza. 
 
A személyi higiéné betartása a felsőoktatási intézmény minden polgára részéről szükséges. Ez magában foglalja a gyakori szappanos kézmosást vagy alkoholos kézfertőtlenítést, a köhögési etikett betartását, illetve az arc felesleges érintésének kerülését.  
 
A laborfoglalkozások alatt mind a hallgatóknak, mind pedig az oktatóknak kötelező az orrot és szájat egyaránt takaró maszk (sál vagy kendő) viselése. Ennek biztosítása mind a hallgatók, mind pedig az oktatók esetében mindenkinek a saját feladata.  
 
A laborba történő belépéskor kötelező a laborba kihelyezett kézfertőtlenítő gél vagy kézfertőtlenítő kendő használata.
 
A hallgatók a laborfoglalkozás során csak a mérőhelyükön előkészített eszközökhöz nyúlhatnak. Amennyiben bármilyen egyéb eszközre van szükségük, úgy azt a mérésvezetőtől kell kérniük.
 
Tanács: Érdemes pótmaszkot beszerezni és magunknál tartani, mert a maszk elhagyása, otthonhagyása, megrongálódása, stb. esetén sem tudunk maszkot biztosítani. 
 
 
Elkerülendő a labortermek előtti folyosón a zsúfoltságot, a termekhez való érkezés javasolt sorrendje: 
 
H11, C11, P11, P21: laborfoglalkozás kezdete előtt 8-10 perccel
H13, C13, P13, P23: laborfoglalkozás kezdete előtt 6-8 perccel
H12, C12, P12, P22: laborfoglalkozás kezdete előtt 4-6 perccel
H14, C14, P14, P24: laborfoglalkozás kezdete előtt 2-4 perccel
 
Az érkezést követően a terembe rögtön be kell menni. Mielőtt a laborhoz mentek, kérjük, hogy valamilyen jól szellőző, nem zsúfolt helyen várakozzatok (pl. aula, épület külső területei...)
 
 

1. számú melléklet 

TILOS az intézmény területére belépnie és ott tartózkodnia annak a hallgatónak/dolgozónak, akinek új típusú koronavírus fertőzésre jellemző tünetei vannak, vagy a megelőző három napban tapasztalt magán ilyen tüneteket: 
• köhögés; 
• nehézlégzés, légszomj; 
• láz; 
• hidegrázás; 
• izomfájdalom; 
• torokfájás; 
• újonnan kialakult ízérzés- vagy szaglászavar. 
A lista nem sorol fel minden lehetséges tünetet, egyéb, kevésbé gyakori tünetekről is beszámoltak a vírusfertőzéssel kapcsolatban, ideértve a gastrointestinalis tüneteket, mint például: 
• émelygés, 
• hányás és/vagy 
• hasmenés. 
Amennyiben valaki ilyen tüneteket észlel magán, haladéktalanul hívja fel háziorvosát, és kövesse az utasításait. 
 
 
 
© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató