Laborok terem- és időbeosztásának módosítása

A tantárgyban szeretnénk lehetőséget biztosítani arra, hogy mindenki saját maga alakítsa ki a laborok féléves időbeosztását (akár módosíthassa is félév közben). Ezért a laborkurzusok hallgatói szabadon választhatnak laboridőpontok (és témák) között. Nemcsak a saját felvett laborkurzushoz tartozó időpontok közül lehet választani, hanem bármely szabad időpontot.

A szabadság nem káosz, vannak szabályok:

 1. A Neptunban felvett laborkurzusokhoz tartozik hat laborhely-foglalás.
  Mindenki ezzel "gazdálkodhat", lefoglalhatja és lemondhatja azokat ezen szabályok szerint.
 2. Egy foglalás az időpontját megelőző naptári nap éjfélig következmények nélkül lemondható, helyette opcionálisan új foglalás küldhető be (egy szabad helyre).
 3. A laborfoglalkozásokra a labor előtti naptári nap éjfélig lehet időpontot foglalni, ha van szabad hely.
 4. Egy labortípusra maximum 2 foglalást lehet megadni (nincs pótlási lehetőség).
 5. Ha valaki egy lefoglalt laborfoglalkozáson nem jelenik meg, ahelyett nem foglalhat új időpontot (egy foglalási lehetőségtől elesik).

További tudnivalók, magyarázatok

 • A webes foglalási felület az első oktatási héten nyílik, a laborok a 2. héten kezdődnek.
 • A Neptunban legyen beállítva email cím, mivel az értesítésekhez a Neptun emailküldő rendszerét használjuk. Aki a laborokról nem kap értesítést, az ellenőrizze a cím beállítását és a levélszemét-szűrőjét.
 • Az otthoni (Linux, Virtualizáció és Windows kezdő) laborokra értelemszerűen nem kell időpontot foglalni :)
  Ezeket a következő szint laboralkalmán ellenőrizzük. Pl. ha valaki eljön egy virtualizáció 2 tantermi laborra, akkor ott megnézzük az 1. szintű (kezdő) laborjának megoldásait is, és ha minden rendben, akkor az óra végére lesz két darab teljesített laborja.
 • A laborokat nem lehet pótolni. Betegség, vagy más akadályoztatás esetén érdemes lemondani és máskorra áthelyezni az érintett laboralkalmat, így mégis megoldható a kieső időpont pótlása.
 • Aki tudja, hogy egy laborra nem tud eljönni, az időben mondja le a foglalását, hogy más jelentkezhessen rá! Bár igyekszünk mi is tartalék helyeket fenntartani a félév közbeni módosítások számára, igazán sok helyet a felesleges foglalások lemondásával lehet teremteni. A többi hallgatón segít az, aki megszabadul felesleges foglalásaitól.
 • Ha valaki a félév közben szeretne új időpontot foglalni, de nem talál megfelelőt, akkor érdemes a laborok előtti napokban ránéznie a foglaltságra, mivel ekkor még történhet lejelentkezés, és felszabadulhat időpont.
 • A 4. és 5. szabállyal szeretnénk azt biztosítani, hogy legyenek foglalható időpontok, és feleslegesen senki se foglaljon le olyan laborhelyet, ahova nem jön el.
 • Mivel laborok esetében nincs pótlási lehetőség, ezért nem adunk új időpont-foglalási lehetőséget akkor, ha egy labort nem sikerül teljesíteni (pl. valaki megbukik a beugrón).
© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató