Természetes nyelvű felület Androidon

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: meszaros (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2012
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor

A téma a természetes nyelvű felhasználói interfészek kutatási témám egyik lehetséges részfeladata. Egy korábbi félévben már készült ilyen alkalmazás, amely előzményként felhasználható, illetve tanulmányozható.

A feladat során egy olyan Android alkalmazást kell kifejleszteni, amely természetes nyelvű kommunikációt valósít meg az emberek és valamilyen számítógépes rendszer között. A kommunikáció lehet hangalapú (a Google Speech Input segítségével), lehet szöveges (akár valamilyen prediktív szövegbeviteli módszerrel kiegészítve), vagy alkalmazhat valamilyen más, egyedi megoldást is (pl. dinamikus menüvezérelt szövegbevitel, szemmozgás-követés, stb.)

Alkalmazási terület

Az alkalmazási terület bármilyen lehet, amelyhez a hallgatónak hozzáférése van (vagy a tanszéki hozzáférést tud biztosítani), és kellően motiválja a munkát.

Például lehet a tanszéken is elérhető X10-es rendszer, bármilyen olyan Android alkalmazás, amely kiegészíthető ilyen felülettel, és rajta keresztül elérhelyő valamilyen másik rendszer, de akár egy PC-s alkalmazás vagy egy Kodi médiarendszer vezérlése is szóba jöhet. Aki nagyobb hangsúlyt helyezne a teljes rendszer kiépítésére, az nézze meg az újabb kiírásomat.

Természetes nyelvű kommunikáció

Fontos, hogy a kommunikáció mögött valamilyen formális módon leírható kontrollált nyelv álljon, amely jól definiált nyelvtannal és szókinccsel rendelkezik. Ennek megfelelően egy nyelvi elemző (és egy hozzá kapcsolódó fordító) elkészítése vagy kiválasztása és alkalmazása is része a feladatnak.

Nem szükséges bonyolult nyelvtanok és elemzők használata. Egyszerű alkalmazások felépíthetők egy tucatnyi nyelvtani szabállyal és egy környezetfüggetlen nyelvtant elemző szoftverrel.

Elvárások, követelmények, távlatok

Az Androidos fejlesztői környezet gyors megismerése, nyelvi elemző működésének megértése, egyszerű elemző készítésének (programozási) képessége. A feladat gyakorlati beállítottságú, bár vannak elméleti vonatkozásai is, alapvetően inkább jó programozói képességet kíván.

A feladat szakdolgozatként, de akár MSc témaként is folytatható. A későbbiekben akár elméleti munkának is teret nyithat.

A jelentkezés menete, mi várható a konzulenstől...

Ezen a lapon összefoglaltam, mire számítok a jelentkezőktől, illetve mi várható tőlem.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató