Ellenőrző mérés

2014.

Ütemezés

 Az ellenőrző mérés minden kurzus normál mérési időpontjában történik (lásd ütemezés), az alábbi beosztás szerint:

  • A négy órás időtartam első két órájában a 0-ra végződő kurzus hallgatói végzik az ellenőrző mérést
  • A négy órás időtartam második két órájában az 1-re végződő kurzus hallgatói végzik az ellenőrző mérést

Tehát pl. a KDU00 és KDU01 kurzusok hallgatói az ütemezés szerint december 2-án végzik az ellenőrző mérést. A fentieknek megfelelően a KDU00 kurzus hallgatói 14:15-től 16:00-ig mérnek, míg a KDU01 kurzus hallgatói 16:15-től 18:00-ig.

Lebonyolítás

A mérésekkel ellentétben az ellenőrző mérést mindenki egyedül végzi, tehát a mérőcsoportok két tagja nem közösen dolgozik.

Az ellenőrző mérés két részből áll, mindkét feladat elvégzésére 45-45 perc áll rendelkezésre. A sikeres EM-hez mindkét részfeladatot legalább elégséges szinten teljesíteni kell. Az egyik részfeladat viszonylag egyszerű terv Verilog megvalósításából áll, a másik pedig logikai analizátorral végzendő feladatokat jelent. Néhány feladat példát a lenti linken találtok, de ezek csak példák, az EM-en nem feltétlenül pont ugyanezek szerepelnek. Az EM során a 4. mérés reakcióidő mérőjének blokkvázlatán kívül semmilyen segédeszköz sem használható (sem jegyzet, sem jegyzőkönyv), s a laborban internet kapcsolat sem lesz. Az FPGA lábkiosztását (és az UCF fájl szintaxisát) természetesen nem kell fejből tudni, előbbi amúgy is leolvasható a kártyáról. Összegezve tehát:

  • A Verilog-os részfeladathoz ismerni kell a Verilog nyelvet: minden hallgatónak képesnek kell lenni megírni egy szintetizálható, implementálható kódot, valamint az ehhez tartozó test fixture modult. A minimum követelmény a szimulációban jól működő kód. Ehhez tehát érdemes átismételni a Verilog PDF-t, valamint az 1-3 mérések útmutatóit és jegyzőkönyveit.
  • A logikai analizátoros feladatok esetén nem kell fejből tudni a RIM (reakició idő mérő) blokkvázlatát (ha kell a feladathoz, ezt megkapjátok a mérésvezetőktől), de elvárás, hogy az analizátor paramétereit és megjelenítését megfelelően be tudjátok állítani, a megfelelő beállításokat pedig meg tudjátok indokolni. Ehhez praktikus áttanulmányozni a 2 és 4 mérés útmutatóit, illetve a logikai analizátor segédletet. A logikai nalaizátor szoftvere demó módban analizátor nélkül is futtatható, így az egyes menüpontok/beállítási lehetőségek felfrissítésére tökéletesen alkalmas (letöltés: http://www.pctestinstruments.com/downloads.htm).
  • A mérésvezetők mindkét részfeladat esetén azokhoz kapcsolódó, egyszerű kérdéseket is feltesznek (pl. mi a latch; vagy mit jelent az időzítésanalízis üzemmód).

Pótlás

Az ellenőrző mérés hiányzás vagy elégtelen érdemjegy esetén egyszer pótolható. A pótEM a pótlási héten lesz, a pontos időpontot és beosztást a tárgy honlapon fogjátok megtalálni. Ha bármelyik részfeladat osztályzata elégtelen, akkor a teljes EM pótlandó.

Az EM pótlása teljesen független a normál mérések pótlásától, tehát a lehetőség abban az esetben is adott, ha valaki részt vett normál pótmérésen.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató