2013 - "Pac-Man"

Az FPGA HW tervezői verseny témája 2013-ban is a korai sikeres videojáték egyike. A játék a sokak által ismert és játszott „Pac-Man”, amely egyszerű grafikai igényeivel, vezérelhetőségével kiemelkedik a szokásos játékok közül.

A tervezési feladat

Az ismert, sok féle verzióban létező PACMAN játék megtervezése, közvetlen hardver megoldással (tehát nem használva szoft processzort az FPGA-ban a játékmenet futtatására) a LOGSYS Spartan3E vagy Spartan6 FPGA fejlesztői kártyán, felhasználva a LOGSYS VGA, PS/2 és hangszóró modult. A fejlesztéshez szükséges speciális HW eszközöket a pályázók számára a MIT tanszék biztosítja, a további esetlegesen szükséges komponensek (VGA monitor, PS/2 billentyűzet és/vagy egér) beszerzése a pályázók feladata. A tervezéshez szükséges ISE WebPACK (free) fejlesztési környezet a Xilinx cég honlapjáról letölthető.

A feladatkiírás részletei

A megvalósítás a http://en.wikipedia.org/wiki/Pac-Man weboldal Gameplay fejezete szerint ismertetett játékszabályok szerint történjen, a könnyebb összehasonlíthatóság érdekében. A legegyszerűbben értelmezve, ez azt jelenti, hogy a pályát jelentő labirintusban a Pac-Man igyekszik elfogyasztani az élelmet jelentő pöttyöket, miközben menekül is a négy ellenséges szellemtől. Ha ezek elérik Pac-Man-t, akkor egy élet elveszik az indulásnál rendelkezésre álló 3-ból. A labirintusban a sarkok felé található a 4 db szuperpötty, ami olyan erőt kölcsönöz a Pac-Man-nek, amivel képes az ellenséges szellemeket átmenetileg legyőzni. A legyőzött szellemek színt váltanak és visszatérnek a kiindulási helyzetbe. A játék egy szinten játszódik, az egyszerű pöttyök értéke 10 pont, a szuperpötty 100 pont. Egy szellem legyőzése 200 pont. Bónusz élet 1000 pont elérése után generálódik.

Általános jellemzők

A VGA monitor felbontása a szabványos értékek közül tetszőlegesen választható. A felhasználói kezelőfelület lehet billentyűzet, egér, vagy inkrementális jeladó, esetleg a fejlesztőkártya nyomógombjai. A játék tartalmazhat akusztikus visszajelzést, ennek megválasztása tetszőleges.

A hardver terv tetszőleges formában elkészíthető, HDL, kapcsolási rajz, más magas szintű leírás. A pályázat tartalmazza a tervet megvalósító projekt szöveges technikai dokumentációját, maximum 10 oldal terjedelemben és a megoldást ismertető 6 diából álló PPT bemutatót. A dokumentáció a rendszer blokkvázlatát, a fontosabb egységek rövid leírását és az értékelési kritériumnak megfelelő számszerű paramétereket tartalmazza. A diabemutató az előzetes értékelés alapján kiválasztott legjobb 5 pályázó munkájának bemutatásához szükséges.

Értékelési kritériumok

Az értékelés alapja a terv műszaki paraméterei (50%), játék használhatósága (30%), és a bemutató színvonala (20%). A terv műszaki paraméterei között a legfontosabb kritérium a funkcionalitáshoz mért FPGA logikai erőforrásigények mértéke (LUT, FF, BRAM, stb.), továbbá a terv aktív működési energiaigénye.

Résztvevők

2 fős hallgatói csapatok a BME VIK tetszőleges évfolyamáról, szakáról.

Nevezés, fejlesztőeszközök igénylése

Dr. Fehér Béla egyetemi docens, feher@mit.bme.hu,

Szántó Péter egyetemi tanársegéd, szanto@mit.bme.hu

Határidő, pályázat beadása

A pályázatokat 2013. december 18-ig 16.00-ig kell beküldeni elektronikus formában, a nevezésnél megadott címre. Az előzetes értékelés alapján kiválasztott legjobb 5 pályaművet a nevező csapatok 2013. december 20-án 15.00-16.00 óráig mutathatják be a Méréstechnika Tanszék FPGA laboratóriumában, I. épület IE321-es terem. A PPT diák bemutatására 10-10 perc áll rendelkezésre, ezután a zsűri működés közben ellenőrzi a játékok használati élményét. Eredményhirdetés 17 órakor, a zsűri rövid tanácskozása után.

Díjazás

A verseny helyezettjeinek a verseny szponzorai a következő díjakat ajánlják fel:

A nyertes csapat (Hoffman Márk, Nagy András) díja 2 db AVNET MicroZED fejlesztőkártya Xilinx Zynq SoC eszközzel

Szponzor: AVNET Silica Kft.

Második helyezett csapat (Sántha Levente Márk, Márkus János Dániel) díja 2 db LOGSYS Spartan-6 LX9 fejlesztőkártya

Szponzor: ERICSSON Magyarország Kft. HW Laboratórium

Harmadik helyezett csapat (Zay János) díja 2 db LOGSYS SP3E250 fejlesztőkártya

Szponzor: Schnell László Műszer és Méréstechnika Alapítvány

A díjak átadására a bemutatók után kerül sor.

© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató