2012 - "Snake"

Az FPGA Rendszertervezői konferencia kísérőeseményeként hagyományosan meghirdetett (most már 2. alkalommal) hallgatói tervezői verseny témája idén is egy a korai videojátékok közül. A játék a sokak által ismert és játszott „KÍGYÓ”, amely egyszerű grafikai igényeivel, vezérelhetőségével kiemelkedik a szokásos játékok közül.

A tervezési feladat

Az ismert, sok féle verzióban létező SNAKE játék megtervezése, közvetlen hardver megoldással (tehát nem használva szoft processzort az FPGA-ban a játékmenet futtatására) a LOGSYS Spartan3E FPGA fejlesztői kártyán, felhasználva a LOGSYS VGA, PS/2 és hangszóró modult. A fejlesztéshez szükséges speciális HW eszközöket a pályázók számára a MIT tanszék biztosítja, a további esetlegesen szükséges komponensek (VGA monitor, PS/2 billentyűzet és/vagy egér) beszerzése a pályázók feladata. A tervezéshez szükséges ISE WebPACK (free) fejlesztési környezet a Xilinx cég honlapjáról letölthető.

A feladatkiírás részletei

A játékos egy hosszú, kígyóra emlékeztető lényecskét irányít egy fallal bekeretezett pályán. A kígyó célja a játéktéren véletlenszerűen elhelyezett elemózsia felszedése, miközben arra is ügyel, hogy ne ütközzön falba - vagy saját magába. A kígyó hossza étkezés után megnövekszik.

A játékos a kígyó haladásának irányát határozza meg (fel-le-jobbra-balra), a kígyó teste a fejet követi. A kígyót a játék ideje alatt nem lehet megállítani, illetve visszafordulni sem tud.

Általános jellemzők

A VGA monitor felbontása a szabványos értékek közül tetszőlegesen választható. A felhasználói kezelőfelület lehet billentyűzet, egér, vagy inkrementális jeladó, esetleg a fejlesztőkártya nyomógombjai. A játék tartalmazhat akusztikus visszajelzést, ennek megválasztása tetszőleges.

A hardver terv tetszőleges formában elkészíthető, HDL, kapcsolási rajz, más magas szintű leírás. A pályázat tartalmazza a tervet megvalósító projekt szöveges technikai dokumentációját, maximum 10 oldal terjedelemben és a megoldást ismertető 6 diából álló PPT bemutatót. A dokumentáció a rendszer blokkvázlatát, a fontosabb egységek rövid leírását és az értékelési kritériumnak megfelelő számszerű paramétereket tartalmazza. A diabemutató az előzetes értékelés alapján kiválasztott legjobb 5 pályázó munkájának bemutatásához szükséges.

Értékelési kritériumok

Az értékelés alapja a terv műszaki paraméterei (50%), játék használhatósága (30%), és a bemutató színvonala (20%). A terv műszaki paraméterei között a legfontosabb kritérium a funkcionalitáshoz mért FPGA logikai erőforrásigények mértéke (LUT, FF, BRAM, stb.), továbbá a terv aktív működési energiaigénye.

Résztvevők

2 fős hallgatói csapatok a BME VIK tetszőleges évfolyamáról, szakáról.

Nevezés, fejlesztőeszközök igénylése

Dr. Fehér Béla egyetemi docens, feher@mit.bme.hu

Határidő, pályázat beadása

A pályázatokat 2011. november 24-ig 16.00-ig kell beküldeni elektronikus formában, a nevezésnél megadott címre. Az előzetes értékelés alapján kiválasztott legjobb 5 pályaművet a nevező csapatok az FPGART 2011 konferencia napján (2011. november 25.) 12.00-13.00 az I. épület aulájában a működés közben demonstrálhatják, illetve a konferencia „Hallgatói pályamunkák” szekciójában a bemutatót megtarthatják (5 perc).

Díjazás

A verseny helyezettjeinek a verseny szponzorai a következő díjakat ajánlják fel:

A nyertes csapat díja 2 db Digilent ATLYS Xilinx Spartan-6 LX45 fejlesztőkártya

Szponzor: Xilinx University Program

Második helyezett díja 2 db Xilinx Spartan-6 LX9 Microboard fejlesztőkártya

Szponzor: Silica Avnet Hungary Kft.

Harmadik helyezett díja 2 db LOGSYS SP3E250 fejlesztőkártya

Szponzor: Schnell László Műszer és Méréstechnika Alapítvány

 

A díjak átadására az FPGA Rendszertervezési konferencián a bemutatók után kerül sor.

© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató