Mesterséges Intelligencia Almanach

Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach
Típus: 
TÁMOP
Kezdés éve: 
2011
Befejezés éve: 
2011
Partnerek: 
Semmelweis Egyetem Óbudai Egyetem

Tanszéki projektvezető

A munkatárs fényképe
egyetemi tanár
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: tade (*) mit * bme * hu

Tanszéki résztvevők

A munkatárs fényképe
docens
Szoba: E435
Tel.:
+36 1 463-2677
Email: antal (*) mit * bme * hu
A munkatárs fényképe
óraadó
Szoba: IE329

Elérhetőségek

Koordinátor: 
Dobrowiecki Tadeusz
Felelős: 
Dobrowiecki Tadeusz

Bemutatás

A Mesterséges Intelligencia Elektronikus Almanach megvalósításával a célunk az előképzettség és a kor tekintetében vegyes és széles felhasználói körben felszámolni a mesterséges intelligencia (MI) helytelen, „elvarázsolt tudomány” felfogását.

Ez lényeges, mert MI a modern informatika egyik alapja. Nélküle nem képzelhető el a társadalmi fejlődéshez szükséges intelligens informatikai szolgáltatások fejlesztése, és a korszerű informatikus curriculum megformálása sem.
A célt a világban vezető MI tanirodalom körül épülő publikus, multimédiával illusztrált, interaktív, közösségformáló elektronikus Almanach-hal valósítjuk meg, amely az MI tankönyveket megjelenítő kiadó és az MI-t a KMR-ben a műszaki informatika kontextusban oktató állami egyetemek összefogásában valósul meg.

Az elkészült rendszer tartalmaz egy fogalomtárat (kb. 2200 elemmel), két teljes könyvnyi szöveganyagot (kb. 1500 könyvoldal), valamint ezekhez kapcsolódó kiegészítő anyagokat (demonstrációkat, feladatokat, érdekességeket, hanganyagokat és tudáspróbákat).

Az anyag jelentős része Wordben készült, amelyet később (automatikusan) DocBook XML formátumra alakítottunk, és ebből generáltuk (szintén
automatikusan) a HTML lapokat. Az rendszerben levő anyagok webes felületen keresztül szerkeszthetők és tovább bővíthetők.

A teljes anyag egy saját fejlesztésű Drupal-alapú webrendszerben jelenik meg. Ez a DocBook könyvek importja mellett automatikusan elvégzi a fogalmak jelölését (ezek hiperlinkként jelennek meg a webes nézetben), valamint a különböző tartalmi elemek összekapcsolását is.
Emellett szerkesztői és adminisztrációs felülettel is rendelkezik. A védett anyagok a hazai felsőoktatásban használt EduID rendszerrel történő azonosítás után érhetők el.

A TÁMOP pályázat keretében készült DocBook XML anyagokat a tankonyvtar.hu rendszere is megkapta, ott is megtekinthetők.

© 2010-2022 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató