BRAINEH

Edge alapú Big Data feldolgozás és Mesterséges Intelligencia
Típus: 
EU kutatási keretprogram
Kezdés éve: 
2020
Befejezés éve: 
2023
Partnerek: 
PCB Design Kft

Tanszéki projektvezető

A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: szanto (*) mit * bme * hu

Tanszéki résztvevők

A munkatárs fényképe
projekt alkalmazott
Szoba: IE335
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu
A munkatárs fényképe
tanársegéd
Szoba: IE335
Tel.:
+36 1 463-1265
Email: rtamas (*) mit * bme * hu
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: scherer (*) mit * bme * hu

Bemutatás

BRAINE konzorcium

Az EU-s és hazai forrásból támogatott BRAINE Projekt az közelhálózati (edge computing) mesterséges intelligencia (AI) célú felhasználásának akadályait kívánja lecsökkenteni, melynek köszönhetően megnyílik az európai KKV-k előtt a legújabb technológiák kiaknázásának lehetősége, ami a fejlődésük és növekedésük mozgatórugója lehet, ami által ágazatuk iparágvezetőivé válhatnak. 
 
A konzorcium összesen 27 tagot számlál 14 európai országból, köztük Magyarországról. A 16,3 millió euró költségvetésű, 36 hónapos program május elején indult útjára. Hazánkat a Budapesti Műszaki Egyetem és PCB Design Kft. képviseli, olyan neves külföldi cégek és egyetemek között, mint a DELL, NEC, Italtel, vagy az Eindhoveni Műszaki Egyetem.
 
A BRAINE projekt a mesterséges intelligencia felhasználását lehetővé tevő közelhálózati(edge computing) technológiákat négy gyakorlati területen keresztül mutatja be: egészségügy által támogatott életvitel, hiperösszekapcsolt okosváros, robotika az Ipar 4.0-ban és Ipar 4.0-ás ellátási lánc.
 
A BRAINE hivatalos, angol nyelvű honlapja: https://www.braine-project.eu/
 

A projekt célja

Az adatok keletkezési helyükön történő feldolgozása (Edge computing) számos technikai előnyt kínál, például gyorsabb működést, biztonságos decentralizált feldolgozást és tárolást, kisebb bonyolultságot és megnövekedett megbízhatóságot. Ezen technológia natív módon támogatni tudja a mesterséges intelligenciát, ahhoz felhőalapú megoldások használata nem szükséges. Így a mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatások és alkalmazások teljesítménye drasztikusan javulhat. Ez áttörést hozhat többek között az okos gyárak, 5G, IoT, önvezető járművek, egészségügytámogatás és a gépi látás területén.
 
A BRAINE projekt átfogó célja egy ilyen, Edge computing keretrendszer fejlesztése, ami magába foglal energiahatékonyságra optimalizált hardver-, és mesterséges intelligencia folyamatok kiszolgálására tervezett, cyberbiztonságra és adatvédelemre optimalizált szoftverkomponensek megvalósítását. A BRAINE egy új megközelítése az erőforrásmenedzsment és terheléselosztás szokásos problémáinak, ennek része az erőforrások foglaltságának és a várható terhelésnek az előrejelzése, a trendek azonosítása, majd felkészülés a várható esetekre.
 
A BRAINE projekt javítja az EU országainak pozícióját a számítástechnika területén, és lökést ad számos ágazat növekedésének, pl. gyártás, intelligens egészségügy, megfigyelés, műholdas navigáció. Hasonló, megvalósult projektek, bár léteznek a piacon, leginkább kutatási és megvalósíthatósági tanulmány szakaszában járnak, alkalmazásuk az iparban nem elterjedt. A technológia alkalmazását támogató hardver- és szoftverkomponensek korlátozottan elérhetőek, a felhasználó oldaláról egy ilyen rendszer kiépítése sok egyedi fejlesztéssel és ismeretlenek megválaszolásával kezdődik. A BRAINE projekt fejlesztései ezt a folyamatot szeretnék leegyszerűsíteni, és a technológia alkalmazását mindenki számára elérhetővé tenni.
 

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató