Zöld mesterséges intelligencia

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE 424
Tel.:
+36 1 463-3592
Email: alelevente (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Betelt (aktív, de nincs szabad hely)
Kiírás éve: 
2024
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Zöld mesterséges intelligencia

Ahogy a mesterséges intelligencia (MI) terjed, azzal együtt nő az MI energiaigénye is. A klímakatasztrófa elkerülése érdekében tehát fontos kutatási terület az, hogy mesterséges intelligencia használata környezetkímélő is legyen.

A klasszikus mérnöki "miért?-mit?-hogyan?" megközelítést alkalmazva dekomponálhatjuk a terület komplexitását kisebb projektmunkákra, melyekből szakdolgozat, diplomaterv vagy éppen TDK-dolgozat is születhet.)

 

Zöld MI tervezési időben

Tervezési időben főleg az MI tanítása igényel energiát. Számtalan olyan feladat van, ahol egy modell "egyszerhasználatos", egy hosszú tanítási folyamat után a modellel kb. egyetlen következtetést végzünk el, így a tanításhoz szükséges energiát érdemes optimalizálni.

Tárgyterület és felhasználás - miért?

Az MI segítségével könnyedén elvégezhetünk optimalizációs folyamatokat (pl. intelligens közlekedési rendszerek), melyek abban segítenek bennünket, hogy összességében kevésbé terheljük a környezetet.

Továbbá az MI-t olyan mérnöki/üzleti folyamatok gyorsítására is felhasználhatjuk, melyekhez adott esetben fizikai szimulációk, kísérletek elvégzésére is szükség lenne. Ilyenkor feltételezhetően az MI kisebb energiabefektetéssel jár, mint a kísérletek végrehajtásra.

Modellválasztás - mit?

Egy MI-ágens energiaigényére feltehetően a modellválasztás van a legnagyobb hatással: egy nagy nyelvi modell következtetési lépése például nagyságrendekkel több számítást igényel, mint egyetlen mátrix-szorzás. Azonban bizonyos felhasználási módokhoz előbbi módszer pontosságára is szükség lehet, míg más feladatok esetében megelégedhetünk egy alacsonyabb pontossággal is.
Ezek számszerű figyelembevételével adott feladatokhoz megfelelő modelleket ajánlhatunk.

 

Zöld MI működés közben

Az MI alkalmazások többségénél egy tanítás után a modellel folyamatosan következtetéseket végzünk. Ilyenkor a tanítás karbonlábnyoma eltörpül a következtetéséhez képest, így utóbbi optimalizálása a cél.

Mérések, számítások végzése - hogyan?

Az MI által felhasznált energia alapvetően két tényező függvénye: az adott módszer által elvégzett számítások számának és a számítások adott hardveren történő végrehajtási hatékonyságának szorzata.

A számítások számának becslése komoly elméleti háttértudást igényel, míg a számítási hatékonyság vizsgálata "barkácsolósabb" feladat.

Zöld MI és az ipar

Végezetül a témához kapcsolódik a zöld MI-módszerek fejlesztéséhez iránymutatások megfogalmazása, ipari folyamatokba integrálása is. A zöld megoldások ugyanis kevesebb energiafogyasztással, így természetesen alacsonyabb pénzügyi ráfordítással is járnak. Illetve az alacsonyabb energiahasználat a termék hosszabb akkumulátor-üzemidejével is jár.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató