Spektrum analizátor fejlesztése Xilinx RFSoC FPGA áramkör felhasználásával (Flex)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: szanto (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2022
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Az elmúlt időszakban az SoC FPGA-k fejlődése terén jelentős előrelépés történt, a gyártók egyre több különböző, speciális funkcionalitást integráltak egyetlen chipbe.
A Xilinx egyik legfejlettebb termék családja - az RFSoC - már a hagyományos FPGA logika és ARM processzoros rendszer mellett nagy sebességű és nagy sávszélességű AD / DA konvertereket is tartalmaz.
Ezekkel az átalakítókkal, és a gyártó által szolgáltatott IP modulokkal ma már kevés extra alkatrész felhasználásával lehet akár több Gigaherz sávszélességű analóg jeleket előállítani, illetve feldolgozni.

A feladat célja egy, a Xilinx RFSoC termék családba tartozó eszköz képességeinek megismerése az analóg funkciók működtetéséhez szükséges, gyártó által szolgáltatott IP blokkok segítségével egy, a hallgató által készített alkalmazás keretein belül. A projekt különösen nagy hangsúlyt kell fektessen az FPGA logikában megvalósítható FFT megoldások tulajdonságainak megismerésére.

A hallgató az alábbi pontok mentén teljesítheti a feladatot:

  • a Xilinx Vivado fejlesztő környezet megismerése
  • a Xilinx RFSoC termék család megismerése
  • a feladathoz szükséges beszállítói IP blokkok megismerése, különös tekintettel az AD / DA átalakítókhoz kapcsolódó, valamint az FFT funkcionalitást megvalósító IP-k képességeire, paraméterezhetőségére
  • olyan FPGA logika tervezése a megismert elemekből, ami megvalósít egy konfigurálható és hangolható spektrum analizátor funkcionalitást a processzoros rendszerhez készített szoftver segítségével
  • a mért értékek tárolása egy külső adathordozóra (pl. sd kártya)
  • a letárolt értékek megjelenítése egy szabadon választott alkalmazás segítségével (pl: python, Matlab, stb.)

A feladatot választó hallgató ösztöndíjban részesül a témát kiíró Flex Magyarország jóvoltából.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató