Részecskenyom analízis és osztályozás

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
professor emeritus
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: tade (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2011
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A szakdolgozat „Kitekintés” című fejezetében ismertetett fejlesztési lehetőségek részleges megvalósítása. A szakdolgozat megalapozta a téma irodalomkutatási részét, és technikai megvalósításának egyes lépéseit. Az önálló labor keretén belül a megvalósítandó célok:

  1. Szoftverkörnyezet kiépítése az algoritmusok irányított futtatására. (szoftver fejlesztése)
  2. A részecskék kontúrok szerinti felismerérét kombinálni valamilyen tanulási algoritmussal, felmérni a tanulási algoritmusok használhatóságát az adott feladatra. (kutatás, algoritmus fejlesztése)
  3. A fejlesztések dokumentálása.
Bővebb ismertetés:

 

A szakdolgozatban leírt algoritmusok MATLAB környezetben lettek implementálva. A futtatásukhoz szükség van az IMAN képfeldolgozó szoftverre, a MATLAB fejlesztőrendszerre, és az algoritmusok kézi paraméterezésére. A cél e szoftverek használatának kikerülése (IMAN, MATLAB), és egy különálló (standalone) szoftver létrehozása, mely képes a képfeldolgozási alaplépések végrehajtására, és különálló felhasználó felülettel rendelkezik az algoritmusok paraméterezésére, irányítására (esetleg a 2. pontban megvalósítandó tanulási algoritmus kezelésére).

A részecskék morfológiai paramétereire, és a szakdolgozatban bemutatott saját leírókhoz valamilyen tanulási folyamat illesztése. A tanulási folyamat révén az előzőleg betanított osztályozó az újonnan beérkező, felismerni kívánt részecskékről nagyobb pontosságal határozza meg azok típusát.
A fő feladat az lenne, hogy megvizsgáljunk olyan tanulási és felismerési algoritmusokat, amely alkalmas lehetne a részecskék felismerésére (osztályozására).
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató