Xilinx ISE virtuális gép

Sokak számára nehézséget okoz a Xilinx ISE telepítése, ezért rendelkezésetekre bocsátunk egy előrelegyártott virtuális gép image-t, amit otthon felrakva mintegy "számítógép a számítógépben" módon tudtok használni. Két féle virtuális gépet kínálunk:

* VMWare segítségével megnyitható virtuális gép: A virtuális gép letöltéséhez szükséges linket a védett fájlok között található szövegfájl tartalmazza, amely csak a címtáras belépést követően látszik.

* VirtualBox segítségével megnyitható virtuális gép: https://share.mit.bme.hu/index.php/s/6slwCDDCJQFSMjZ  (jelszó a csatolt fájlban)

Hogyan használd a VMware segítésével megnyitható gépeket? (a fenti linken található readme.html-ben is le van írva)

  • Installálod az vmware_windows.exe programot. Ez felfogható úgy is, mint egy "számítógép-szimulátor", amivel Windowson belül egy másikat Windowst futtathatsz. Létezik linuxos verziója (én ezt használom, illetve az IL405 és IB413 laborokban is ez van), azért, hogy ne kavaradjatok bele, azt nem tettem ide fel. Ha a VMWare Player-nek (ingyenes szoftver) utánakeresel, le tudod tölteni Linuxra is. OS X-re viszont nincsen ilyen (ingyenesen). A VMWare Fusion trial verziójával a félév végéig ki tudod húzni.
  • Letöltöd és kitömöríted a digitstudent.zip file-t (NEM digitstudent.vmxf) (cca 7 GByte letöltve, kitömörítve kb. 15 GByte). :-(. Komplett Windows XP install (ez elvben egyetemi felhasználásra tiszta), és mellette egy Xilinx ISE.
  • A kitömörített fájlok közt megtalálod a "digitstudent.vmx" fájlt. Erre duplakatt-tal elindul a VMWare Player.
  • A "Play virtual machine" feliratva kattintva el tudod indítani.
  • Ctrl-Alt-Enter teljes képernyőbe visz. Bootolás után olyan, mintha egy teljes értékű számítógéped lenne, kikapcsolni is a szokásos módon kell.
  • Ctrl-Alt lenyomásával vissza tudsz váltani a "rendes" Windowsodra.

Maga a VMWare egyébként elég hasznos dolog, későbbi tárgyakban fogtok vele találkozni. Munkára is elég jól tud jönni: ha nem akarod "beszennyezni" a rendes Windowsod valamilyen program installálásával (pl. a Xilinx ISÉ-vel), felrakod egy virtuális gépbe, azon használod. Aztán ha vége a projektnek, letörlöd, és a rendszered tiszta marad. Maga a technológia (virtualizáció) nagyon divatos manapság, egy mérnök informatikus jó, ha ismeri. Probléma esetén természetesen próbálunk segíteni: Wacha Gábort keresd.

Esetleges hibajelenségek:

  • Kicsomagolásnál előfordul, hogy 0 méretű fájlok keletkeznek. Ekkor újra kell próbálkozni a kitömörítéssel (esetleg belenézni a zip fájlba, és összehasonlítani, hogy melyik fájl nem teljes).
  • Ha frissíteni kell a VMWare-t, akkor ezt tegyük meg.

 

© 2010-2019 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató