UNIX segédanyagok

 The New Frontiers

Az egyes előadások fóliái, kiegészítő, magyarázó segédanyagai az adott előadás jegyzet lapján találhatók. Szintén ott lehet az egyes témákhoz kapcsolódó, de a kötelező tananyagon túlmutató leírásokat és érdekességeket is találni.

A UNIX rész törzsanyaga olvasmányos formában megtalálható az Operációs rendszerek mérnöki megközelítésben c. könyvben, azonban az eléggé elavult, nem tartalmazza az új részeket. Emellett hasznos (és részletesebb) olvasmány az alapokat tárgyaló UNIX Internals c. könyv Uresh Vahalia gondozásában. Ez sem friss, de az alapokat érthetően és igen részletesen tárgyalja.

Kapcsolódó érdekességek a UNIX részeket oktató Mészáros Tamás weblapján is találhatók.

A Magyar UNIX Portál (Hungarian UNIX Portal - HUP) minden UNIX iránt érdeklődő számára ajánlott webhely.

UNIX virtuális gép - Try this at home

Mindenki számára javasolt, hogy az előadásokon látott demonstrációkat otthon is megismételje, kipróbáljon élőben egy UNIX rendszert.
A Mérés Labor 4 tárgyban további gyakorlatot szerezhetnek majd a hallgatók. Az ottani feladatok megoldásához is szükséges lesz a UNIX alapszintű felhasználói ismerete.

A virtuális gépet Vmware Player segítségével futtathatjuk, de más virtualizációs eszköz használata is lehetséges.

Sokféle UNIX változat kész virtuális gépe letölthető innen. Az előadásokon a CentOS (Redhat) Linux virtuális gépét használjuk.

További kapcsolódó tárgylapok: 
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató