Oktatás

Önálló labor, diplomatervezés és TDK-feladatok a Digitális Jelfeldolgozás Laboratóriumban

A Digitális Jelfeldolgozás Laboratórium egyik legfontosabb oktatási feladata gyakorlati képzés nyújtása azon villamosmérnök és informatikus hallgatóknak, akik a digitális jelfeldolgozásban szeretnének elmélyedni. Erre az Önálló laboratórium tárgy, a tudományos diákköri munka, illetve a Diplomatervezés keretein belül van lehetőség.

A laboratórium eszközei különféle jelfeldolgozási feladatok megvalósítását támogatják. Ezek a feladatok lehetnek például a mérés, a szabályozás, vagy zenei, audio jelfeldolgozás témaköréből vagy bárhonnan, ahol a digitális jelfeldolgozás eszköztára használható. A feladat jellege lehet hardver vagy szoftver, vagy főleg elméleti munka, vagy ezek bármilyen kombinációja. Szoftver jellegű feladatoknál a programozás részben assembly, részben C nyelven történik, elméleti levezetések tesztelésére a MATLAB környezet áll rendelkezésre. Hardver feladatoknál lehetőség van mind analóg, mind digitális áramkörök tervezésére.

A laboratórium feladatainak megoldásához nem szükséges, hogy profi DSP programozó legyél. Természetesen nem árt, ha néhány alapvető jelfeldolgozási fogalommal tisztában vagy, de az ismeretek nagy része a feladat megoldása közben is elsajátítható. Mindenképpen szeretnénk azonban, hogy a laboratórium végére ne csak szimulációk, számítások készüljenek el, hanem működő programok és áramkörök is.

Kiket várunk a DSP-laborba?

  • Akik értenek a jelfeldolgozáshoz, és konkrét elképzeléseiket szeretnék megvalósítani;
  • Akik nem értenek a jelfeldolgozáshoz, de szeretnének megismerkedni vele;
  • Akik a jelfeldolgozás, modellezés elméletében szeretnének elmélyülni;
  • Akik szeretik, vagy meg szeretnék ismerni a hardverközeli programozást és nagysebességű jelfeldolgozó processzorokon szeretnének dolgozni;
  • Akik analóg és digitális áramköröket is tartalmazó hardvert szeretnének építeni.

További részletek a

labor honlapján

találhatók.

© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató