EMBrACE

Environment for model-based rigorous adaptive co-design and operation of CPS
Típus: 
EU kutatási keretprogram
Kezdés éve: 
2020
Befejezés éve: 
2022
Partnerek: 
Siemens, EDF, University of Toulouse, Bielefeld University, IncQuery Labs Kft., Knowledge Centric Solutions, SKF, Equa, Knowledge Centric Solutions, Linköping University, Modelon, RISE, Saab, Swegon

Tanszéki projektvezető

A munkatárs fényképe
tanszékvezető helyettes, docens
Szoba: IB419
Tel.:
+36 1 463-3594
Email: micskeiz (*) mit * bme * hu

Tanszéki résztvevők

A munkatárs fényképe
adjunktus
Szoba: IB421
Tel.:
+36 1 463-3598
Email: molnarv (*) mit * bme * hu
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IB417

Elérhetőségek

Koordinátor: 
Linköping University
Felelős: 
Micskei Zoltán

Bemutatás

A „dolgok internete” (IoT) és a kiber-fizikai rendszerek (CPS) koncepciójának megjelenése napjaink legnagyobb szabású informatikai projektjeihez vezettek. Az energiaszektortól kezdve a járműiparon át a termelő infrastruktúráig hatalmas komplexitású és biztonságkritikus rendszerekre támaszkodunk. Ezekre jellemző, hogy tervezésüket különböző szereplők végzik. A CPS rendszerek esetében alig létezik olyan keret, ami alkalmas lenne ekkora méretű heterogén rendszerek együttes tervezésére. Közös nyelv híján az alrendszerek szállítói nem tudják hatékonyan rögzíteni a feltételezéseiket, garanciáikat vagy követelményeiket, ami legrosszabb esetben hibákhoz és balesetekhez, de legjobb esetben is túlzott óvatossághoz és kevésbé hatékony megvalósításhoz vezet.

Az EMBRaCE projekt, amelyben a BME-VIK Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék és az IncQuery Labs Kft. alkotta magyar konzorcium is részt vesz, ezekre a kihívásokra keres újszerű, innovatív válaszokat. A 3 éves projekt 20 nemzetközi vállalat, kutatóintézet részvételével és szakértelmét felhasználva azt tűzte ki célul, hogy a különböző szakterületek képviselői és a létező eszközök fejlesztői közösen dolgozzák ki a komplex rendszerek együttes tervezéséhez szükséges közös nyelvet. Ez a nyelv a Common Requirements Modelling Language (CRML) lesz, amelynek specifikálásával, szabványosításával, a létező szakterületspecifikus eszközök integrálásával és a tervezést segítő metodológiák kidolgozásával a rendszertervezők és -integrátorok egy hatékony eszközhöz juthatnak. Egy olyan eszközhöz, melynek segítségével a napjainkban is zajló digitális forradalom túlléphet a növekvő komplexitás jelentette akadályokon, és a rendszerek összekapcsolásában rejlő potenciál a társadalom számára is érezhető és kézzelfogható pozitív változásokat hozhat majd.
© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató