Eszközmeghajtó program fejlesztése autóipari mikrovezérlőhőz

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, thyssenkrupp Components Technology Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Egy modern gépjármű biztonsági és komfort funkcióit számos beágyazott vezérlőegység (ECU) támogatja.  Az ezen számítógépeken futó szoftver komplexitása gyakran összemérhető a desktop alkalmazásokéval, pl. egy elektronikus kormányrendszer kb. 150 szoftverkomponensből, több ezer kapcsolatból és félmillió kódsorból áll.  A szoftver modellezésére az AUTOSAR szabvány grafikus modellező nyelvét használják (ez az UML beágyazott, autóipari megfelelőjének tekinthető), míg az alkalmazástól független alapszoftver szolgáltatásokat (kommunikáció, diagnosztika, memóriakezelés, operációs rendszer) az AUTOSAR Basic Software szabvány specifikálja.  A Basic Software hardverközeli rétegében találhatók az eszközmeghajtók (driverek), amelyek közvetlenül a mikrovezérlő perifériáit érik el.

A hallgató feladata egy választott AUTOSAR driver megvalósítása egy autóiparban használt mikrokontrollerre.  A feladat megoldása során a hallgató (i) megismeri a driver AUTOSAR szabvány szerinti specifikációját, valamint az alkalmazott mikrovezérlő perifériájának működését, (ii) követelményeket fogalmaz meg a hardverspecifikus részhez, majd (iii) megvalósítja a drivert és (iv) megbizonyosodik a megírt modul működőképességéről a céleszközön.  A feladat megoldásához C és Java nyelvek ismerete előnyt jelent.  Ajánlott modulok a CRC Library (a mikrovezérlő hardver CRC gyorsító perifériájának használatával), TimeService, FlexRay Driver, stb.

A feladat megoldása során a hallgató betekintést nyer az autóipari szoftvermodulok fejlesztésének és tesztelésének folyamatába, megismeri az általa választott modul alapvető működését és konfigurációs lehetőségeit, illetve elsajátítja a modellfeldolgozás alapjait.  A hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik a beágyazott szoftvermodulokat, illetve a konfiguráció generáláshoz is használt modellező eszközt fejlesztik.

© 2010-2023 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató