Mandelbrot-halmaz rajzoló digitális áramkör Chisel HDL nyelven

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
óraadó
Szoba: IE335
Tel.:
+36 1 463-1265
Email: wacha (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A Berkeley egyetem 2012 óta fejleszti a Scala általános célú programozási nyelv fölött megvalósított hardverkészítő nyelvet, a Chisel-t. A filozófia és a fejlesztés menete a SystemC-hez hasonló: egy hardverleírásra készített osztálykönyvtár segítségével írjuk le a különböző digitális áramköröket, melyből futási időben Verilog forrás készül. A Veriloghoz képest nagy előnye, hogy a Scala nyelv összes nyelvi elemét és ökoszisztémáját használhatjuk a fejlesztéshez, így nagyon könnyű generikus (paraméterezhető) hardvert létrehozni. Emellett igen könnyű a kész terv verifikálása is, a szoftverfejlesztéshez használt tesztelő és verifikáló rutingyűjtemények is felhasználhatóak.

Ez a téma tipikusan FPGA-s témalabort végzett villamosmérnökök számára való, akik a témalaborban megszerzett digitális tervezési ismereteiket szeretnék átültetni egy másik környezetbe.

Mi lenne a feladatod?

  • Chisel HDL és Chisel alapú fejlesztés megismerése
  • Egy egyszerű, VGA kijelzőt használó Mandelbrot-fraktál rajzoló megvalósítása

Miért írom ki ezt a témát? Mert szeretnék komolyabb dolgokat is megvalósítani Chiselhez értő emberekkel, ez egy igen aktív területe a mai hardvertervezésnek. 

Miért jó ez neked? Miért tanulj meg egy - jelenleg - nem mainstream nyelvet? A válasz röviden: a Chisel ugyan még nem mainstream, de az alapját adó Scala igen. Menet közben elég komoly szoftveres tudást szedsz fel, megtanulhatod például a functional programming alapjait, elmélyítheted OOP-s ismereteidet, sok ilyen hasznosság. Meg az IDE jobb, mint a Xilinx ISE :-)

Kapcsolódó tantárgyak: 
Logikai tervezés
© 2010-2020 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató