Környezeti monitorozó rendszer géptermekbe

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE334
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A géptermekben, legyen az egy szerverterem vagy akár egy modern épület gépészeti berendezésinek elhelyezésére szolgáló termem, biztosítani kell az ott működő gépek biztonságos üzeméhez a megfelelő környezetet. Minden esetben fontos a hőmérséklet és páratartalom mérése és hosszú távú megjelenítése, de érdekes lehet a légnyomás, rezgés, a zaj (akusztikus és akár elektromos), fény, és humán jelenlét érzékelése is.

Előnyös lenne egy integrált szenzor, amely egyben, kompakt módon tartalmazza az érzékelőket, és amely az egyre jobban az ipari környezetben is terjedő Ethernet és TCP/IP kommunikációs megoldásokat alkalmazza, vagyis könnyen integrálható a meglévő informatikai rendszerekbe is. Ennek megfelelően az első feladat egy ilyen integrált kísérleti szenzor node kifejlesztése, amely egyben lehetőséget nyújt a mikrokontrolleres hardver és szoftver fejlesztéssel történő megismerkedésre is.

A feladat elkészítéséhez rendelkezésre állnak Ethernetet és TCP/IP-t támogató TI fejlesztő kártyák és fejlesztő rendszer, és a szükséges szenzorok. Az első HW prototípus elkészíthető próbapanelen, mivel a szenzorokhoz rendelkezésre állnak lyukszerelt fejlesztőpanelek. Ezek után a szenzorok megismerése és azok SW integrációja történhet meg a szabad forráskódú lwip vagy uIP TCP/IP protokoll készlet alá. Az lwIp és a uIP demo alkalmazások rendelkezésre állnak és működőképesek a fejlesztőrendszerben, ezért ténylegesen csupán a szenzorok SW integrációja szükséges. A prototípusok tesztelhetők a tanszéki szervertermekben, ahol referenciaként már rendelkezésre áll egy hasonló, de csökkentett képességű rendszer (amely referenciaként használható).

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A feladat alapvetően BSc önálló laborként kerül kiírásra, de a feladat annyira szerteágazó, hogy később abból szakdolgozat, MSc önálló labor és diplomaterv, de akár pl. szenzor, adatfeldolgozás, vagy kommunikációs területen TDK vagy PhD is elképzelhető.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató