Hibatűrő memóriakezelés autóipari rendszerekben

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Pintér Gergely, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

Egy modern gépjármű biztonsági és komfortfunkcióit számos beágyazott vezérlőegység (ECU) támogatja.  Az ezen számítógépeken futó szoftver komplexitása gyakran összemérhető a desktop alkalmazásokéval, pl. egy elektronikus kormányrendszer kb. 150 szoftverkomponensből, több ezer kapcsolatból és félmillió kódsorból áll.  Annak érdekében, hogy az ECU a jármű teljes élettartamán át elviselje a fellépő jelentős fizikai igénybevételt (szélsőséges hőmérséklet, rázkódás, páratartalom, ingadozó tápellátás stb.), desktop rendszerektől eltérően adattárolásra nem merevlemezeket, hanem tipikusan EEPROM vagy flash alapú tárolókat használnak.  Ezen tárolók kezelőprogramjainak képesnek kell lenni a memóriát érő sérülések detektálására és javítására adatvesztés és a szolgáltatás időleges kiesése nélkül, hiszen akár biztonsági szempontból jelenős funkciók függhetnek tőle.  Fontos követelmény tehát, hogy a memóriát kezelő rutinokról tapasztalati úton tudjuk bizonyítani, hogy képesek detektálni és túlélni egyes flash cellák sérülését.

A hallgató feladata az, hogy fejlesszen egy hibainjektor szoftvert, amellyel a flash array különböző sérüléseit lehet szimulálni, ezzel vizsgálva a flash memóriára épülő állománykezelő rendszer hibatűrő képességeit, esetleg a későbbiekben javaslatot adva a hibadetektáló és túlélő képességek javítására.

A feladat megoldása során a hallgató először megismeri a flash szervezés sajátosságait, az arra épülő hibatűrő állománykezelő rendszert, majd megtervezi és megvalósítja a beágyazott mikrovezérlőre a hibainjektort.  A feladat elkezdéséhez az említett technológiák ismerete nem követelmény, de előnyt jelenthet.  A munka során a hallgató folyamatosan segítséget kap a ThyssenKrupp Presta Hungary Kft. munkatársaitól, akik a hibatűrő memóriakezelőt fejlesztik.  A feladat egyéni érdeklődésnek megfelelően testre szabható és a jövőben további innovatív fejlesztések alapja is lehet (pl. állományrendszer továbbfejlesztése, egyéb hibainjektáló funkciók, stb.).

A feladat megoldása során olyan keresett és piacképes tudás szerezhető, amely közvetlenül kamatoztatható adatbiztonsági megoldásokat illetve hibatűrő beágyazott termékeket fejlesztő cégeknél, pl. a hazánkban dinamikusan bővülő autóipari szoftverfejlesztésben. A feladat ideális gyakorlati kiegészítése a AUTOSAR alapú autóipari szoftverrendszerek (VIMIAV15) című tárgyban oktatott modellezési ismereteknek.

© 2010-2022 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató