Elektromos kormányrendszerek vezérlőegységének továbbfejlesztése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IE416
Tel.:
+36 1 463-4114
Email: sujbert (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Koós Sándor, ThyssenKrupp Presta Hungary Kft.

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2016
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A Thyssenkrupp Presta Hungary Kft. elektromos kormányrendszereket fejleszt személyautókhoz. A szervomotort meghajtó elektronikának (ECU) számos teljesítmény- és termikus előírásnak kell megfelelnie az autóiparra jellemző magas minőségi és biztonsági előírások mellett. Ezen előírásokat úgy lehet betartani, hogy valamennyi részáramkört nagyon nagy gondossággal kell megtervezni és a működését megvizsgálni. A hallgatói feladat során egy vagy több ilyen részáramkör megtervezését, megépítését és részletes analízisét, tesztjét kell elvégezni. Lehetséges áramkörök:

  • A vezérlőegység redundáns tápegysége, amely kielégíti a szélsőséges autóipari követelményeket (hőmérséklet-, feszültségtartományok), megfelelő redundanciát tartalmaznak és lehetséges a várható hibák detektálása.
  • A teljesítményfokozat túláram-detektáló áramköre, amely képes a megengedettnél nagyobb áram gyors detektálására és a meghajtás lekapcsolására. A feladatban a kihívás, hogy nagyon egyszerűnek, olcsónak, ugyanakkor robusztusnak kell lennie. A megoldásra több lehetséges ötlet is létezik.
  • A szervomotor meghajtásához szükséges gate driver áramkör lehetséges megoldásainak áttekintése és néhány megépítése, analizálása
© 2010-2022 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató