DCF77 alapú óraszinkronizáció szoftver rádió megoldással

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE333
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A DCF77  egy hosszúhullámú pontos időt sugárzó rádió adó Németországban, amely 77.5 kHz-en ad. Magyarországon gyengén, az időjárástól, a napszaktól, helyi zavarástól, valamint a vevő elhelyezkedésétől függően vehető (többnyire inkább nem).

Az első feladat egy nagy érzékenységű szoftver rádió alapú vevő építése a DCF77-hez. Ehhez építeni kell egy műveleti erősítős analóg front-end kapcsolást egy megfelelő antennával, de maga a vevő szoftver megvalósítású (szoftver rádió) lesz. A szofvert egy TI TM4C1294 ARM Cortex-M4F uC alapú Connected Launcpad fejlesztőrendszeren kerül megvalósításra, amely nagy sebességű és rendelkezik lebegőpontos jelfeldolgozó funkciókkal is, vagyis tökéletes a feladat megvalósítására. A DCF77 által megszerzett pontos idő információt a projekt második fázisában NTP és/vagy IEEE 1588 protokollal kell hálózaton keresztül elérhetővé tenni.

A projekt 3. fázisában a feladat fordított. Az NTP és/vagy IEEE 1588 protokolokkal megszerzett információt kell egy kis teljesítményű adóval DCF77 formátumban továbbítani. Az elképzelés az, hogy így a DCF77-et használó eszközökhöz (pl. faliórák, mérőműszerek) így helyben el tudjuk juttatni a pontos időt, még ha a DCF77 adó nem is vehető éppen. A kisugárzott teljesítménynek kicsinek kell lennie, mert a 77.5 kHz-es sáv nem szabad használható, vagyis az adó megvalósítása nem nagy kihívás.

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Kulcsszavak: Óraszinkronizáció, DCF77, NTP, HW támogatott IEEE 1588 óraszinkronizáció, Ethernet és TCP/IP kommunikációs beágyazott rendszerekben.

© 2010-2019 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató