Programmable Real-Time Unit (PRU) alkalmazása Beaglebone Black-en (TI Sitara SoC)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE333
Tel.:
+36 1 463-4372
Email: khazy (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Betelt (aktív, de nincs szabad hely)
Kiírás éve: 
2014
A kiírás jellege: 
szorgalmi feladat, önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A Beaglebone Black (TI Sitara SoC) tartalmaz egy Programmable Real-time Unit (PRU) perifériát, amely elérhető a fő processzorból, és valós-idejű feladatokat lehet vele megoldani. Vagyis a TI Sitara SoC maga is egy heterogén architektúrájú többprocesszoros rendszer, amelynek főprocesszora egy ARM Cortex-A8, amely valós-idejű feladatokat bízhat a PRU-ra, ezzel egyszerűsítve a valós-idejű feladatok megoldását. A főprocesszoron tipikusan Linux fut, amelyből a PRU elérhető, programozható, az adatcsere megoldott, stb. Ez a HW architektúra várhatóan a jövőben el fog terjedni, más gyártók is bejelentettek hasonló eszközöket (Freescale, NXP).

A feladat során meg kell ismerkedni a PRU-val, annak használatával, és egy példa alkalmazásban kell demonstrálni annak felhasználását például valós-idejű kommunikációs és/vagy mérési feladatok elvégzésével. Pl. modellautó irányítása, preciziós mérőrendszerek, nagypontosságú óraszinkronizáció (IEEE 1588) megvalósítása merül fel.  A munka során a hallgatónak meg kell ismerkednie a Linux operációs rendszerrel, elsősorban beágyazott környezetben (ARM platform), de annak ismerete nem előkövetelmény a jelentkezéshez (de a Linux iránti érdeklődés szükséges).

A feladat több közösen dolgozó hallgatónak is kiadható (preferált konstrukció), vagy akár egymással nem kapcsolódó feladatok is kijelölhetőek. A témák folytathatók szakdolgozatként (BSc), vagy diplomatervként (MSc képzés), valamint TDK dolgozat készítésére is van lehetőség.

Kapcsolódó tantárgyak: 
Szoftvertechnológia
© 2010-2019 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató