Odroid kártyaPC használata egészségügyi szenzorhálózatokban

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: I.E.426
Külső konzulens: 
Tóth András, BME EMT

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Törölt (nem látszik a listákban)
Kiírás éve: 
2014
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A munkavégzés a BME EMT-ban folyik, külső konzulens: Tóth András, BME EMT (A témáról érdeklődni és jelentkezni a toth@emt.bme.hu címen lehet.)

Téma: Alkalmazásfejlesztés

Hallgatói létszám: 1-2

Manapság egyre inkább jelentős szerepet kapnak a szenzoradatok összegyűjtésében azok a kártya méretű számítógépek, amelyek mára már rendkívül jelentős hardver erőforrások mellett összetett operációs rendszerekkel is rendelkeznek. Az egyik legnépszerűbb tagja ennek a szektornak a RasberryPi egység. Dél-Koreában ennek versenytársaként dobták piacra az ODROID elnevezésű, jelentősen erősebb hardverrel rendelkező kis ipari PC-t. Ehhez a fejlesztők és a népes felhasználói tábor mind Linux, mind Android disztribúciót fejlesztettek. Az egészségügyi rendszerek számára az egyik legnagyobb probléma egy olyan adatgyűjtő egység kidolgozása, amely elég erőforrással rendelkezik az összetett egészségügyi szenzorok jeleinek fogadásához, feldolgozásához és továbbításához. Mindemellett kicsi és elég olcsó, hogy ne ez határozza meg az egész rendszer árát.

Ez az eszköz a közeljövőben szükséges erőforrás szükségletet biztosítani tudja, valamint minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amire egy felhasználó igényt tarthat. Jelenleg több projekt alkalmaz olyan okos mobilokat, amelyek ellátják a helyi adatgyűjtő szerepét és az ANDROD operációs rendszeren keresztül egy egyszerű fejlesztési környezettel rendelkeznek. Ennek könnyedségét megtartva az ODROID eszköz újfajta szolgáltatások és funkciók megvalósítását teszi lehetővé.

Az eszközhöz és a rajta futó ANDROID operációs rendszerhez többféle, mintaként szolgáló egészségügyi szenzort illesztünk. Egyrészt a cél, hogy ANDROID felületen legyünk képesek összetett egészségügyi szenzorok kezelésére, valamint az, hogy a piacon sikeres ANDROID felületen már kezelhető fitness szenzorokat is használjunk az adatok gyűjtéséhez. Az egyik kiszemelt különleges legújabb technológia az ANT+ keretrendszer és termékcsalád, amelybe nem kisebb gyártók, mint az Adidas, NIKE, Garmin, Sony vagy a HTC képviselteti magát.

Az eszközzel kapcsolatban több továbbfejlesztési lehetőség van, amelyekre dolgozni vágyó egyetemisták jelentkezését várjuk, többek között:

  • ODROID eszközre alkalmazott ANDROID 4.x operációs rendszer illesztése egészségügyi szenzorok adatainak feldolgozásához. EKG szenzor illesztése és kezelése ANDROID felületen keresztül.
  • ODROID eszközre alkalmazott ANDROID 4.x operációs rendszer illesztése egészségügyi szenzorok adatainak feldolgozásához. Manapság egyre népszerűbb ANT+ protokollon keresztül kommunikáló R&D vérnyomásmérő illesztése az ANT+ közösség által rendelkezésre bocsátott speciális keretrendszeren keresztül.
  • ODROID eszközre alkalmazott ANDROID 4.x operációs rendszer illesztése egészségügyi szenzorok adatainak feldolgozásához. Manapság egyre népszerűbb ANT+ protokollon keresztül kommunikáló saját környezeti szenzor (Mozgásérzékelő, hőmérséklet-mérő, fénymérő) illesztése az ANT+ közösség által rendelkezésre bocsátott speciális keretrendszeren keresztül.

 

Elvárt előismeretek (vagy hajlandóság a megtanulásukra): C/C++/Phyton/JAVA nyelvek ismerete, Android mobil operációs rendszer ismerete

Megfelelő előrehaladás esetén a későbbiekben lehetőség lesz a BME EMT nemzeti és nemzetközi projektjeibe való bekapcsolódásra, esetleg ösztöndíj elnyerésére, illetve a hosszabb távú együttműködésre.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató