Nagyteljesítményű mikrovezérlők

Tárgyfelelős

A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: scherer (*) mit * bme * hu

Oktatók

A munkatárs fényképe
óraadó
Szoba: IE331
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: scherer (*) mit * bme * hu

Hirdetmények

Tartalomátvétel

Bevezetés

A tantárgy célkitűzése, hogy alapfokú beágyazott rendszeres ismeretekkel rendelkező hallgatók tudását kiegészítse a modern, nagyteljesítményű mikrovezérlős rendszerek felhasználásához, megértéséhez szükséges ismeretekkel. A tárgy bemutatja a 32-bites architektúrákon alapuló mikrovezérlők működését, tartalmazza az ezekkel való tervezéshez és fejlesztéshez szükséges hardver- és szoftverismereteket, illetve az elengedhetetlen tesztelési és debuggolási technológiákat. A tárgy feltételezi, hogy a hallgatók legalább alapszinten ismerik az egyszerűbb 8-bites mikrovezérlők felépítését, továbbá némi jártassággal rendelkeznek a C programozási nyelvben.

A tantárgy követelményeit eredményesen teljesítő hallgatóktól elvárható, hogy:

(1) Ismerjék a mikrovezérlő piac trendjeit, az elmúlt 10 év változásait, valamint a jövőben várható tendenciákat.
(2) Ismerjék a legfontosabb 32-bites bites ARM alapú Cortex processzor magokat mint az M0,M3,M4 (3) Ismerjék a 32-bites mikrovezérlők általános felépítését és annak különbözőségeit a 8-bites mikrovezérlőkhöz képest.
(4) Ismerjék az általában csak 32-bites mikrovezérlőknél alkalmazott komplexebb perifériák (pl. USB, Ethernet kontroller) működését és használatát.
(5) Alkalmazási szinten ismerjenek legalább egy konkrét mikrovezérlőt, amely a fenti architektúrák valamelyikét implementálja. Ismerjék ennek a mikrovezérlőnek a perifériakészletét és hozzá tartozó fejlesztőkörnyezetet.
(6) Képesek legyenek komplexebb szoftveralkalmazásokat vagy hardverterveket készíteni a megismert mikrovezérlőkkel. Bár a tárgynak nem célja, hogy egyetlen mikrovezérlő használatát tanítsa meg, de a könnyű érhetőség miatt az egyes funkciók megvalósulását egy konkrét mikrovezérlőn mutatjuk be. Ez a mikrovezérlő végig fogja követni a tárgyat, és a legtöbb alkalmazási példát ezen keresztül demonstráljuk.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató