Laborgyakorlatok

 

CAN labor

A CAN mérési összeállítás egy félig valós, félig szimulált elemekből összeállított drive-by-wire, break-by-wire rendszer. A hardver- és szoftverkomponenseket egy 500 kbit/s-os CAN hálózat kapcsolja össze, a méréseinket ezen fogjuk végezni.

 

LIN labor

Ebben a mérésben megismerkedünk a LIN alapjaival: oszcilloszkóppal megvizsgáljuk a LIN fizikai rétegét (jelszintek, jelalakok), majd oszcilloszkóppal és protokollanalizátorral elemezzük az adatkapcsolati réteg keretformátumát. Elemezzük az alkalmazási réteget, ebben az esetben egy minta body alhálózat belső kommunikációját.

 

FlexRay labor

A laborgyakorlat célja, hogy egy egyszerű hálózat segítségével bemutassa a FlexRay protokoll tulajdonságaiból adódó problémákat, és megmutassa, hogy miként lehet egy FlexRay node-ot vizsgálni, egyes paramétereit megmérni. A FlexRay hálózat elosztott és idővezérelt tulajdonságai együttesen azt eredményezik, hogy egy önmagában álló hálózati node-ot sokkal nehezebb vizsgálni, mint pl. a CAN és LIN hálózatok esetében, ugyanis a hálózat elindulását és időbeli szinkronizációjának megtartását is sok esetben a mérő környezetnek kell biztosítania.

 

CAPL labor

(CAPL = „Communication Access Programming Language”)
A CAPL egy könnyen használható, C alapú, eseményvezérelt programozási nyelv és integrált programozói környezet, amelyet a Vector Informatik GmbH fejlesztett ki a CANalyzer és CANoe programjaihoz. A laborgyakorlatainkon egy tempomat programot fogunk elkészíteni a CAPL segítségével. A hardverkonfiguráció megegyezik a CAN mérésnél használt Laborautó–TORCS összeállítással.

 

NI VeriStand: HIL labor

(HIL = Hardware-In-the-Loop)
A mérési elrendezés egy erősen egyszerűsített ABS vezérlő tesztelését fogja bemutatni. Az összeállításban az ABS ECU szerepét egy ARM Cortex M3 magú demókártya fogja betölteni. Ez a kártya az NI VeriStand alapú HIL szimulátortól kapja a vezető által lenyomott eredeti fékpedál értékét, illetve a kerekek csúszásának az értékét. A demó ECU feladata az, hogy az ABS funkciót úgy valósítsa meg, hogy a kerekek csúszását 20%-os csúszás körüli értéken tartsa. Ezt az ABS vezérlőnk úgy fogja megvalósítani, hogy az eredeti fékpedál jelet módosítja, vagyis szükség esetén csökkenti azt, hogy megszüntesse a kerekek csúszását.

 

Diagnosztika labor

A labormérés a fejlesztési folyamat támogatására használt CCP-vel (CAN Calibration Protocol) foglalkozik. A labormérés során egy ARM Cortex M3 magú vezérlőre épülő demókártyát, az STM3210C-t fogjuk használni. A kártyán két CAN csatlakozó található, amelyek közül a CAN1-en keresztül fogunk diagnosztikai kommunikációt végrehajtani. A diagnosztikai kommunikáció célja, hogy a minta ECU-n futó program memóriájából változók értékét kiolvassuk, illetve megváltoztassuk, ezáltal szimulálva egy valós diagnosztikai vagy kalibrációs folyamtot.

 

TestStand labor

 

(A védett fájlok a BME-n belülről látszanak vagy bejelentkezés után.)

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató