Tematika

1-2. hét

1. téma: A hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerek alkalmazásai és a hálózati/kommunikációs interfészek réteges szerkezete (2 óra elmélet)

A hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerek alkalmazásainak bemutatása a szórakoztató elektronikától (pl. DLNA, HDMI 1.4+) a biztonságkritikus valós-idejű rendszerekig (pl. TTEthernet). A TCP/IP referenciamodell bemutatása és általánosítása hálózati/kommunikációs interfészekre alkalmazási körben.

2. téma: Fizikai kommunikációs közegek tulajdonságai és azok villamos tulajdonságai, valamint mechanikai felépítése (4 óra elmélet)

Réz és optikai vezetők, valamint vezeték nélküli kommunikációs közegek főbb tulajdonságai. Alapvető szempontok (például sávszélesség, jel-zaj viszony, tápteljesítmény igény, EMC és ezek összefüggései). Életvédelmi szempontok, galvanikus leválasztás lehetőségei és gyakorlati megoldásai. A fizikai közegre vonatkozó az alkalmazási körből származó speciális követelmények, azok osztályozása (IEC 60529 alapján), és a követelmények kielégítésének műszaki megoldásai.

3. téma: Fejlesztőkörnyezetek (2 óra gyakorlat)

A tárgy oktatása során használt fejlesztőrendszerek bemutatása, összeállítása, különös tekintettel kitérve a platform virtualizációs technológiákon belül a virtuális hálózatok, valamint a hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerek fejlesztése során szükséges fejlesztő munkaállomás beállítására.

3-4. hét (2 óra allokálva a következő témára)

4. téma: Fejlesztő és tesztelő eszközök (4 óra elmélet + 2 óra gyakorlat)

A hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerek fejlesztése és tesztelése során alkalmazható speciális eszközök ismertetése. A protokoll analizátorok típusai és alkalmazástechnikájuk. Ethernet és USB protokoll analizátorok. A kommunikációs rendszerek tesztelésének nehézségei. A szabványosság vizsgálata. Elosztott rendszerekben alkalmazható fejlesztési célú megfigyelési megoldások, elosztott monitor, port mirroring alkalmazástechnikája és tulajdonságai. A Wireshark szabad forráskódú protokoll analizátor működésének és funkcióinak részletes ismertetése.

Gyakorlat: Protokoll analizátorok alkalmazástechnikája gyakorlat. A Wireshark protokoll analizátor működésének és alkalmazástechnikájának a megismerése a gyakorlatban Ethernet, WiFi és egyéb hálózatok megfigyelésére. A működés korlátai, mérési hibák.

5-6. hét (2 óra a korábbi két hetes intervallumból átvéve)

5. téma: Az IEEE 802.X szabványrendszer beágyazott rendszerekben (8 óra elmélet + 2 óra gyakorlat)

Az IEEE 802.X szabványosítási rendszer megismerése. Az IEEE 802.3 (Ethernet) szabvány vizsgálata a beágyazott rendszerek és alacsony szintű implementáció szempontjából. Ethernet hardver- és szoftver-architektúra, az Ethernet kontroller és fizikairéteg-vezérlő illesztési lehetőségei, hardver architektúrák. Jellegzetes problémák, pl. signal routing, galvanikus leválasztás, optikai eszközök HW implementációja. Ethernet címek kiosztási módszere, tárolása, használata a hardverben és a firmware-ben. Ethernet fizikai réteg választása és annak hatása a kommunikációra és a fogyasztásra. Power-over-Ethernet és alkalmazástechnikája, PoE megvalósítás esettanulmány. Ethernet kapcsolók hardver és szoftver architektúrái, Ethernet kapcsoló SoC-ok jellegzetes típusai, tulajdonságai, alkalmazástechnikájuk.

Gyakorlat: Ethernet hálózatok vizsgálata Wiresharkkal.

7-8. hét

6. téma: Alkalmazás specifikus Ethernet megoldások (6 óra elmélet)

Speciális alkalmazás specifikus kábelezési rendszerek és csatlakozók. Autóipari megoldások: BroadR-Reach, Power over BroadR-Reach, IEEE 802.3bp RTPGE (Reduced Twisted Pair Gigabit Ethernet). Repülőgép ipar: Avionics Full-Duplex Switched Ethernet (AFDX). Általános felhasználás: Ipari gyűrű alapú megoldások Audio/Video Bridging (áttekintés), TTEthernet (részletes ismertetés), és Time-Sensitive Networking (TSN) kutatások.

7. téma: Ethernet eszközvezérlők a gyakorlatban (2 óra gyakorlat)

Ethernet eszközvezérlő szerkezete és illeszkedése a hardverhez és az operációs rendszerhez. A gyakorlatok során alkalmazott HW megismerése kommunikációs szempontból (TI Connected Launchpad). Architektúrák és megoldások az lwIP, uIP esetén (operációs rendszer nélkül vagy FreeRTOS operációs rendszer alkalmazásával).

9. hét első fele

8. téma: Vezeték-nélküli megoldások hálózatba kapcsolt beágyazott rendszerekben (2 óra elmélet)

Az IEEE 802.11, Bluetooth és 802.15.4 szabványok és egyéb (nem ISM sávú) implementációs szempontból, a hardverválasztás szempontjai nagyfrekvenciás, vezeték nélküli kommunikáció esetén. Vezeték nélküli kommunikációs modulok alkalmazástechnikája, előnyei az alkatrész szintű implementációhoz képest. Vezeték nélküli kommunikáció lehetőségei biztonságkritikus és/vagy valós idejű elosztott rendszerekben.

9. hét második fele és 10-11. hetek és 12. hét első fele

9. téma: A TCP/IP protokollcsalád beágyazott rendszerekben (8 óra elmélet + 4 óra gyakorlat)

Teljes értékű (pl. BSD stack) és különböző szempontok szerint beágyazott rendszerekre optimalizált (lwIP, uIP, Microchip TCP/IP stack) protokollkészletek, azok tulajdonságai, teljesítménye és erőforrás-igényeik. Automatikus konfiguráció (ARP, DHCP, JINI, UPnP) és hálózatmenedzsment (SNMP, Telnet, web) lehetőségei és implementációja. Az alkalmazási réteg protokollok (CORBA, DCOM, HTTP, web services, SNMP, FTP, TFTP), és azok alkalmazási lehetőségei beágyazott rendszerekben. Erőforrás-igények, biztonsági kérdések, tűzfal és NAT hatásainak figyelembe vétele.

Gyakorlat: A uIP és lwIP implementációk felépítése, konfigurálása, alkalmazások és azok tesztelése a gyakorlatban. Beágyazott WEB szerverek fejlesztéstechnikája, a HW (szenzorok és beavatkozók) és a WEB összekapcsolása. WEB lapok tárolása beágyazott rendszerekben, a megoldások gyakorlati összevetése.

12. hét második fele

10. téma: Ethernet és TCP/IP alapú ipari megoldások és azok összehasonlítása (2 óra elmélet)

EtherNet/IP, EtherCAT, Modbus/TCP, PROFINET, AFDX, és TTEthernet megoldások rövid bemutatása, és összehasonlítása architekturális, komplexitás, biztonságkritikusság, valósidejűség szempontjából.

13. hét

11. téma: Nagypontosságú óra- és/vagy frekvencia-szinkronizáció megoldásai (4 óra elmélet)

A nagypontosságú óra- és/vagy frekvenciaszinkronizáció alapfogalmai. Lokális frekvenciaforrások, mint pl. RC, SAW, MEMS, kvarc, TXCO, OCXO, Chip-Scale Atomic Clock és azok tulajdonságai és hatása a hálózatba kapcsolt beágyazott rendszer működésére. Óra- és/vagy frekvenciaszinkronizációs megoldások. Dedikált megoldások mint pl. lRIG, GPS. Csomag alapú nem dedikált megoldások, mint pl. NTP, SyncE, IEEE 1588, IEEE 802.1AS, White Rabbit (CERN).

14. hét

12. téma: Elosztott adatgyűjtő és beavatkozó rendszerek architektúrái (2 óra elmélet + 2 óra gyakorlat)

Kliens-szerver architektúra. Elosztott monitor réteges szerkezete és behelyezése a kliens-szerver architektúrába. Üzenetküldési paradigmák, unicast, broadcast, multicast kommunikáció, push, pull és publish-subscribe architektúrák stb. Átjárok és middleware-ek szerepe.

Gyakorlat: Hálózatba kapcsolható beágyazott rendszer illesztése adatgyűjtőhöz, adatgyűjtő konfigurálása, az adatok megjelenítésének lehetőségei, stb.

 

© 2010-2022 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató