Feladatok

Általános információk

A személyre szabott feladatokat az 3. oktatási héttől a lap alján található adatlapról lehet letölteni. 

A házi feladatok ütemezése.
    Feladat kiadás: 3. oktatási hét hétfő (2018. 09.17.)
    Feladat beadás: 11. oktatási hét  péntek déli 12 óráig (2018. 11. 16.)
    Starter kit visszaadás: 13. oktatási hét (2018. 11. 26-30.)

A fejlesztői kártya és a fejlesztői környezet

A Silabs EFM32 Giant Gecko Starter Kit (STK3700) itt vehető át:

           Előadást követően vagy gyakorlatokon. 

A Simplicity Studio fejlesztői környezet az alábbi linken érhető el (5-ös verziót használjuk, tapasztalatok szerint a HW configurator 5.2.2 verzióig működik jó): https://www.silabs.com/products/development-tools/software/simplicity-studio

Bizonyos házi feladatok megoldásához szükséges az LCD kijelző alsó (alfanumerikus) részének szegmensenkénti vezérlése. Erre az LCD kezeléséhez kiadott gyári API általunk történt kiegészítésével van mód. A módosított API fájlokat, és a használatukat demonstráló példa projektet (a portálra történt bejelentkezés után) itt tudjátok letölteni.

(Szintént bejelentkezés után tudjátok letölteni a fejlesztői kártya és a fejlesztői környezet bevezetőjét valamint a gyakorló diáit is.)

Azon IMSc hallgatók, akik a házi feladatra IMSc pontot szeretnétek kapni, kérem, hogy a feladat kiadásakor keressék fel konzulensüket, hogy egyeztessék a teendőket. Lehet a kiegészítő feladat a házi feladat továbbfejlesztése, vagy valamilyen saját projekt kivitelezése. 

Feladat kiadó (a feladatlapot kinyomtatva aláírva el kell hozni)

Irányelvek:
A specifikáció teljesítése mellett tartsátok be a következő irányelveket is a program megírása során:
 
  • Igyekezzetek jól tagolt, könnyen átlátható kódot írni.
  • Tartsátok be a .c és .h fájlokra vonatkozó konvenciókat: a .h fájlok ne tartalmazzanak függvény-implementációkat (ez nem esztétikai kérdés, hanem irányelv, ami könnyebbé teszi a moduláris programfejlesztést nagyobb méretű projekteknél).
  • A logikailag jól körülhatárolt funkciókat tegyétek külön segédfüggvényekbe, a segédfüggvényeket pedig tegyétek egy külön .c fájlba, és ne a main() függvénnyel közös fájlba.
  • A bemutatásra az összes megírt forráskódot hozzátok magatokkal. Gyorsabb az ellenőrzés, ha a teljes projektet elhozzátok.
  • Ha szoftveres pergésmentesítést alkalmaz, és a feladat szempontjából kiritikus a lenyomás pillanata, figyeljen arra, hogy ehhez ne adódjon hozzá a pergésmentesítés ideje.
  • A megszakítások ciklusideje ne legyen túl kicsi. Ehhez érdemes megvizsgálni, hogy a megszakítások közötti időtartamban kb. hány assembly utasítást tud végrehajtani a mikrokontroller.
  • Figyeljen arra, hogy a kijelző frissítési ideje ne legyen túl kicsi.
  • A megszakítási rutinban csak a legszükségesebb műveleteket szabad implementálni. Megszakításban kerülendők az eseményre várakozó, blokkoló utasítások.

 

 

 

© 2010-2018 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató