Fennállásának 30. évfordulóját ünnepelte a Kritikus Rendszerek Kutatócsoport

A BME VIK MIT-en működő Kritikus Rendszerek Kutatócsoport (ftsrg) július 4-én ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját. A több mint 100 jelenlegi és volt kolléga, partner és hallgató körében megtartott eseményen a kutatócsoport munkatársai felidézték a csoport legfontosabb kutatási és oktatási eredményeit, valamint betekintést nyújtottak a blokkláncok, megbízható adatkezelés, modellalapú rendszertervezés, automatikus verifikáció és gráfgenerálás területén elért legfrissebb eredményeikbe.

A BME VIK Mesterséges Intelligencia és Rendszertervezés Tanszéken (MIT) működő Kritikus Rendszerek Kutatócsoportot 1994. július 4-én alapította Prof. Pataricza András a hibatűrő számítástechnika oktatására és kutatására Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport néven. A csoport a 25. évfordulóját új névvel ünnepelte, az alapítás óta ismertté vált „ftsrg” brand megtartásával, amely a csoport eredeti nevének angol rövidítéséből származik (Fault Tolerant Systems Research Group). A júliusi eseményen nemcsak a kutatócsoport, hanem az alapító professzor születésnapját (idén tölti be 70. életévét) is ünnepelték a résztvevők.

A kutatócsoport jelenlegi és volt munkatársainak csoportképe

A rendezvényt Prof. Charaf Hassan, a BME rektora nyitotta meg. Köszöntőjében kiemelte a csoport elmúlt évtizedekben elért kiemelkedő tehetséggondozási eredményeit, a számtalan TDK- és OTDK-helyezést, és további hasonló sikereket kívánt a csoport tagjainak. Köszöntőjében Prof. Dabóczi Tamás, a MIT tanszékvezetője hangsúlyozta, hogy a csoport sikerének egyik kulcseleme az volt, hogy a csoport fiatal tagjai nagyon hamar lehetőséget és egyben felelősséget kaptak, hogy kutatási projektekben és nemzetközi együttműködésekben résztvevő vagy akár vezető szerepük legyen.

Prof. Pataricza András bevezetőjében felidézte a kutatócsoport legfontosabb szakmai módszereit és működési elveit. A szakmai tevékenységekben központi elem volt a modellalkotás és matematikai analízis módszerek alkalmazása változatos ipari, mérnöki problémákra. A csoport kezdeti éveitől kezdődően hangsúlyos volt a nemzetközi tapasztalatszerzés és a projektekben való kooperáció. Vezetői hitvallása, hogy az új területek felfedezése során fokozatosan át kell adni a helyet a fiataloknak mind az oktatásban, mind a kutatásban.

Dr. Majzik István előadásában bemutatta a csoport megalakulását és kezdeti sikereit. A kezdeti időszakban meghatározó volt három nemzetközi kooperáció, ami rengeteg közös cikket, projektet és tanulmányutat eredményezett, és megismerték a csoport tagjai a nemzetközi akadémiai sztenderdeket. Az Erlangen-Nürnbergi Egyetemen Prof. Mario Dal Cin, a Pisai Egyetemen Prof. Luca Simoncini, míg a pisai CNR-CNUCE kutatóintézetben Dr. Andrea Bondavalli csoportjában voltak vendégkutatók számos alkalommal a csoport tagjai. A csoport szakmai fejlődése szempontjából meghatározó volt a részvétel számos EU keretprogramban, kezdve az 1998-as HIDE projekttel. A projektben kidolgozott mérnöki-matematikai modelleket összekötő, úgynevezett rejtett formális módszerek elv a mai napig alapvető - például a csoport friss, úttörő munkájában, a SysMLv2 rendszermodellek ellenőrzése során is ezt alkalmazták. Az előadás áttekintette a 2005-2015 időszakot, amikor több mint 10 EU-s K+F projektben tökéletesítették és fejlesztették tovább a csoport kompetenciáit meghatározó algoritmikus és mérnöki módszereket.

Prof. Andrea Bondavalli, a Firenzei Egyetem professzora és egyben a BME díszdoktora köszöntőjében méltatta a kutatócsoportok közötti 30 éves együttműködést és a Pataricza Andráshoz fűződő barátságot. Több nagy hatású cikk, közösen szervezett konferencia, vendégprofesszori felkérés az eredménye a sikeres együttműködésnek, ami a mai napig folytatódik például az ADVANCE EU H2020 projekt keretében.