10-year Most Influential Paper Award tanszékünk oktatójának

Dr. Micskei Zoltán 10-year Most Influential Paper Award díjban részesült a SoSyM folyóiratban megjelent, Hélène Waeselynck-kel közösen írt cikkért. 

 Az elismerést a 2021. október 10-15. között megrendezett ACM / IEEE 24rd International Conference on Model Driven Engineering Languages and Systems (MODELS) konferencián adták át. A MODELS konferencia a modellalapú rendszer- és szoftvertervezés egyik legrangosabb nemzetközi tudományos fóruma. A díj átvétele után a szerzők egy előadás keretében mutatták be a cikk eredményeit, valamint tudományos hatását az utóbbi tíz évből.

A folyóirat főszerkesztői minden évben a 10 évvel korábbi évfolyam cikkei közül választják ki azt az egyet, amelynek a kutatási területre és szakmára gyakorolt hatását 10 év távlatából a legjelentősebbnek tartják és amely a legtöbb hivatkozást gyűjtötte azóta.

Idén a bizottság a Micskei Zoltán és Hélène Waeselynck által írt „The many meanings of UML 2 Sequence Diagrams: a survey”, a Software and Systems Modeling folyóiratban 2011-ben megjelent cikket részesítette e rangos díjban (A cikk elérhető a Springer kiadónál és szerzői változatban). A cikk a ReSIST kutatói hálózatépítő EU-s projektben elindult együttműködés keretében született.

A cikk a Unified Modeling Language (UML) specifikációban definiált szekvencia diagramok nyelvét vizsgálta. A szekvencia diagramok szereplők közöti üzenetalapú kommunikáció leírására szolgálnak. Az UML 2.0-ás verziójában megjelent kiegészítések jelentősen megnövelték a nyelv kifejezőerejét, azonban sok kérdést vetettek fel a többféleképpen értelmezhető és kezelhető nyelvi elemek. A díjazott cikk ezeket a szemantikai választási pontokat kategorizálta, valamint az egyes lehetőségek következményeit analizálta.

A cikk eredményeit többféle kutatói közösségben is használták az elmúlt 10 évben (pl. követelményekkel, kommunikációval vagy számítógépes biztonsággal foglalkozó szakemberek), az eredmények beépültek a BME oktatásába (pl. Informatikai rendszertervezés tantárgy), és a szekvencia diagramokat a kutatócsoport munkatársai több későbbi K+F projektben is használták, például autonóm robotok biztonsági követelményeinek specifikálására.

A kutatócsoport történetében ez már a harmadik Most Influential Paper díj a MODELS konferencián. Korábban a 2020-as év és a 2014-es év Most Influential Paper Award díját is a kutatócsoport munkatársai vehették át.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató