10-year Most Influential Paper Award díj a MODELS 2020 konferencián

A VIK MIT Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport jelenlegi és volt munkatársai 10-year Most Influential Paper Award díjban részesültek a 2020. október 16-23. között megrendezett ACM / IEEE 23rd International Conference on Model Driven Engineering Languages and Systems (MODELS) konferencián.

A MODELS konferencia a modellalapú rendszer- és szoftvertervezés egyik legrangosabb nemzetközi tudományos fóruma. A szerzők nevében Prof. Varró Dániel, Dr. Horváth Ákos és Dr. Ráth István vette át a díjat és tartott előadást a cikk eredményeiről, valamint tudományos és ipari hatásáról.

A konferencia végrehajtó bizottsága minden évben a 10 évvel korábbi konferencián bemutatásra került cikkek közül választja ki azt az egyet, amelynek a kutatási területre és szakmára gyakorolt hatását 10 év távlatából a legjelentősebbnek tart.

Idén a bizottság a Bergmann Gábor, Horváth Ákos, Ráth István, Varró Dániel, Balogh András, Balogh Zoltán és Ökrös András által írt „Incremental Evaluation of Model Queries over EMF Models”, a MODELS 2010 konferencián elhangzott cikkét részesítette e rangos díjban (A cikk elérhető a Springer kiadónál és szerzői változatban).

A cikk által bemutatott EMF-IncQuery keretrendszer komplex mérnöki tervezői modellek hatékony, inkrementális lekérdezését és ellenőrzését tette lehetővé úgynevezett deklaratív gráfminták segítségével. A cikk a módszer hatékonyságát nagyméretű autóipari AUTOSAR modellek ellenőrzésén keresztül mutatta be.

A cikk 2010-es megjelenése a kutatócsoportban 2004 óta folyó kutató-fejlesztőmunka egyik fontos alapkövének, a VIATRA nyílt forrású modelltranszformációs keretrendszer fejlődésének egy fontos mérföldkövét jelképezi. A publikációban közölt eredmények azóta számos egyetemi tantárgy oktatásában, hazai és nemzetközi kutatási projektben és ipari együttműködésben hasznosultak és fejlődtek tovább, többek között együttműködésben a kutatócsoport munkatársai által alapított IncQuery Labs Zrt. -vel.

A kutatócsoport történetében nem ez az első ilyen díj. A MODELS konferencián korábban a 2014-es év Most Influential Paper Award díját is Varró Dániel vette át egy Pataricza Andrással közösen írt cikkért. A VL/HCC konferencián pedig 2016-ban díjazták ilyen kitüntetéssel az egyik cikküket.

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató