Kemény János-díj: Dr. Bolgár Bence

Dátum: 
2018. november 29

Kemény János-díj a 35 éven aluli fiataloknak adományozható szakmai alkotó- és publikációs tevékenységük alapján. Alapítás éve: 2000. Kemény János a Darthmounth College (USA) professzoraként a BASIC nyelv egyik kifejlesztője és az időosztásos rendszerek egyik úttörője volt.

Idén Kemény János-díjat kapott Dr. Bolgár Bence Márton.

2012-ben a Semmelweis Egyetemen kapott általános orvosi diplomát. 2018-ban lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az informatikatudományok doktora, summa cum laude minősítéssel.

A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatójaként 2009-ben kapcsolódott be a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék kutatásaiba. A számításintenzív statisztikai genetikai módszereket vizsgáló GENAGRID projekttel kapcsolatos eredményeivel 2011-ben első helyezést ért el az Országos Tudományos Diákköri Konferencián.

2012-től a tanszék doktorandusz hallgatója, 2015-től tudományos segédmunkatársa, majd egy tanszéki, nagy egészségügyi adathalmazok statisztikai elemzési módszereit vizsgáló OTKA projektjének kutatója lett. Jelenleg a Bioinformatika, a Mesterséges intelligencia és a Gépi tanulás tárgyak oktatásában vesz részt. Eredményeinek elismeréseként 2013-ban megkapta a Tanszék Schnell László ösztöndíját, 2017-ben pedig a Junior Prima Díjat a „magyar tudomány” kategóriában. Bolgár Bence Márton orvosi-gyógyszerészeti és matematikai-informatikai interdiszciplináris tudása tette lehetővé, hogy a kernel alapú fúziós módszereket - a világon elsőként - adaptálták a gyógyszer újra pozícionálás területére.

A részvételével kifejlesztett rendszer a gyógyszer-célpont interakció predikciós feladatban a szabványkiértékelések szerint a világ élvonalbeli megoldásainál is szignifikánsan jobb teljesítményt ért el.

Bioinformatika és kemoinformatika területén végzett munkája és elért eredményei meghatározóak az adott tudományterületek hazai és nemzetközi fejlődése szempontjából. Az általános iskolai és gimnáziumi diákoknak szervezett heti rendszerességű szakkörei - amelyek évek óta tartó önzetlen szervezése emberileg is kiemelkedő teljesítmény -  egyetemi diákok számára is érdekességeket kínálnak.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató