Pro Progressio Innovációs díj 2016

Dátum: 
2017. június 28
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2016. évi legkiemelkedőbb innovációs eredményeit  elismerő okleveleket adott át Józsa János rektor és a díjat alapító Pro Progressio  alapítvány elnöke, Pakucs János a pályázaton nyertes tanszéki kutatócsoport vezetőjének az Együttható – Bemutatkozik a BME Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ konferencia keretében. Az 1 millió forintos díjat egy a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb  elvégzésére képes képfelvételi eljárás nyerte el.
 
A kutatócsoport kutatási eredményeit a gazdaság élet kiemelkedő szereplői hasznosították és jelentős gazdasági sikert, eredményt értek el vele.
 
A 2011-ben alapított díjat ötödik alkalommal adták át a Műegyetemen.
 
A díjazott pályázat címe: Digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztése
 
A kutatócsoport résztvevői: Horváth Gábor, a fejlesztő csoport vezetője, Hadházi Dániel, Horváth Áron, Czétényi Benjámin, Varga Róbert, Orbán Gergely,  Szász Bence.
 
 
A BME VIK Méréstechnika és Információs rendszerek Tanszék (MIT) orvosi képdiagnosztikai eszközök kifejlesz­té­sé­vel foglalkozó csoportja egy három résztvevős konzorcium tagjaként digitális tomoszintézis elvén működő alacsony röntgendózisú rétegfelvételi radiológiai képalkotó eszköz kifejlesztésében vett részt. A konzorcium tagjai: Innomed Medical Zrt (konzorciumvezető), Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika és a BME Mérés­technika és Információs Rendszerek Tanszék.
 
A kutató-fejlesztő munka célja olyan orvosi képalkotó diagnosztikai eszköz kifejlesztése volt, mely elsődlegesen a mellkas (tüdő) kóros elváltozásainak – köztük elsődlegesen a tüdő rosszindulatú daganatainak – a jelenleg alkalmazott vizsgálóeljárásokhoz képest hatékonyabb  elvégzésére képes.
 
A közösen kifejlesztett eszköz, ill.világszínvonalú  berendezés  2016-ban a Magyar Innovációs Nagydij pályázaton a 2016. év legjelentősebb innovációs teljesítményéért az Ipar Innovációs díját is elnyerte. A sikeres innováció a piaci értékesítés során már az első évben közel 800 MFt többletbevételt eredményezett.

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató