A BME MIT FTSRG csapat 3. helyezése az Eclipse Open IoT Developer Challenge versenyén

Az USA-ban megrendezett EclipseCon North America rendezvény évente IoT fejlesztői versenyt rendez. A verseny során három hónap áll rendelkezésre, hogy a csapatok nyílt-forráskódú és nyitott szabványok segítségével egy általuk választott témában innovatív IoT megoldást készítsenek. A verseny bírái a 89 résztvevő csapat közül az innováció, a felhasznált technológiák és a bemutató alapján a BME MIT Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport hallgatói által és Ráth István tmts. irányításával készült pályaművet harmadik díjjal jutalmazták:https://www.eclipse.org/org/press-release/20160310_iotchallenge_winners2016.php

A munkát részletesen az alábbi blog mutatja be: http://modes3.tumblr.com/ A MoDeS3 projekt célja az FTSRG kutatócsoport és az MTA-BME Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport kiemelt fontosságú kutatási irányainak bemutatása (kiberfizikai rendszerek, IoT technológiák, modell-alapú eszközök és módszerek, ellenőrzési technikák).

A munka célja komplex, kritikus, valós-idejű és elosztott intelligens kiberfizikai rendszerek integrációja. A csapat egy elosztott beágyazott rendszer felett egy (modell-)vasúti rendszer elosztott biztonsági logikáját tervezte meg, melynek feladata a veszélyes szituációk és balesetek elkerülése elosztott megfigyelő és beavatkozó komponenseket felhasználva. A komponensek mérnöki modelljeiből automatikus kódgenerátor állította elő a futó forráskódot.

 A komponensek modelljein VIATRA technológia segítségével megvalósított formális validáció és verifikáció igazolta a tervezési hiba mentességet. Afutási idejű  hibatűrést ugyancsak automatikusan generált  lokális ellenőrző monitorok garantálják. A rendszer szintű helyes viselkedést  gépi látásonés komplex eseményfeldolgozáson alapuló algoritmus ellenőrizte. A vonatok által szállított terhet egy Lego Mindstorms robot veszi le, amelyet gépi látáson alapuló biztonsági logika irányít, továbbá egy szimulátor előre jelzi a lehetséges problémákat.

rendszer tesztelését az IBM Bluemix felhő környezetben szintén nyílt-forráskódú technológiákat felhasználva végezték el, a kommunikációs architektúra tervezése pedig a Node-RED modellező eszköz segítségével történt.

A tervezés és fejlesztés során több, mint 16 nyílt forráskódú technológia került felhasználásra innovatív módokon!

A hallgatók munkájuk során felhasználták az egyetemünkön tanított RendszermodellezésModell alapú rendszertervezés,  Formális módszerek ésKiberfizikai rendszerek tárgyak során elsajátított ismereteket, amit valós környezetben ki is próbáltak.

A megoldást megalapozó elméleti kutatások a korábbiakban 1-1 kari első illetve második díjat nyertek a TDK konferencián.

A pályamű elkészítéséhez további szellemi és anyagi támogatást nyújtottak az MTA-BME Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport, az Átkonfigurálható ROS-alapú rugalmas és intelligens kooperatív robot rendszereket kutató projekt, valamint az IncQuery Labs Kft. és a Quanopt Kft..

                           

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató