Laborok anyaga

A labor kurzusok terembeosztását a 2. heti hirdetmény tartalmazza.

Xilinx fejlesztői környezet

A laboratóriumi gyakorlatok során a Xilinx ISE fejlesztői környezetet használjuk, melynek van egy WebPack nevű ingyenes változata. A telepítőkészlet elsősorban innen vagy regisztráció után a Xilinx honlapjáról (Full installer for Windows - 6,18 GB) tölthető le. Fontos, hogy a telepítőt ne az operációs rendszer felhasználói adatokat tartalmazó könyvtárába (pl. User, Felhasználók, Desktop, Asztal, stb.) csomagoljuk ki, mert onnan indítva nem működik! A WebPack licensz innen tölthető le, melyet a kicsomagolás után adjunk meg a Xilinx licensz manager programnak a XILINXD_LICENSE_FILE mezőben (pl. D:\Xilinx\Xilinx.lic). A fejlesztői környezet alapesetben sajnos nem működik 64 bites Windows 8, 8.1 és 10 operációs rendszerek alatt. A problémára ezen útmutató ad megoldást (az 1. pont a lényeges), a szükséges program pedig innen tölthető le.

A szükséges szoftverek rendelkezésre állnak egy virtuális gépben, ami a BME cloud-ban érhető el. Ezen belül a VIK Cloud-ba vagy a KIFÜ-NIIF Cloud-ba kell belépni és a Windows 10 ISE v2 template-t használva kell létrehozni a virtuális gépet. A felhőben lévő Xilinx ISE eléréséhez a következő útmutató ad segítséget (Cloud útmutató). A megoldás elsősorban a Digitális technika tárgyhoz kapcsolódó felkészülés, Xilinx ISE FPGA szimulációk és később MiniRISC assembly programok szimulációs módban történő fejlesztését támogatja. A beállított paraméterek elegendőek a gyakorlatok, laborok anyagának teszteléséhez, a HF1 és a HF2 elkészítéséhez. 

Útmutató a Xilinx ISE használatához (nyomtatható változat)

Felhasználói útmutató a Logsys Spartan-3E FPGA kártyához

UCF fájl a Logsys Spartan-3E FPGA kártyához

 

MiniRISC rendszer

A MiniRISC mintarendszer Verilog forráskódja (Xilinx ISE projekt)

A MiniRISC IDE fejlesztői környezet (ez a link mindig a legújabb verzióra mutat)

Parancssoros assembler a MiniRISC processzorhoz (ez a link mindig a legújabb verzióra mutat)

MiniRISC processzor utasításkészlet és periféria címtáblázat (a MiniRISC IDE-ben is megtalálható a Help menüben)

Egyszerű példaprogramok

Fontos, hogy a MiniRISC IDE fejlesztői környezetet ne az operációs rendszer felhasználói adatokat tartalmazó könyvtárába (pl. User, Felhasználók, Desktop, Asztal, stb.) csomagoljuk ki, mert onnan indítva nem működik!

 

Balesetmegelőzési rendszabályok és laborrend

 

A laboratóriumi gyakorlatok anyaga

Kérjük, hogy a laborok anyagát előzetesen olvassák el! A laboratóriumi gyakorlatokhoz tartozó forráskódot az anyag megértésének, valamint a felkészülés segítésének céljával, mintaként adjuk közre. A hallgatóknak a foglalkozásokon a feladatokra önállóan kell valamilyen megoldást készíteniük. Nem követelmény a minta betű szerinti reprodukálása, bármilyen más egyedi/önálló megoldás is megfelelő. Természetesen a mintamegoldásban megjelenő túl sok megjegyzés is elhagyható.

1. hét 2. hét 3. hét 4. hét 5. hét 6. hét 7. hét
oktatási
szünet
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
  forráskód forráskód forráskód forráskód forráskód forráskód

 

8. hét 9. hét 10. hét 11. hét 12. hét 13. hét 14. hét
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
oktatási
szünet
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
feladatok
(nyomtatható)
forráskód forráskód   forráskód forráskód forráskód forráskód

 

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató