Tudnivalók

 

Mi lesz 2020-as pályázat sorsa?

A hosszú idő óta tartó bizonytalanság miatt úgy döntöttünk, hogy az idei pályázatot elhalasztjuk. Bízunk benne, hogy 2021-re jobban látjuk majd a lehetőségeinket, vagy beletanulunk a jelenlegi helyzetbe. A pályázat egyik vonzereje, hogy a kiállított kütyüket meg lehet nézni, nyomkodni, kapcsolgatni, aminek a feltételeit jelen helyzetben nem látjuk biztosítottnak.

Bízunk benne, hogy 2021-ben meg tudjuk rendezni a pályázatot. Addig is legalább több idő lesz a kütyük tökéletesítésére :). Terveink szerint, akik 2020-ban szerettek volna jelentkezni, de 2021-ben már nem lesz hallgatói jogviszonyuk, ők is jelentkezhetnek. Ha ilyen eset áll elő, akkor értesítsen az érintett. 

Már most el lehet kezdeni a díjnyertes kütyüt építeni!

A különleges helyzetre való tekintettel egyelőre még nem döntöttünk arról, hogy májusban kerül-e megrendezésre a pályázat értékelése, illetve tudjuk-e tartani a beadási határidőt. Felhívjuk viszont minden kedves érdeklődő figyelmét, hogy a pályázatot nem szeretnénk véglegesen törölni, tehát mindenképpen érdemes a kütyüket fejleszteni! Bármilyen kérdés esetén írjatok nyugodtan az sla-titkar@mit.bme.hu e-mail címre.

Kedves Hallgatók! A kialakult helyzetre való tekintettel a pályázatot bizonytalan időre elhalasztjuk, de nem szeretnénk törölni. Mindenképpen küldünk információt a folytatásról.

Körülbelül 2020 oktoberére tervezzük az elhalasztott pályázat megrendezését.

 

A Kütyüpályázat célja

Ösztönözni a hallgatókat, hogy a kötelező egyetemi feladatokon túl is tervezzenek és építsenek egyszerűbb vagy bonyolultabb készülékeket („kütyüket”) ezzel is gyakorolva a mérnöki alkotó munkát.

Mivel lehet pályázni?

Nincs semmilyen megkötés, tetszőleges, a hallgató által tervezett és épített/programozott, működőképes kütyüvel lehet pályázni, akár egyszerű deszkamodellel, akár kész, bedobozolt készülékkel. Lehet egy korábbi kütyüpályázaton már indult és akkor nem díjazott, de azóta továbbfejlesztett készülék is. Néhány korábbi pályamű ezen a linken található

Milyen segítséget ad a Tanszék a kütyüépítéshez?

Az Önálló (hallgatói) laborban (IE.316) mérőműszerek, PC-k, szereléshez, forrasztáshoz szükséges szerszámok és kellékek, valamint egy kisebb alkatrészkészlet áll a pályázók rendelkezésére. A hallgatók munkaidőben használhatják a labort a saját berendezéseik, áramköreik (kütyüjeik) szereléséhez, beméréséhez.

Különösen alsóbb éves hallgatók esetén szeretnénk Titeket bátorítani azzal, hogy amennyiben szakmai segítségre van szükségetek, akkor keressetek minket, és szakmai mentoraink tudnak segíteni! Ez egy jó lehetőség saját projektmunkák elkezdésére.  

Kik vehetnek részt a pályázaton?

BSc-s és MSc-s villamosmérnök és mérnök informatikus hallgatók.

Többszerzős alkotással is lehet pályázni?

Igen, lehet pályázni. Ebben az esetben a díjat a teljes csapat kapja.  

Lehet-e önálló labor, szakdolgozat vagy diplomaterv eredményeként született kütyüvel pályázni?

Önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv eredményeként született készülékkel, berendezéssel pályázni akkor lehet, ha a kötelezőn felül valamilyen plusz funkció, algoritmus, ügyes konstrukció többletként megjelenik a kütyüben, vagy ha az adott mérnöki alkotás jóval túlmutat egy átlagos önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv feladaton. Ezt kérünk Titeket, hogy jelezzétek a pályázatban.

A pályázat benyújtásának módja

A pályázati anyagot az sla-titkar@mit.bme.hu e-mail címre kell elküldeni. Határidő:

  • 2020. május 3. (vasárnap), 24:00 a vírushelyzetre való tekintettel később kerül meghirdetésre

A pályázat tartalmazza a következőket:

  • 1 oldalnál nem hosszabb leírás a „kütyüről” pdf formátumban,
  • a kütyüről készített fénykép(ek) jpg vagy png formátumban.

A pályázati anyagra vonatkozóan nincsen szigorú előírás, de legyen igényesen megszerkesztve, illetve célszerű, ha szerepel benne az eszköz funkciójának bemutatása, működés alapelvei, érdekes technikai megoldások, illetve minden, amit a terjedelmi korlátoknak megfelelően érdekesnek tart a Pályázó. Kérjük, hogy szerepeljen a képzésedre vonatkozó adat (infó/vill., BSc/MSc, évfolyam).

Amennyiben van rá mód, munkánkat segíted, ha előzetesen jelzed részvételi szándékodat. Semmilyen kötelezettséggel nem jár. Ettől eltekintve, ha utolsó éjszaka készül el a nagy mű, akkor is küldheted nyugodtan. 

A bemutató

A bemutató időpontja: 2020. május 8. (péntek), 14:30   a vírushelyzetre való tekintettel később kerül meghirdetésre

A bemutató helyszíne: BME I épület, IB.019.

A kütyüket a fent megadott helyen és időpontban kell bemutatni. A kezdés előtt kb. fél órával lehet előkészíteni a kütyüket a bemutatóra.

Amennyiben valaki objektív okok miatt nem tud megjelenni a bemutatón, akkor kérjük, hogy jelezze, és egyeztetünk a megoldásról.  

Értékelés, zsűri

Az Alapítvány által felkért szakemberekből álló zsűri a benyújtott pályázatokat előzetesen értékeli, a bemutató során meghallgatja a pályázókat, megnézi a kiállított kütyüket, majd döntésre visszavonul.

Az értékelés főbb szempontjai a következők:

  • újdonságérték, innováció,
  • feladat komplexitása,
  • kidolgozottság, igényesség,
  • bemutatás színvonala.

Eredményhirdetés

A zsűri zárt körben összesíti a véleményeket, majd kihirdeti az eredményeket, és átadja a jutalmakat a nyerteseknek.

Jutalmak

A zsűri döntése alapján a következő jutalmakat osztjuk ki:

  1. díj: 150 eFt értékű vásárlási keret 
  2. díj: 125 eFt értékű vásárlási keret 
  3. díj: 100 eFt értékű vásárlási keret 

A vásárlási keretet elektronikus vagy IT eszközökre lehet beváltani az Alapítvány által kijelölt módon. A jutalom készpénzre nem váltható át. Az Alapítvány fentartja a jogot, hogy ha nem érkezik megfelelő minőségű és mennyiségű pályamű, akkor bizonyos díjakat nem oszt ki.  

 

Bármilyen kérdés esetén írj bátran az sla-titkar@mit.bme.hu e-mailcímre. 

 

 

 

 

 

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató