Tudnivalók

 

 

 

A pályázat bemutatóját ONLINE fogjuk megtartani, május 7-én.

Az online bemutatóba erre a linkre kattintva lehet belépni.

Közönségszavazás linkje. A bemutató végétől aktív 5 percen keresztül.

Tudnivalók a nézőközönség számára:

 • A link Google Chrome és Edge böngészőkben általában stabilan működik, Firefox esetén bizonytalanabb. Ha valakinek nem fut a böngészőben a konferencia, akkor érdemes a felkínált alkalmazást telepíteni. A "Folytatás ebben a böngészőben" opciót kell választani, aki böngészőben szeretné nézni. 
 • Kérem, hogy a belépés előtt a mikrofont és a kamerát minden kedves érdeklődő kapcsolja le, mert ezek zavarhatják a bemutató minőségét. Lásd a következő ábrán (áthúzott kamera és mikrofon): 
 • Előadás közben az egérmutatót a képernyő közepére állítva megjelenő státuszsorban a mikrofon és a kamera szintén tiltható a következő ikonokkal: 
 • Az előadásról felvételt készítünk.

 

A rendezvény programja:

 • 14:30 – rendezvény megnyitása, szabályok ismertetése
 • 14:40 – a versenyzők egymás után bemutatják a pályaműveket, válaszolnak a zsűri kérdéseire
 • kb. 16:00 – a zsűri visszavonul a pályaművek értékelésére, közönségszavazás lezárása
 • kb. 16:00 - 16:30 – kötetlen beszélgetés, a közönség kérdezhet a pályaművekkel kapcsolatban
 • kb. 16:30 – eredményhirdetés 

 

A Kütyüpályázat célja

Ösztönözni a hallgatókat, hogy a kötelező egyetemi feladatokon túl is tervezzenek és építsenek egyszerűbb vagy bonyolultabb készülékeket („kütyüket”) ezzel is gyakorolva a mérnöki alkotó munkát.

Mivel lehet pályázni?

Nincs semmilyen megkötés, tetszőleges, a hallgató által tervezett és épített/programozott, működőképes kütyüvel lehet pályázni, akár egyszerű deszkamodellel, akár kész, bedobozolt készülékkel. Lehet egy korábbi kütyüpályázaton már indult és akkor nem díjazott, de azóta továbbfejlesztett készülék is. Néhány korábbi pályamű ezen a linken található

Milyen segítséget ad a Tanszék a kütyüépítéshez?

Az Önálló (hallgatói) laborban (IE.316) mérőműszerek, PC-k, szereléshez, forrasztáshoz szükséges szerszámok és kellékek, valamint egy kisebb alkatrészkészlet áll a pályázók rendelkezésére. A hallgatók munkaidőben használhatják a labort a saját berendezéseik, áramköreik (kütyüjeik) szereléséhez, beméréséhez. A járványhelyzet alatt a jelenlegi szabályozások értelmében a hallgatók önálló munkavégzésre látogathatják a labort, de ha igénybe szeretnéd venni, kérjük írj az orosz@mit.bme.hu címre. 

Különösen alsóbb éves hallgatók esetén szeretnénk Titeket bátorítani azzal, hogy amennyiben szakmai segítségre van szükségetek, akkor keressetek minket, és szakmai mentoraink tudnak segíteni! Ez egy jó lehetőség saját projektmunkák elkezdésére.  

Kik vehetnek részt a pályázaton?

BSc-s és MSc-s villamosmérnök és mérnök informatikus hallgatók.

Vírus update: akik az előző évi pályázatban még teljesítették a feltételeket, de az elmaradt pályázatban nem tudtak részt venni, számukra megadjuk a pályázás lehetőségét (pl. végzett hallgatók).

Többszerzős alkotással is lehet pályázni?

Igen, lehet pályázni. Ebben az esetben a díjat a teljes csapat kapja.  

Lehet-e önálló labor, szakdolgozat vagy diplomaterv eredményeként született kütyüvel pályázni?

Önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv eredményeként született készülékkel, berendezéssel pályázni akkor lehet, ha a kötelezőn felül valamilyen plusz funkció, algoritmus, ügyes konstrukció többletként megjelenik a kütyüben, vagy ha az adott mérnöki alkotás jóval túlmutat egy átlagos önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv feladaton. Ezt kérünk Titeket, hogy jelezzétek a pályázatban.

A pályázat benyújtásának módja

A pályázati anyagot az sla-titkar@mit.bme.hu e-mail címre kell elküldeni. Határidő:

 • 2021. május 2. (vasárnap), 24:00

A pályázat tartalmazza a következőket:

 • 1 oldalnál nem hosszabb leírás a „kütyüről” pdf formátumban,
 • a kütyüről készített fénykép(ek) jpg vagy png formátumban. (a bemutató során felhasználhatjuk)
 • 1 perces videó a „kütyüről”. Valamilyen online tárhelyen, letölthető formátumban és javasolt videómegosztó rendszeren is.  (a bemutató során levetíthetjük a közönségnek)

A leadott pályázati anyagokat a bemutató során vagy a későbbiekben promóciós célra felhasználhatjuk.

A pályázati anyagra vonatkozóan nincsen szigorú előírás, de legyen igényesen megszerkesztve, illetve célszerű, ha szerepel benne az eszköz funkciójának bemutatása, működés alapelvei, érdekes technikai megoldások, illetve minden, amit a terjedelmi korlátoknak megfelelően érdekesnek tart a Pályázó. Kérjük, hogy szerepeljen a képzésedre vonatkozó adat (infó/vill., BSc/MSc, évfolyam).

Amennyiben van rá mód, munkánkat segíted, ha előzetesen jelzed részvételi szándékodat akár egy emaillel vagy a honlap alján található kérdőív kitöltésével. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, nem fogjuk számonkérni! Ettől eltekintve, ha utolsó éjszaka készül el a nagy mű, akkor is küldheted nyugodtan. 

A bemutató

A bemutató időpontja: 2021. május 7. (péntek), 14:30 

A bemutató helyszíne: ONLINE, MS-Teams. A bemutatóra mutató linket a verseny előtt tesszük elérhetővé.

Kérjük a pályázókat, hogy a pályázat idejére készítsék elő úgy a környezetüket, hogy az online bemutató során be tudjanak webkamerával jelentkezni, be tudják mutatni a pályaművüket.

A kütyüket a fent megadott helyen és időpontban kell bemutatni. A kezdés előtt kb. fél órával lehet előkészíteni a kütyüket a bemutatóra.

Amennyiben valaki objektív okok miatt nem tud megjelenni a bemutatón, akkor kérjük, hogy jelezze, és egyeztetünk a megoldásról.  

Értékelés, zsűri

Az Alapítvány által felkért szakemberekből álló zsűri a benyújtott pályázatokat előzetesen értékeli, a bemutató során meghallgatja a pályázókat, megnézi a kiállított kütyüket, majd döntésre visszavonul.

Az értékelés főbb szempontjai a következők:

 • újdonságérték, innováció,
 • feladat komplexitása,
 • kidolgozottság, igényesség,
 • bemutatás színvonala.

Eredményhirdetés

A zsűri zárt körben összesíti a véleményeket, majd kihirdeti az eredményeket, és átadja a jutalmakat a nyerteseknek.

Jutalmak

A zsűri döntése alapján a következő jutalmakat osztjuk ki:

 1. díj: 150 eFt értékű vásárlási keret 
 2. díj: 125 eFt értékű vásárlási keret 
 3. díj: 100 eFt értékű vásárlási keret 

A vásárlási keretet elektronikus vagy IT eszközökre lehet beváltani az Alapítvány által kijelölt módon. A jutalom készpénzre nem váltható át.

Az Alapítvány fentartja a jogot, hogy ha nem érkezik megfelelő minőségű és mennyiségű pályamű, akkor bizonyos díjakat nem oszt ki.  

 

Bármilyen kérdés esetén írj bátran az sla-titkar@mit.bme.hu e-mailcímre. 

 

 

 

 

 

 

Plakátunk: