Tudnivalók

 

 

Beadási határidő:

     - 2024. május 5.

Bemutató:

     - 2024. május 10. 

Előzetes részvételi szándékodat kérjük, hogy emailben vagy a honlap alján található kérdőív kitöltésével jelezd (nem hivatalos jelentkezés).

A Kütyüpályázat célja

Ösztönözni a hallgatókat, hogy a kötelező egyetemi feladatokon túl is tervezzenek és építsenek egyszerűbb vagy bonyolultabb készülékeket („kütyüket”) ezzel is gyakorolva a mérnöki alkotó munkát.

Mivel lehet pályázni?

Nincs semmilyen megkötés, tetszőleges, a hallgató által tervezett és épített/programozott, működőképes kütyüvel lehet pályázni, akár egyszerű deszkamodellel, akár kész, bedobozolt készülékkel. Lehet egy korábbi kütyüpályázaton már indult és akkor nem díjazott, de azóta továbbfejlesztett készülék is. Néhány korábbi pályamű ezen a linken található

Milyen segítséget ad a Tanszék a kütyüépítéshez?

Az Önálló (hallgatói) laborban (IE.316) mérőműszerek, PC-k, szereléshez, forrasztáshoz szükséges szerszámok és kellékek, valamint egy kisebb alkatrészkészlet áll a pályázók rendelkezésére. A hallgatók munkaidőben használhatják a labort a saját berendezéseik, áramköreik (kütyüjeik) szereléséhez, beméréséhez. A járványhelyzet alatt a jelenlegi szabályozások értelmében a hallgatók önálló munkavégzésre látogathatják a labort, de ha igénybe szeretnéd venni, kérjük írj az orosz@mit.bme.hu címre. 

Különösen alsóbb éves hallgatók esetén szeretnénk Titeket bátorítani azzal, hogy amennyiben szakmai segítségre van szükségetek, akkor keressetek minket, és szakmai mentoraink tudnak segíteni! Ez egy jó lehetőség saját projektmunkák elkezdésére.  

Kik vehetnek részt a pályázaton?

BSc-s és MSc-s villamosmérnök és mérnök informatikus hallgatók.

Többszerzős alkotással is lehet pályázni?

Igen, lehet pályázni. Ebben az esetben a díjat a teljes csapat kapja.  

Lehet-e önálló labor, szakdolgozat vagy diplomaterv eredményeként született kütyüvel pályázni?

Önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv eredményeként született készülékkel, berendezéssel pályázni akkor lehet, ha a kötelezőn felül valamilyen plusz funkció, algoritmus, ügyes konstrukció többletként megjelenik a kütyüben, vagy ha az adott mérnöki alkotás jóval túlmutat egy átlagos önálló labor, szakdolgozat, diplomaterv feladaton. Ezt kérünk Titeket, hogy jelezzétek a pályázatban.

A pályázat benyújtásának módja

A pályázati anyagot az sla-titkar@mit.bme.hu e-mail címre kell elküldeni. Határidő:

  • 2024. május 5. (vasárnap), 23:59

A pályázat tartalmazza a következőket:

  • 1 oldalnál nem hosszabb leírás a „kütyüről” pdf formátumban. A leírásból derüljön ki a műszaki tartalom és a funkcionalitás is. 
  • 1 oldalnál nem hosszabb blokkvázlat (nem a kapcsolási rajz bevágva, nem a programkód beillesztve, hanem egy HW és SW blokkvázlat, feltüntetve a főbb komponenseket). Ahol lehet, érdemes konkrétan beazonosítani egy adott blokkot megvalósító eszköz típusát (pl. egy mikrokontroller, egy kommunikációs egység, vagy valamilyen függvénykönyvtár, amit használtok). Lehet akár egy kézzel igényesen megrajzolt és igényesen beszkennelt blokkvázlat is.
  • A kütyüről készített fénykép(ek) jpg vagy png formátumban, max. 5 darab. 
  • 1 perces videó a „kütyüről”. Valamilyen online tárhelyen, letölthető formátumban és javasolt videómegosztó rendszeren is. (A letölthető videó hossza ne legyen több, mint 20-30 MB, de inkább kevesebb. Konvertáláshoz pl. ffmpeg használható igen egyszerű módon, ésszerű kompromisszumot kérünk a minőség és fájlméret között). 

A leadott pályázati anyagokat a bemutató során vagy a későbbiekben promóciós célra felhasználhatjuk.

A pályázati anyagra vonatkozóan nincsen szigorú előírás, de legyen igényesen megszerkesztve, illetve célszerű, ha szerepel benne az eszköz funkciójának bemutatása, működés alapelvei, érdekes technikai megoldások kiemelve a saját munkát, illetve minden, amit a terjedelmi korlátoknak megfelelően érdekesnek tart a Pályázó. Kérjük, hogy szerepeljen a képzésedre vonatkozó adat (infó/vill., BSc/MSc, évfolyam).

Amennyiben van rá mód, munkánkat segíted, ha előzetesen jelzed részvételi szándékodat akár egy emaillel vagy a honlap alján található kérdőív kitöltésével. Semmilyen kötelezettséggel nem jár, nem fogjuk számonkérni! Ettől eltekintve, ha utolsó éjszaka készül el a nagy mű, akkor is küldheted nyugodtan. 

A bemutató

A bemutató időpontja: 2024. május 10. (péntek), 14:30 

A bemutató helyszíne: I épület, IB.019 (aula)

A kütyüket a fent megadott helyen és időpontban kell bemutatni. A kezdés előtt kb. fél órával lehet előkészíteni a kütyüket a bemutatóra.

Amennyiben valaki objektív okok miatt nem tud megjelenni a bemutatón, akkor kérjük, hogy jelezze, és egyeztetünk a megoldásról.  

Értékelés, zsűri

Az Alapítvány által felkért szakemberekből álló zsűri a benyújtott pályázatokat előzetesen értékeli, a bemutató során meghallgatja a pályázókat, megnézi a kiállított kütyüket, majd döntésre visszavonul.

Az értékelés főbb szempontjai a következők:

  • újdonságérték, innováció,
  • feladat komplexitása,
  • kidolgozottság, igényesség,
  • bemutatás színvonala.

Eredményhirdetés

A zsűri zárt körben összesíti a véleményeket, majd kihirdeti az eredményeket, és átadja a jutalmakat a nyerteseknek.

Jutalmak

A zsűri döntése alapján a következő jutalmakat osztjuk ki:

  1. díj: 250 eFt értékű vásárlási keret 
  2. díj: 200 eFt értékű vásárlási keret 
  3. díj: 150 eFt értékű vásárlási keret 

A vásárlási keretet elektronikus vagy IT eszközökre lehet beváltani az Alapítvánnyal előzetesen egyeztetve (próbálunk rugalmasak lenni). A jutalom készpénzre nem váltható át.

Az Alapítvány fentartja a jogot, hogy ha nem érkezik megfelelő minőségű és mennyiségű pályamű, akkor bizonyos díjakat nem oszt ki.  

 

Bármilyen kérdés esetén írj bátran az sla-titkar@mit.bme.hu e-mailcímre. 

 

 

 

 

 

 

Plakátunk:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2010-2024 BME MIT