Specializációválasztás: Villamosmérnök képzés, BSc

Beágyazottszoftver-fejlesztés ágazat (MIT)

Tanszéki bemutatók:

2024. április 11. csütörtök, 16:0017:15, IE226.

2024. április 11. csütörtök, 17:3018:45, IE226.

és
2024. május 13. hétfő, 16:15
17:30, IE225.

 

A bemutató programja:

 • Rövid tájékoztató (kb. 15 perc)
 • Hallgatók kérdései
 • Laborok bemutatása

Specializáció tájékoztató pdf formátumban is elérhető a VIK honlapról.

Miért válaszd a Beágyazottszoftver-fejlesztés ágazatot?

Mert szerintünk ez az ágazat készít fel a legjobban a szakmánk jelenlegi és jövőbeli kihívásaira, amik mindenképpen szoftver jellegűek. Megtanít a beágyazottszoftver-fejlesztés alapjaira, a legszükségesebb új technológiákra, és egyben jó kiindulópont a tanszék MSc képzéséhez és sok más villamosmérnöki munkához is. A beágyazott szoftver készítésére majdnem minden villamosmérnöki munka során szükséged lesz.

Mik a jelen és a jövő kihívásai? Íme, egy rövid lista:

Ezeket az aktuális "kulcsszavakat" mindenki ismeri, de a velük való hatékony ismerkedés az alaptechnológiák, a beágyazott szoftverfejlesztés alapjainak a megismerésével kezdődik (specializáció és MIT-es ágazati tárgyak), majd ezekre építve kezdhető meg az ezen alkalmazásokban található kulcstechnológiákkal történő részletes ismerkedés (Önálló labor és Szakdolgozat, tanszéki Szabadon választható tárgyak, majd MSc).

Mihez fogsz érteni az ágazatot elvégezve?

 • Beágyazottszoftver-fejlesztés, robusztus és hordozható beágyazott SW írása (C nyelven),
 • Beágyazott perifériák használata, megszakítás és DMA kezelés,
 • FreeRTOS és a párhuzamos és eseményvezérelt szoftverfejlesztés alapjai,
 • Grafikus felhasználói felület készítése MCU-ra (beágyazott GUI),
 • Jelfeldolgozó algoritmusok hatékony végrehajtása MCU-n (DSP, AI),
 • Járműipari kommunikáció a gyakorlatban (CAN),
 • Ethernet, Wi-Fi és TCP/IP (Internet) alkalmazástechnikája MCU-n (IoT).

Milyen tárgyakkal egészítsd ki a Beágyazottszofver-fejlesztés ágazatot a specializáció ajánlatából?

Az ágazat tárgyai mellett (1 tárgy és 1 labor), még választanod kell 2 tárgyat a specializáció további 5 tárgya közül.

Az iparban dolgozó kollégáinkkal is konzultálva az alábbi a javaslatunk:

 1. Mindenképpen tanuld meg a beágyazott Linux használatát. Erre a jövőben egyre nagyobb szükség lesz, bármilyen beágyazott területen is kívánsz majd dolgozni. Ehhez a Beágyazott Linux és platformjai tárgy vezet el téged. Ez a tárgy egészíti ki egyben a Beágyazottszoftver-fejlesztés ágazatot, ezzel leszel tisztában az alapokkal minden tekintetben a beágyazott szoftveres témában.
 2. Ha érdekel a mikrovezérlők és perifériáinak működése, és általában a hardver, akkor vegyed fel még a Mikrokontroller alapú rendszerek tárgyat 2. specializáció tárgyként. Ez a tárgy nagyban segíti az SW futtató környezetének, a mikrovezérlőknek a részletes megismerését.
 3. Ha a beágyazott rendszerek egy alkalmazása, konkrétan az ipari robotok érdekelnek, vagyis inkább az alkalmazás felől közelítenél a témához, a Robotizált gyártórendszerek talán a jó választás 2. specializáció tárgyként.

Mivel mi is hardveres hozzáállásúak vagyunk, nekünk a Beágyazottszoftver-fejlesztés ágazat, a Beágyazott Linux és platformjai tárgy és a Mikrokontroller alapú rendszerek tárgy kombinációja lenne a természetes (MIT+LINUX+MAR), de szerencsére nem csak egy jó út van. Ez egyben jó alapozás a Intelligens beágyazott rendszerek MSc főspecializációra és a FPGA alapú rendszerek MSc mellékspecializációra.

Miért válaszd a Beágyazott Linux és platformjai tárgyat?

Mivel a beágyazott rendszerek komplexitása gyorsan nő, egyre inkább az informatikai rendszerekhez hasonlókká vállnak, hasonló komplex algoritmusokat és szolgáltatásokat kell futtatniuk. Ennek megfelelően a korábbi mikrovezérlők mellett egyre gyakrabban vetünk be sokmagos és heterogén architektúrájú alkalmazás processzorokat (Pl. TI Sitara, NXP iMX, NVIDIA Jetson, Xilinx Zynq vagy a Zynq UltraScale+ MPSoC). Ezek az eszközök csak egy komplex operációs rendszerrel építhetők fel, és ezért gyorsan nő a Linux alkalmazása a beágyazott rendszerekben, ami hihetetlen mértékben megnövelte a beágyazott Linux-hoz is értő emberek iránti igényt.

A Beágyazott Linux és platformjai tárgy bevezet a beágyazott Linux alkalmazások (user-space) fejlesztésébe, beleértve a tipikus alkalmazások felépítését és szoftverkomponenseit (parancssor, konfiguráció és naplózás kezelése), perifériák használatát, homogén és heterogén többprocesszoros rendszerek kihasználását, videó/kép feldolgozással kapcsolatos ismereteket. Vagyis pont elég tudást ad a tématerületen való munka elkezdéséhez.

A tárgy gyakorlatain egykártyás számítógépeken lehet megszerezni a szükséges, és egyben a mindennapokban azonnal alkalmazható tudást.

Ha a téma még jobban érdekel, akkor javasoljuk az MSc-ben a FPGA alapú rendszerek mellékspecializáció felvételét majd, mert ott ismerkedhetsz meg a komplex heterogén architektúrájú programozható logikálat is használó rendszerek fejlesztésével.

A Beágyazottszoftver-fejlesztés ágazat tárgyai

A MIT ágazati tárgyai:

A MIT specializáció tárgya: Beágyazott Linux és platformjai (tantárgyi adatlap)

Az ágazatot kiegészítik a tanszék által felkínált rendszeresen induló, sikeres, az ágazatban oktatottakat kiegészítő szabadon választható tárgyak:

Önálló laboratóriumi és szakdolgozat

A tanszék oktatói számos tanszéki és külső (céges) témakiírást konzultálnak. Ha nem találsz megfelelő témát, vagy esetleg saját témát hoznál, akkor azt javasoljuk, hogy a témádhoz hasonló témákat kiíró kollégát keresd meg, vagy a tárgyfelelős oktatót. Az önálló laboratóriummal és szakdolgozattal kapcsolatos tanszéki weblapok:

Néhány önálló labor eredménye képekben:

Hexapod Autonóm jármű modell felhő kapcsolattal

Okos nyakőrv kutyák követésére Logsys FPGA kártyák

Vezeték nélküli szenzorhálózat USB illesztő Járműkövető rendszer felhasználói felülete

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató