R5-COP Reconfigurable ROS-based Resilient Reasoning Robotic Cooperating Systems

R5-COP Reconfigurable ROS-based Resilient Reasoning Robotic Cooperating Systems
Típus: 
EU kutatási keretprogram
Kezdés éve: 
2013
Befejezés éve: 
2016
Partnerek: 
TU Braunschweig, Alten Nederland B.V., Budapest University of Technology and Economics, Brno University of Technology, Camea, spol. S.r.o., DSI Digitale Signalverarbeitungssysteme & Informationstechnik GmbH, Danish Technological Institute, Emte S.A.U., FAU Erlangen-Nürnberg, HU University of Applied Sciences Utrecht, Univ. Of Latvia, IMCSKEBA AG, Lulea Tekniska Universitet, Mobile Industrial Robots, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Przemysłowy Instytut Automatyki i Pomiarów, Probot Oy, Profin Oy, Robomotive, Stichting Saxion, Stiftelsen SINTEF, Siipotec Oy, Swedish Space Corporation, Statoil Petroleum AS, Synapticon GmbH, Teknosavo Oy, Fundaction Tecnalia Research & Innovation, Tellence Technologies SRL, TU Einhoven, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Technical Research Centre of Finland

Tanszéki projektvezető

A munkatárs fényképe
habilitált docens
Szoba: IB421
Tel.:
+36 1 463-3598
Email: majzik (*) mit * bme * hu

Tanszéki résztvevők

A munkatárs fényképe
tanszékvezető, egyetemi tanár
Szoba: IE442
Tel.:
+36 1 463-2065
Email: daboczi (*) mit * bme * hu
A munkatárs fényképe
professor emeritus
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: tade (*) mit * bme * hu
A munkatárs fényképe
tudományos segédmunkatárs
Szoba: IE 426
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE423
A munkatárs fényképe
docens
Szoba: IE437
Tel.:
+36 1 463-2899
Email: meszaros (*) mit * bme * hu
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE427

Elérhetőségek

Koordinátor: 
Dr. Rainer Buchty
Felelős: 
Majzik István

Bemutatás

Az európai gyártóiparnak szembe kell néznie a terméktípusok növekvő számával, elsősorban a gyakori innováció, a rövid termék életciklusok és a kis sorozatok miatt. Mindezek mellett folyamatos igény a termelési költségek csökkentése.

Ezeket a trendeket az átkonfigurálható és újrafelhasználható robotokat alkalmazó gyártásautomatizálás képes kiszolgálni. A könnyű adaptálás és újrafelhasználás céljával jelenleg még kevés robot rendszert és komponenst terveznek. Ennek a hiányosságnak a kezelése érdekében az R5-COP projekt az agilis automatizálási paradigmákra és a moduláris robot rendszerekre fókuszál.

A hardver és szoftver komponensek meglévő illetve újonnan kifejlesztendő formális modellezési módszereire alapozva az R5-COP támogatni fogja a modell alapú tervezést, fejlesztést, validációt és gyors üzembe helyezést. Ezen kívül a meglévő interfész és köztesréteg szabványokra (pl. az ROS-ra) alapozva az R5-COP elősegíti majd a különböző beszállítóktól származó komponensek integrációját.

A javasolt moduláris megközelítés nemcsak rugalmasabb lesz, mint a jelenleg elérhető megoldások, hanem a tervezés, beállítás és karbantartás költségeit is csökkenteni fogja. A robotok rugalmas felhasználása természetesen az emberekkel való szoros együttműködést is magába foglalhatja. Ezért a robusztusság és biztonságosság olyan alapkövetelmények, amelyek teljesítésének ellenőrzése dedikált verifikációs és validációs módszereket igényel. A formális specifikációs keretrendszer támogatni fogja a komponens gyártókat a modulok ellenőrzésében és tanúsításában.

Az R5-COP ezen kívül segíteni fogja átkonfigurálható hardver és szoftver komponensek fejlesztését, valamint ezek használhatóságát és képességeit úgynevezett élő laboratóriumokban mutatja be gyártó és szolgáltató robotok esetén.

Az R5-COP projekt konzorcium résztvevői között megtalálhatók a technológiai támogatást adó kutatóintézetek és egyetemek, valamint az alkalmazásokat biztosító fejlesztő és komponensszállító vállalatok is.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató