MVB protokoll stack megvalósítása FPGA techológiával (Knorr-Bremse)

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
mesteroktató
Szoba: IE336
Tel.:
+36 1 463-2066
Email: szanto (*) mit * bme * hu
Külső konzulens: 
Mester Antal

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Korábbi (jelenleg nem aktív, de látszik)
Kiírás éve: 
2022
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A vasúti fékvezérlő elektronikai rendszerek élettartama – összhangban a vasúti szerelvényekével – nagyon hosszú, akár több évtizedes is lehet. Ennek során a terméktámogatást, a szükséges hardveres és szoftveres frissítéseket folyamatosan biztosítani kell. Ez komoly kihívás az elektronikai fejlesztések számára, hiszen ezen időtartam alatt a vezérlőszoftverek mellett az annak fejlesztéséhez, teszteléséhez és karbantartásához szükséges eszközparkot is biztosítani kell. Ide tartoznak a fordítók, különféle tesztrendszerek és számos további elem. A teszteszközök terén szükséges rendelkezni a kommunikációs tesztek elvégzését lehetővé tevő hardveres és szoftveres adapterkártyákkal, megfelelő kommunikációs protokollok támogatással. Ezek között megtalálhatóak olyanok, amelyeknél – akár régiségük, akár a kis méretű felvevőpiacuk okán – piaci megoldások nem vagy alig érhetőek el.

Az egyik, vasúti iparágban régóta használt kommunikációs protokoll az MVB (Multifunction Vehicle Bus). A jelenleg piacon futó egyik Knorr-Bremse vezérlőkártya ezt a protokollt támogatja s ezen keresztül képes a fékvezérlő-elektronika kommunikálni a vonatvezérlő-egységgel, mindezt a központi gerinchálózatra csatlakozva. Ennek megfelelő szintű teszteléséhez és minősítéséhez a fejlesztés során szükséges a hálózat és az azon szereplő egységek szimulálása, amelyhez megfelelő csatolóra van szükség.

A témára jelentkező hallgató feladata egy MVB stack fejlesztése FPGA segítségével. Funkciós besorolását tekintve a kártyának képesnek kell lennie az IEC61375-1 szabvány szerinti MVB Class 4 működésre. Lényeges elem, hogy a ’Message Data’ funkció megvalósítása nem része a feladatnak. A tervezést és az implementációt NI sbRIO platformra kell elvégezni VHDL nyelven (LabView alapszintű ismeret szükséges). Az elkészült modulhoz biztosítania kell egy C/C++ nyelvű API-készletet is.

A feladat tartalmaz irodalomkutatást, ipari környezetben alkalmazott szoftverfejlesztési és rendszertesztelési folyamatok megismerését, továbbá implementációt és tesztelést.

A feladat kimérete egy év (csak szakdolgozatként nem végezhető). A feladathoz hallgatói ösztöndíj társul.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató