FPGA laboratórium

A nyitott architektúrájú rendszerek kutatócsoport tevékenysége az extrém nagyteljesítményű digitális jelfeldolgozás, képfeldolgozás, valós idejű videó alkalmazásoktól indulva, az összetett, alkalmazás specifikus újrakonfigurálható multi- és sok-processzoros nagyteljesítményű számítási rendszereken át az átlagos felhasználási területeket lefedő, hagyományos követelményeket kielégítő beágyazott rendszereket is magába foglalva igen széles alkalmazástechnikai körbe tartozó területeket ölel át.

A nyitott architektúrájú rendszerek kutatócsoport rendszermegvalósítási platformként az újrakonfigurálható FPGA eszközöket használja. Ezek az elemek rugalmasságuknak, flexibilitásuknak és széleskörű szolgáltatásaiknak köszönhetően még az olyan speciális alkalmazási területeken felhasználhatóak, mint a közismerten kis fogyasztást igénylő rádiós szenzorhálózatok - amennyiben az egyes elemektől a szokásos életjeleken kívül valamilyen hasznos előfeldolgozást is kívánunk.

A digitális elektronikai rendszerek tervezésében az FPGA alapú rendszertervezés központi szerepet játszik. Az FPGA-k (Field Programmable Gate Array, felhasználó által konfigurálható áramkör) modern eszközök, az első generációs elemek a nyolcvanas évek közepén jelentek meg. Azóta az alkatrész család szolgáltatásai, a velük felépített rendszerek lehetőségei folyamatosan bővültek és kijelenthető, hogy alapvető, platformjellegű bázist jelentenek az alkalmazások igen széles skáláján.

A tanszék Nyitott Architektúrájú Rendszerek kutatócsoportja több mint másfél évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik az FPGA-k alkalmazási technológiája területén. A kutatások már kezdetben is a speciális jelfeldolgozási alkalmazások fejlesztésére irányultak és ez a fontos terület azóta is központi szerepet játszik. E mellett természetesen a konfigurálható felépítésű beágyazott rendszerekhez kapcsolódó tevékenység is jelentős, számtalan projektben került sor kemény vagy lágymagos processzorok alkalmazásával kialakított beágyazott rendszerek együttes HW-SW fejlesztésére. Fontos kutatási terület az eszközök újrakonfigurálását kiaknázó dinamikusan átkonfigurálhatótechnológiák és rendszerarchitektúrák vizsgálata, továbbá az akusztikus lokalizáció területén alkalmazható különleges szenzorkártyák fejlesztése.

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató