Kardiológiai paraméterek számítására alkalmas algoritmusok megvalósítása beágyazott környezetben

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE338

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Betelt (aktív, de nincs szabad hely)
Kiírás éve: 
2019
A kiírás jellege: 
önálló labor

A kardiológiai vizsgálatokban használt elektronikus készülékek a mért jelek rögzítésén túl többnyire a jelek bizonyos mértékű feldolgozására is képesek, adott esetben akár valós időben is. A jelfeldolgozást és a készülék által kijelzett értékek számítását végző algoritmusok kidolgozása során figyelembe kell venni az adott beágyazott számító rendszer (pl. mikrokontroller, DSP, FPGA) sajátosságait.

A téma kidolgozás során a feladat a BME MIT Orvostechnika laborjának munkatársai által kifejlesztett otthoni monitorozó készüléken futó algoritmusok továbbfejlesztése. A készülék elektrokardiográfiás és fotopletizmográfiás jeleket, valamint mandzsettanyomást rögzít, cél a kardiovaszkuláris rendszer állapotával összefüggő paraméterek meghatározása a mért jelek alapján. Az algoritmusokat a készülékben található mikrokontroller (STM32F429ZI) futtatja. Bizonyos számításokat a mérés során valós időben (pl. pillanatnyi szívfrekvencia), más számításokat a mérés befejezését követően, néhány másodpercen belül szükséges elvégezni.

 

Feladatok:

  • Algoritmusok implementálása az STM32F429ZI mikrokontrolleren, amelyek célja a pillanatnyi szívfrekvencia számítása, szívfrekvencia variabilitás számítása, a mandzsetta nem megfelelő felhelyezését jelző nyomásgörbe azonosítása, pulzushullám terjedési idő számítása

 

A téma kidolgozása olyan hallgató számára ajánlott, aki rendelkezik jelfeldolgozási alapismeretekkel és programozási tapasztalattal C nyelven.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató