Orvostechnika Laboratórium

A Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken és jogelődjein orvostechnikával az 1970-es évek óta foglalkozunk. Biológiai eredetű jelek feldolgozására számos készüléket fejlesztettünk (EEG, Labordiagnosztikai modul, Légzésfunkciós vizsgálókészülék, Vérgázanalizátor, Elektromiográf stb.). 1992-től a tanszéki orvostechnikai kutatások kiterjednek a mozgásnalaízisre is.

A Laboratóriumban lehetőség van fiziológiai eredetű jelek rögzítésére: EKG, PPG (fotopletizmográfiás jel), mandzsettanyomás (non-invazív vérnyomásméréskor), légzés. A laboratóriumban rögzített fiziológiai eredetű jeleket a jelfeldolgozó algoritmusok fejlesztői jól tudják használni különböző lényegkiemelő eljárások minősítésekor. Azok számára is jól használhatók, akik a jelfeldolgozással ismerkednek. Egy-egy speciális terület (pl. non-invazív vérnyomásmérés, szívfrekvencia variabilitás, stb.) kutatói számára pedig a laboratórium biztosítja a biológiai eredetű jelek felvételét.

Laboratóriumunkban markerbázisú mozgásanalízisre is lehetőség van. Az alkalmazott passzív markerek könnyűek, felhelyezésük a mozgást nem befolyásolja, így az orvosi/klinikai felhasználás egyszerűen megvalósítható.

Laboratóriumunk mind a területen aktív hazai cégekkel, mind orvosokkal jó kapcsolatokat tart fenn.

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató