Villamosenergia-minőség monitorozása LabVIEW alatt

Tanszéki konzulens: 
A doktorandusz fényképe
doktorandusz
Szoba: IE415

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2017
A kiírás jellege: 
önálló labor

A villamosenergia minőségének, megbízhatóságának és rendelkezésre állásának számos mérőszáma van, ennek az önálló labororatóriumi munkának azonban nem célja ezek mindegyikével foglalkozni. A munka során az alábbi, a minőséget jellemző mennyiségekkel kell a hallgatónak foglalkoznia:

- a hálózati frekvencia ingadozása,

- a feszültség jelalakjának felharmonikus-tartalma,

- az esetleges feszültségkimaradás ("blackout"), feszültségcsükkenés ("brownout") vagy feszültségletörés ("voltage dip") detektálása.

Ezek közös jellemzője, hogy a hálózati feszültségjel (3-fázisú mérés esetén feszültségjelek) digitalizálásával és digitális jelfeldolgozási algoritmusok futtatásával meghatározhatóak. A feldolgozás valós időben történik, de lehetőséget kell biztosítani a jelelakok mentésére és offline feldolgozására is. A legfontosabb algoritmusok a diszkrét Fourier transzformációra (DFT) épülnek: alapharmonikus frekvencia, felharmonikus-tartalom, illetve pillanatnyi teljesítmény becslése. A mérési adatok gyűjtése és kiértékelése egymással párhuzamosan, valós időben történik, kihasználva a LabVIEW által használt grafikus "G" nyelv lehetőségeit a párhuzamos, időzítőkkel ütemezett programozásra. 

A hallgató feladata a mérés megtervezése, a szenzor illesztése, a mérésadatgyűjtés, valamint a valós idejű kiértékelés és a grafikus kijelzés megvalósítása LabVIEW környezetben. A feladat elvégzéséhez jelelméleti és jelfeldolgozási alapismeretekre, valamint a grafikus programozás iránti nyitottságra van szükség. A LabVIEW környezet ismerete előny, de nem követelmény.

A feladatra BSc és MSc hallgatók jelentkezését egyaránt várom.

 

 

© 2010-2024 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató