Rádiós adatátviteli egység vevőjének automatizált funkcionális minősítése

Tanszéki konzulens: 
A munkatárs fényképe
tanársegéd
Szoba: IE413
Tel.:
+36 1 463-2673
Email: krebesz (*) mit * bme * hu

A kiírás adatai

A téma státusza: 
Aktív (aktuális, lehet rá jelentkezni)
Kiírás éve: 
2020
A kiírás jellege: 
önálló labor, szakdolgozat/diplomaterv

A feladat célja a TRF6900A FSK adó-vevő egység vevőjének az automatizált funkcionális vizsgálata. Egy olyan rendszer készítése a cél, ami a vevőt minősítő karakterisztikákat, mint pl. az RSSI karakterisztikát, a frekvenciadiszkriminátor karakterisztikát és a szemábrát automatikusan felveszi. Ehhez a rádiós egységet és a különböző mérőműszereket egységes szoftver platformba kell integrálni és automatizáltan kell vezérelni az adó-vevő egységet és a szükséges méréseket elvégző műszereket. Ennek a megvalósításához ideális eszköz a LabVIEW fejlesztőkörnyezet, amivel hatékonyan lehet mérőeszközöket vezérelni.

A vevő egység teszteléséhez szükség van egy adó egységre, ami megfelelő vizsgálójelet generál, egy multiméterre az RSSI karakterisztika és a frekvenciadiszkriminátor karakterisztika felvételéhez és egy oszcilloszkópra a szemábra létrehozásához. Ahhoz, hogy ezeket az eszközöket egy automatizált rendszerbe lehessen építeni a tanszéken egy National Instruments PXI áll rendelkezésre.

A munka során megismerhető a egy vezeték nélküli adó-vevő egység belső felépítése és működése, a rádiós eszköz és a PC közötti kommunikáció menete és ez alapján implementálható a rádiós eszköz vezérlése. Az adó-vevő eszköz vezérléséhez szükséges implementálni az alacsony szintű kommunikációt a rádiós egység és a PC között, amely fizikailag párhuzamos kapun keresztül sorosan történik.

Készség szinten elsajátítható a LabVIEW fejlesztőkörnyezet alkalmazása és a műszervezérlés alapjai. Ezek segítségével megvalósítothatóak a PXI modulok, azaz a digitális multiméter, az oszcilloszkóp valamint a jelgenerátor vezérlése.

Az elvégzett feladatok eredményeképpen lehetővé válik a TRF6900A adó-vevő egység vevőjének automatizált funkcionális vizsgálata.

© 2010-2021 BME MIT | Hibajelentés | Használati útmutató